LEACH - problémy s oživením - prosím o radu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mc-vlada

LEACH - problémy s oživením - prosím o radu

#1 Příspěvek od mc-vlada »

Postavil jsem 2 kusy zesilovače podle knihy NF zesilovače 4. Při oživování jsem místo pojistek použil rezistory 10 Ohm, 33-50 Ohm jak doporučuje p. Voráček jsem neměl, trafo přez žárovku. Při nastavování klidového proudu jsem na rezistoru nenaměřil žádnou změnu napětí, stále 0,25V, skusil jsem tedy podle jiné rady p. Voráčka na zátěž připojit osciloskop a nastavit trimr tak, aby zmizelo přechodové zkreslení. U jednoho kusu bez problémů, druhý na trimr vůbec nereagoval, pořád stejné nepatrné přechodové zkreslení. Když jsem tento kus dal na trafo s plným napájecím napětím, zkreslení takřka zmizelo, ale bylo patrné, na trimr opět žádná reakce, nicméně nic se nadměrně nehřálo, kromě Q12-15, ale to autor píše, že se prostě hřejí. Jo ještě jsem neuvedl u obou kusů ss va výstupu do 10 mV. Připojil jsem na vstup nf signál, vybudil zesilovač tak na 10-15% a z Q15 se začoudilo. Co odešlo ani tak neřeším, objednám nové polovodiče. Spíš mě zajímá, proč mi nešel nastavit klidový proud (zesilovač nereagoval na trimr) a proč odešel právě Q15, Q16-17 studené, koncáky tak do 30°.
PS - jestli odešly i jiné trandy nevím, zatím jsem je nekontroloval, mám zkaženou náladu, tak až mě to pustí.
Generalsound
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Generalsound »

Schema?
mc-vlada

#3 Příspěvek od mc-vlada »

Já to teť nemám čím reprodukovat, je to naprosto normální konec LEACH 200w osazený MJ15003 a 15004, předpoládám, že je to všeobecně známé.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Oldradio »

Zdá se, že není, dej schema a fotku hotového výrobku.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

http://www.pavouk.org/hw/leachamp/index.html
toto? :roll:
Tu je "fšetko" polopatisticky.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Tento zes se zde nedávno probíral i se zapojením T14,15 .
mc-vlada

#7 Příspěvek od mc-vlada »

Procesor - je to ono, akorát mám jiné kocáky, umístěné neizolovaně každý na svém chladiči, přišroubované na pertinaxových deskách tak, aby tvořily tunel pro budoucí nucené chlazení. Především by mě prosím zajímalo (viz schéma http://www.pavouk.org/hw/leachamp/index.html ) proč mi zesilovač nereagoval na trimr P1 (Předpokládám že chybu nutno hledat především T7,8,9,12,13. ) Polovodiče jsem před osazením nekontroloval, důvěřoval jsem dodavateli, to asi taky není dobře.
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Jednoducho skontroluj zapojenie opticky a voltmetrom, ohmetrom, diódotestom,...záhady sú na 99% iba chyby - vzásade neverím ani sebe.
Použi postupy ako pri oživovaní.
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

JOJO, když jsem oživoval 100W konec, tak jsem dvakrát odpálil výst. trandy než jsem si všimnul, že je jeden "prokov" nepropájený...
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Jó je to marný , je to marný , nedaj pomocné odpory , "slabé" pojistky , přívod přes žárovku nebo pomocný zdroj a nedaj .... :D
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Brudr »

Ale BOBOBO, musíš číst i první příspěvek.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jako jeden z menšiny čtu celé příspěvky , dokonce i odkazy a dokonce hledám na foru , narozdíl . To bylo jen lehce na custa . :D Zkus číst Ty a přemýšlet . K základní otázce jsem dal připomínku výše . :D
mc-vlada

#13 Příspěvek od mc-vlada »

BOBOBO má pravdu, původně jsem ho zkoušel přes žárovku, ale upek jsem ho bez ní. Pospíchal jsem, blbost je jednoznačně na mojí straně. Jen jsem chtěl vědět, co mohlo způsobit, že zesilovač vůbec nereagoval na nastavení klidového proudu, kde konkrétně hjledat chybu. Teť už je toho odpálenýho asi víc, až dojdou nové polovodiče poreferuji.
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

BOBOBO píše:Jako jeden z menšiny čtu celé příspěvky , dokonce i odkazy a dokonce hledám na foru , narozdíl . To bylo jen lehce na custa . :D Zkus číst Ty a přemýšlet . K základní otázce jsem dal připomínku výše . :D
Jo, tak jsem to pochopil, jen jsem nereagoval. Situace byla složitější. Vše oživeno na lab zdroji a vše OK až na oscilace na nízké frekvenci s nízkou amplitudou (snad 100 mV). Poté připojeno na trafo, situace stejná; poté připojení audiosignálu, zesilovač zesiloval ale oscilace zůstávali. Po zatížení a zvýšení "hlasitosti" došlo k prostřelení budičů a některých konců. Proud ze zdrojů byl "v normě" až do doby, kdy začaly lítat čipy po místnosti. :-) Tuším došlo k napěťovému namáhání budičů, ale už si to moc nepamatuji.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“