neznáma sučiastka s tacha

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tornado6

neznáma sučiastka s tacha

#1 Příspěvek od tornado6 »

Chlapi mám taký problem, kamarát mi doniesol tachometer z Iveca a čo je na nom elektronika pre napájanie motorčeka ktorý ukazuje pomocou ručičky rýchlosť auta tak je tam na uhol upražena sučiastka ktorá vykazuje skrat ale neviem čo to je, transil? dioda, alebo niečo také? neviem žial ani hodnotu, ale je zapojená medzi BD238 a motorčekom, BD čko je upálené, ale to nie je problem. Môžete mi prosím pomôcť s identifikáciou? Ďakujem :wink:
Přílohy
123.jpg
(267.96 KiB) Staženo 275 x
tornado6

#2 Příspěvek od tornado6 »

Postupnosť je že ten šváb 92693 dáva neake napetie z neho to ide na BC 337 to je ten malý trand pri konektoroch a z neho to ide na ten BD238 čo je na stojato pri elite v pravo hore a z BD čka to ide cez ten škvarok vlavo dolu na motorček. :roll:
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

No, ostatky jsou řádně zpopelněné, ale VYPADÁ TO, že to BYLA dioda...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Otazka je, preco to zhorelo. Pokym nebude pricina odstranena, tak to nema zmysel opravovat.
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Je mi divné, že by dioda shořela tímto způsobem. Když se zkratuje, tak je na ní celkem malý výkon. Když přes ni teče větší proud než je zvykem, co už by to muselo být za proud, aby tohle udělal, a přitom ostatní součástky vydržely.
Tak si myslím, jestli to třeba není odpor. Mám tady odpory v podobném pouzdře a mohl by to být třeba odpor sloužící ke snímání proudu motoru.
Nakonec se dá provést průzkum kladívkem - odpor a dioda se uvnitř podstatně liší. Na diodu mi připadá pouzdro trochu dlouhé.

Jinak souhlasím s tím, že chyba není na straně zuhelnatělé součástky. Ta v tom je nejspíš jen jako nevinná oběť.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

No, čistě teoreticky, kdyby to byla napříkald Zenerka, mohl by se na ní klidně i ten spalující výkon uvolnit - jenže bez znalosti zapojení jsou to pořád jen věštby z křišťálový guľe...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tornado6

#7 Příspěvek od tornado6 »

Prečo to zhorelo naozaj netuším v takomto stave som to dostal v jednom kuse aj s budíkom (ukazatelom kilometrov) neviem mohlo by to byť neakou vetšou záťažou zo strany motorčeka ako záťaže? neviem ale samotný motorček nedrhne ide pekne plynule. :roll:
tornado6

#8 Příspěvek od tornado6 »

čiste teoreticky by to mohol byť aj rezistor lebo po odpajkovaní z druhej strany je náznak 3 pásikov ale akej boli farby to netuším po presnom zmeraní to má 7,7 ohm :wink:
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od GeorgeB »

Nebyla to spíš cívka? Rezistorového typu. Tomu by odpovídaly i proužky. Jestli se té cívce nějak zvětšil sériový odpor,tak to tepelně nemusela vydržet. Co ten motorek? Je v pořádku(ohmická hodnota)?
tornado6

#10 Příspěvek od tornado6 »

motorček vyzera byť v poriadku :wink: len neviem či je hodnota toho možno rezistoru kritická ak to je rezistor.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Ještě jsem neviděl cívku tohoto tvaru (ostré hrany, přesný válec). Což sice neznamená, že to nebyla cívka, ale mně se to nezdá. Cívky bývají zalité máčením a mají vyboulené zaoblené tvary. Tohle je lisované.

Cívka by například byla taky magnetická - tedy její jádro. Mělo by se přilepit na magnet.

Je to zapojené čistě jen v sérii s motorem, nebo k tomu vedou na oba konce součástky nějaké cestičky? Pokud ano, mohl by to být bočník.

Jak to vypadá po rozebrání? Jsou tam nějaké závity? Jsou z mědi nebo něčeho tvrdšího? Je to vrstvové? Lepí se to na magnet?
tornado6

#12 Příspěvek od tornado6 »

podla všetkého je to rezistor 6,8 ohm a odhadom tak 2 watty dakujem všetkým za záujem a pomoc :wink:
PS: nejdu k nemu žiadne dalšie privody je to niečo ako predradník k tomu motorčeku. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“