Color Oravan, nenabíhá zdroj (schéma modulu R)?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

Color Oravan, nenabíhá zdroj (schéma modulu R)?

#1 Příspěvek od hrabosh »

Zdravím....
... přestal mi fungovat Oravan, tváří se, že je úplně mrtvej.
Napětí pomocného zdroje je OK, impulzy z modulu S pro horizontál jsou, impulsy na budícím trafu tyristoru Ty2 jsou, ale na buzení Tyristoru Ty1 (pin. modulu R číslo 2) není zhola nic.

... nemáte někdo schéma toho modulu R, to Amáro, ve kterým vyšel popis toho zdroje, případně neřešil jste někdo podobně se projevující závadu?

Studeňáky, diody kolem trafa a ten "pojistný" odpor 22R jsem měřil.

Dík, Zb.
kokun

#2 Příspěvek od kokun »

hrabosh píše:... nemáte někdo schéma toho modulu R, ...

Řekl bych, že ho máš přímo před nosem - tady jsi hledal? Dal bych za to krk, že tu je :wink:
Honza - kokúň

#3 Příspěvek od souba »

Schema mám nejde mi sem vložit.Pošli e-mail.
omegatv

#4 Příspěvek od omegatv »

Filter 2x100u si meral? pripadne prilozit jeden na odskusanie.
...Laco...
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hrabosh »

Dík !! Na té staré Bastlírně to opravdu je, takže už mám staženo. Hledam jsem to Gooooglem a zkoušel jsem na nové Bastlírně, ale nějak se mi nepovedlo nalogovat.

Jinak ten elektrolyt má podle měřáku cca 55uF což není mnoho, ale donedávna to tak běželo. Přidal jsem mu 22uF paralelně (větší na takové napětí nemám) a nepomohlo ....

Navíc ten e-lyt je až za tím síťovým tyristorem ... i když mám pocit, že tenhle zdroj je schopnej všeho :-)
kokun

#6 Příspěvek od kokun »

Ze zkušenosti vím, že pokud bylo nad nějakých 2x35µF, tak telka ještě startovala :roll:

Poněvadž se tento typ ellytů už roky nevyrábí, bývá problém, co tam "nacpat". Viděl jsem (za své praxe) různé předělávky - 2 ellyty TE 050 na dně telky propojené licnou k DPS, ale i např. trojitý ellyt (z výprodeje tvp řady SALERMO: 200+100+50µF - zapojeny 200+100 a pin 50µF zahnutý), ale důsledek této předělávky si ani neumíte představit.
Kond byl příliš vysoký a (sám autor této "předělávky) při prudším vyklopení šasi, rozlámal DPS na kusy (kond zavadil o V.C.) :cry:
Tu opravenou DPS bych vám nepřál vidět :roll:

Kdysi jsem koupil (v Bazaru v Praze na Karláku) ellyty 2x100/450V (tuším to jsou TC446c) - a dával jsem je místo těch původních-nižších TC445c (na 350V). Jen jsem uříznul "vrchlík" toho krytu z um. hmoty - kond pak vyčníval cca 1,5cm ven. Lepší řešení, než ten kryt zahodit úplně - kond by (při své váze) namáhal nadměrně DPS (při přenášení a nárazech). S těmito jsem "přežil" doteďka. :wink:
Dají se použít i nové typy (jiná pináž!), nebo i staré-maticové - otočit opačně (vývodama nahoru a propojit do DPS licnou) - přitom mech. "upevnění" je zachováno :roll:

EDIT: Zapojení a f-ce modulu "R" byly popsána jak ve zmiňovaném AR, tak především v doku TESLA Orava TI č. 55 (Rad Color ORAVAN - ORAVAN2, C332, C334, C338).
V některém z těchto novějších "ORAVANů" se už používal (mnou zmiňovaný) novější ellyt zdroje (s jinou pináží - tuším TC509H ?) - stejný byl i např. v řadě C428 :wink:
Honza - kokúň

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ty elyty byly měněny snad na všech kusech TV . Já jsem montoval 2x100u z výprodeje nedisu za 1Kč , jen jsem převrtal 2 dírky . Všechny kontakty na VNtrafu OK ?
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od hrabosh »

Mno, tak žádnou závadu na modulu R jsem nenašel ...

