proudový zdroj pro LED

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
werci

proudový zdroj pro LED

#1 Příspěvek od werci »

Dobrý den,

mám v úmyslu zprovoznit LED pole o celkovém výkonu cca 200 W z výkonových LED (1 W až 4 W) pro speciální laboratorní využití, zaujal mě proudový zdroj:

http://eshop.tron.cz/index.php?route=pr ... uct_id=238

proud je v tomto případě vhodný, jde mi o výkon 60 VA. Prodejcem mi bylo sděleno, že s úspěchem tento zdroj používají i v náročnějších aplikacích pro 100 a více LED. Zdroje o větším výkonu jsou prý problematické (?)...

Hodlal jsem LED zapojit jednoduše sériově, na což bych potřeboval těchto zdrojů více. Dá se celá věc postavit tak, aby mi stačil jeden dva tyto zdroje?

Omlouvám se, jestli se ptám hloupě, teorie mě ještě trochu mate a chci se vyhnout možnému zničení diod v závratné ceně.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Určitě pochopíš, že nelze trvale zapojit spotřebič o příkonu 200W na zdroj o výkonu 60W nebo 120W. Prostě je slabý zdroj.

Uvedený zdroj proudu umí při 700mA dodat maximální napětí asi 85V a z toho se dá dopočítat počet ledek. Kdyby každá měla při 0,7A úbytek 2V - mohl bys jich připojit maximálně 85V:2V =42 kusů. Ve skutečnosti bude úbytek na diodě větší a počet diod tedy menší.

Nedá se to ošidit. To by bylo perpetum mobile. Budeš muset koupit 4 zdroje, nebo nějaké silnější typy. Možná je rozumnější mít víc kusů slabších, než jeden silný (pokud existuje). V případě poruchy 3/4 diod budou svítit.
werci

#3 Příspěvek od werci »

No jasně, takhle jsem pochopil zdejší témata o zapojení LED, proto mě poněkud zmátl onen prodavač, který tvrdil, že v tom nevidí problém. Myslel jsem, že mi něco uniklo, ale nejspíš jen on nepochopil, o co mi jde, a odpovídal tudíž na něco jiného.

Díky za odpověď. Tohle mi stačí.
tomasjedno

Re: proudový zdroj pro LED

#4 Příspěvek od tomasjedno »

werci píše:mám v úmyslu zprovoznit LED pole o celkovém výkonu cca 200 W z výkonových LED (1 W až 4 W) pro speciální laboratorní využití, zaujal mě proudový zdroj:
http://eshop.tron.cz/index.php?route=pr ... uct_id=238

Jenom taková drobnost - jak vyplývá ze štítku na boku, na výstupu se může objevit nebezpečné napětí a proto je třeba výstupní vodiče i zátěž (LEDky) náležitě izolovat.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

To upozornění chápu úplně jinak . Vzhledem ktomu , že se zdroj připojuje na kabel- nemá flexu , tak při NEODBORNÉ montáži může někdo zapojit fázi tam kde nemá být I.třída .
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

Na celém zdroji (resp. štítku) není jediná ikonka, která by naznačovala, že je výstup izolován (neřkuli bezpečně izolován) od primáru. Naopak je tam u sekundáru červený blesk. Takže bych se nedivil, kdyby byl výstup dokonce galvanicky spojený se vstupem.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Inu i na vitaminu C je nyní nápis , že předávkování může zabít . :D Prostě jeden drát ze zásuvky jde na kovovou bednu a nakonec není důvod jeden výstupní pol zdroje spojit s kostrou . Věc zadavatele - odběratele .
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Vidím, že jste vskutku expert přes bezpečnostní předpisy v elektrotechnice.
No jen tak dál - na elektrika.cz mají rubriku Hrobař varuje. Možná že díky Vám bude časem o nějaký příspěvek bohatší.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Já myslím , že nemá cenu otevírat už tisíckrát projitou problematiku bezpečnost , "bezpečnost" , normová bezpečnost atp . Na Tvůj i můj reálný život bude mít zdaleka negativnější vliv to , co se děje ve velmi vyspělém státě s vysokou všepřítomnou bezpečností , než to , co se popisuje nahoře , nehledě na to , že vaříme z vody , jelikož jsme neměli dole kryt .
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Napáječ s výstupním napětím 60-85V není zdroj bezpečného proudu ani ve smyslu norem ani podle selského rozumu. Luxeon má napětí Uf cca 3,5-4,5V, takže když chce tazatel 200W, bude potřebovat pro sériové spojení okolo 200V. Jestli chce ty škatulky spojovat sériově a mají galvanicky spojený výstup se sítí, potřeboval by několik galvanicky oddělených elektráren.
nehledě na možné potíže s interferencí pwm atd.
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

BOBOBO píše:vaříme z vody , jelikož jsme neměli dole kryt .

Kryt měl sundaný výrobce, a kdyby považoval za bezpečné hamtat po výstupních drátech rukama, tak by to tam napsal, místo malování červených blesků na výstupu.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Škoda času , četl jsi v poslední době návod pro automatku nebo mikrowelle ? Vypadá to , že nee a o tomhle dost .
tomasjedno

#13 Příspěvek od tomasjedno »

Zato jsem četl nějaké ty normy, a první zkoušku z bezp. práce s el. jsem skládal před 40 lety.
Na rozdíl od návodu k domácímu spotřebiči, určenému laikům, jsou popisy na zdroji určeny profesionálům. Škoda, že mezi tím neumíte rozlišovat.
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

tomasjedno píše:Jsou popisy na zdroji určeny profesionálům. Škoda, že mezi tím neumíte rozlišovat.

To možná bylo, dnes když CE znamená China Export, a nálepky na to lepí kdejaká "lopata" věřím jen tomu co opravdu vidím. (zdárný příklad jsou adaptéry do zásuvek, kde je sekundární vinutí namotáno na primárním a to tak důkladně, že se sem tam i prokládají)
Ten zdroj klidně může být galvanicky spojen se sítí. To že jedna LED funguje na 3V nemění nic na tom, že v sérii se napětí sčítá.
Internet - metla lidstva
werci

#15 Příspěvek od werci »

Ještě bych měl jeden drobný dotaz, dá se takový typ diody pájet obyčejnou mikropájkou? Resp. vzhledem k tomu, že kontakty jsou zespodu, má někdo nějaký odzkoušený trýček v ruce?

http://www.acriche.com/en/popup/pop_product.asp?seq=327

Nebo raději vzít nějaký starší typ s postranníma "ušima"...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“