Jawa Pionier Bezkontaktne zapalovani + Tyristorove zapalovan
Moderátor: Moderátoři
- somorastik
- Kontaktovat uživatele:
Jawa Pionier Bezkontaktne zapalovani + Tyristorove zapalovan
Chcel by som sa spýtať ako by sa dali zlúčiť tieto dve schémy. Chcel by som aby mala motorka aj bezkontaktné aj tyristorove zapalovanie (ktoré už mám postavené a funguje velmi dobre).
Dakujem
- Přílohy
-
Pionier zapalovanie.jpg- TYRISTOROVE ZAP.
- (153.26 KiB) Staženo 357 x
-
pionier zapalovanie 2.jpg- BEZKONTAKTNE ZAP.
- (43.63 KiB) Staženo 240 x
To tranzistorové potřebuje nejprve nasytit primár cívky proudem cca 3A a pak se proud při odtrhu přeruší primár a skočí jiskra.
Jak by se ten proud 3A z kondu dostal do té cívky a počkal tam až do odtrhu? (to by tam muselo být vinutí na 6/12V, usměrňovací dioda a velký elyt nebo baterka).
- frantajetel11
Nejhlavnejsi poruchovy clen kladivko a vacku to neeliminuje, naopak, diky malemu proudu kladivkem to bude jeste nachylnejsi na spinu a vynechavani.
Daleko lepsi a take ale slozitejsi reseni je pouzit kompletni cele magnetto z babety, jak na napajeni osv. take na zapalovani.
Toto je bezkontaktni a plne funkcni.
Uplne nejlepsi, i kdyz to na bastlirnu nepatri, je pouzit celou kompletni elektroniku a magnetto vape.
Jinak pokud je zapalovani funkcni, tak v klasickem zapojeni se nema co pokazit a musi jet jak s praku, pokud se jedna o tuning, je dobre popremyslet o kompletnim IMF zapalovani z nastavenim krivky predstihu.
To uz zas lehko zbastlit nejde.
Pokud ale jit do uprav zapalovani, tak urcite eliminovat kladivko, jinak sice dostaneme velkou jiskru, ale na spolehlivosti hodne ubyde.
Jedno reseni proste je pouzit transformatorek 220- 12V naopak, z tohoto krmit cond na tyristorove zapalovani. Jako triger pouzit malou civecku a magnet na puvodnim magnettu zavrtany.
Tak lze dosahnout z minimalnimi upravami vcelku spolehlive a vykonne zapalovani bez kladivka.
Zdar!
- frantajetel11