... aktuální pracovní teorie je taková, že pulsy z VN trafa mají malou amplitudu a stačí na vybuzení budícího trafa pro Ty2, ale ne pro Ty1.

.... kontakty na trafu jsem pro jistotu propájel.

.... taky se mi nezdá, že zdroj E má jenom cca 2.5V. Někde jsem četl, že by to při běhu na pomocný zdroj mělo mít asi 10% nominálních hodnot, což je v tomto případě 17.5V.

.... navíc průběh na kolektoru SUčka moc nevypadá, jako ty na schématu (dva oddělené pulsy) -> jsou tam vidět zákmity kolem nějaké hodnoty, pak to padne na 0, pak zase tlumené zákmity...
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

No počkej , závada 1 elyty +odpor mezi nimi , závada 2 pomocný zdroj 12V , bez něho telka nenaběhne . Úplně základní kontrola .
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od hrabosh »

Odpor je OK, e-lyty mají každý cca 55uF. Pomocný zdroj má kolem 8V. Ten zdroj E není pomocný .... za chodu má mít nějakých 175V.
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Vývody VN trafa nestačí jen propájet!!! Trafo je potřeba vyndat a očistit jeho kontakty a konektor!
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

BOBOBO píše:No počkej , závada 1 elyty +odpor mezi nimi , závada 2 pomocný zdroj 12V , bez něho telka nenaběhne . Úplně základní kontrola .

hrabosh píše:... Pomocný zdroj má kolem 8V. Ten zdroj E není pomocný .... za chodu má mít nějakých 175V.

Pomocný zdroj má při startu dávat kolem 9V. 12V tam je až když se převezme napájení z hl. zdroje (tj. telka už běží!) :wink:
A zdroj E má mít těch cca 17-18V (tj. ta 1/10 z provozních 180V) - při startu z pomoc. zdroje, pokud je jinak IPSALO v pořádku.

Ostatně - je to všechno podrobně popsáno ve výše uvedené TI č.55 :roll:

EDIT: Pro opravy ORAVANů se doporučovalo mít v zásobách po jednom modulu "R" a "S" (100% dobrém - zkušebním!), aby byla alespoň nějaká jistota (kromě té "poslední-nejjistější") a mohlo se aspoň na něco spolehnout a vyloučit - páč těch možností závad (při opravách IPSALA) je hafo :wink:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od hrabosh »

Ok, zkusím to trafo vypájet a očistit.

Tu TI č.55 někdo nemáte?

Jinak žádné náhradní moduly bohužel nemám. Mám ale v provozu funkční C416, ale nevím, jestli jsou některé moduly záměnné .... zrovna IPSALO ta 416 myslím nemá, nebo jo?
kokun

#14 Příspěvek od kokun »

Tak ze 416-ky toho zrovna do ORAVANa moc nepoužiješ (snad kromě K.V., VN-nás., "P" modulu - i "G" a "V" modul se již částečně liší) - no a IPSALO samozřejmě neměla (to je právě specialita pouze řady ORAVAN) 8O :cry:
Opravy tesláckých Colorek (vč. Oravanů) byly dost podrobně popsány ve 3 (po sobě jdoucích) číslech modrého AR v 80. letech - čísla ale v hlavě nenosím.
Hledej - i tu na EB se o nich rozhodně psalo :wink:
TI č.55 hledej u takovýchto (a podobných) prodejců.
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od hrabosh »

Pokusně jsem odpojil násobič a zdroj začal po zapnutí TV cyklovat.

Vidím to na VN trafo ... počítám, že kdyby byl špatný jen násobič, tak po jeho odpojení TV naběhne (resp. naběhne zdroj, samozřejmě nepůjde obraz).

... ale ješte jsem se nedostal k tomu odpájení a čištení trafa.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“