Výměna vložky gramofonu

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
milan222

Výměna vložky gramofonu

#1 Příspěvek od milan222 »

mam gramoměnič MD1, a chtěl bych původní vložku s puvodni jehlou zamenit za neakou modernejší, aby nepreskakovyly desky. bohužel nemůžu zasahovat do konstrukce gramošasi, protože je to seřízené a nerad bych to zlikvlidoval...
druha podmínka je, aby nemusela mít tranzistorovy ani integráčový(fuj) předzesilovac. pokud by vlozka potrebovala predzes, tak jedine z lamp :D
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Příliš podajnou přenosku tam použít nelze, to raménko má poměrně značné mechanické odpory a ke konci desky do něj kope spoušť měniče.
Asi nejjednodušeji tam půjde zabastlit Sanyo ST-05D.
Nepotřebuje žádný předzesilovač, systémy spojíš paralelně a máš k dispozici přenosku s parametry srovnatelnými, možná o malinko lepšími, než měla původní PK3 nebo VK031, ta tam šla normálně, když se PK3 přestala prodávat.
Jen hrot pro šelakové desky budeš muset oželet.
milan222

#3 Příspěvek od milan222 »

jedu jen na 33 a nebo 45otacek...
selaky 78ot. hraju na gramoradiu vedle, a stejne mam jen jednu...
tak taprenoska, kterou si poslal link, tak ta tam jde, ale s tou mě to přeskakuje... asi je ohrana jehla. no ja stejne chci stereo...
no nekope to, ale jken pri zvedani to nekdy škrtne přez desku... naštěstí jen na konci kde není záznam.
dfá se něak "opravit" deska která přeskakuje?
jinak po zbroušení hran u VK4302 tam vleze taky... na ni hraju, ale taky přeskakuje. jenze uz je taky ohrana...
netusi nekdo, kde levně sehnat jen jehly?
a ještě by mě zajímalo, jestli se da z gramo-magnetofonu NKZ 160 nahravat do sonetu duo přez výstup na sluchátka vepředu. ja bych si stočil ty desky na pásek.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Milane, a všichni ostatní, naučte se psát tema tak, aby dávalo (nebo aspoň naznačovalo) smysl dotazu. Stačilo doplnit slůvko "gramofonu". Sem si původně myslel že jde o menstuační problém. :D
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Napřed chceš, aby to bylo stereo, a pak to chceš točit na Sonet Duo, to mi nějak nepobralo vedení. Věděl bych, jak se signálem naložit líp, například použitím nejméně B100, ale raději B73...
Ale to je jedno: prostě spojíš výstupy pro sluchátka paralelně, prostě si udělej malé Účko z tenkého drátku a zasuň ho do konektoru pro sluchátka mezi vývody 3 a 5 - trojka je krajní a pětka hned vedle. Jsou zapojené z odporových děličů tuším 180/10 ohmů, takže to ničemu nevadí.
Nastavíš korekce výšek a hloubek na střed (hloubky spíš trochu do mínusu, jestli nebude potenciometr hlasitosti na NZK dál, než ve 3/4 dráhy, protože v 1/3 dráhy má zdůraznění hloubek a ve 3/4 už se nijak podstatně neuplatní) a vyzkoušíš hlasitost, abys měl potenciometr záznamu na Sonetu někde mezi polovinou a 2/3 plného vytočení. Jo, úroveň odpovídá na Sonetu vstupu GRAMO.

Název vlákna jsem doplnil, aby bylo jasné, že nebudou zvláštní požadavky na pocit sucha a bezpečí, ani na délku křidélek, ani na savost.
milan222

#6 Příspěvek od milan222 »

no gramec chci stereo iu zesilovac mam stereo, ale sonet duo bych poustel, kdyz bych nechtel ohravat gramodesky...
jinak diky za navod jak to udelat...
jehlu sem nasel za 200,- i s poštou... dobry no... tak začnu šetřit
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslíš šetřit na lepší ? Tak to ano.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od CZJKP1 »

Ano nabastlené násio jsem viděl na aukru, i to dělalo dobrý dojem, neý nabastlená VK, kvůly které byla přenoska vyříznuta (tehdá jiná aukce).

BTW. Pokud se nepletu do hadí hlavy pasuje VK05/VK051, nepřeřekl si se VK03 bych rval do šáska, jako je v táboru.

Jirka
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Není řeč o VK03, ale o PK3, tedy o předchůdci VK051 se stejným uchycením.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od CZJKP1 »

A nepřeskakuje Ti to z důvodu, že je v tom ložisku rameni (kde se otáčí) ztuhlejší olejíček či vazelína, raménko by šlo trošku víc ztuha a nepoddalo by se drážce desky (to by odpovídalo, byl to častej problém u kovového ramínka s VK311, a setkal jsem se s tím i u orchestru), hlavně když to budeš mazat tak to namaž pořádně, a nech to přes noc, ráno přebytky otři, mám zkušenosti, že trvá déle, než se tam olejíček dostane, popisuji nejjednodušší postup, samozřejmě nebylo by nad to, přenosku odmontovat, tam kde probíhá ,,tření,, ve kloubu - očistit lihem starý olej, a namazat to rovnou novým, ale záleží jak se ti chce. Mě vždy postačila varianta A/. Hlavně kvalitní olej do šicího stroje, né že tam nas**š WD40 apod.

U orchestru mě to přeskakovalo 1 CM od konce desky, když jsem vzal přenosku do ruky, lehce jsem jí přesouval ke konci, ucítil jsem, že u konce musím působit větší silou, což když má působit větší silou jehla, tak vyskoči z držky do předešlé.

Jirka

BTW, nemáš ani uvedený žádný EMAIL ani ICQ rád bych Tě nakontaktoval, myslím, že když jsem dlouhodobým ,,členem,, elektro bastlírny, nebylo by nadto, tyto udáje doplnit, abychom Ti mohli taky napsat, tak, jako to mám já.
milan222

#11 Příspěvek od milan222 »

takhle... ten gramomenic sem sehnal asi pred rokem prez jednoho sberatele funkcni a serizenej,... takze by nemel byt problem. prenoska de docela lehce.
kde se da sehnat ten olej na sici stroj? vzdyd ted sou jen elektricke...
jo a doplnim skajp...
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od CZJKP1 »

O.K

To bude rozumné, hned is mě přidej, pokecáme.

Celý odpol jsem se bavil tvejma vydeama to je fakt, povedenej kousek :D
milan222

#13 Příspěvek od milan222 »

púoslal jsem ti zadost...
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Oldradio »

Úplně nejlepší je u MD1 sundat tu mechaniku měniče a vymáchat ji v benzínu, aby se rozpustila stará vyschlá vazelína. Třecí plochy pak zase natřít vazelínou, olejem jen ty, co točí. Předtím ale nafotit, abys věděl, jak to smontovat zpět.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od CZJKP1 »

milan222 píše:takhle... ten gramomenic sem sehnal asi pred rokem prez jednoho sberatele funkcni a serizenej,... takze by nemel byt problem. prenoska de docela lehce.
kde se da sehnat ten olej na sici stroj? vzdyd ted sou jen elektricke...
jo a doplnim skajp...

Na co ten krám máš? Tak si to vyguugli né? co třeba zbozi.cz hledám tam vše

http://www.zbozi.cz/items?sId=cWVwZn77w ... &maxPrice=
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“