Hyperterminal Woken

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Hyperterminal Woken

#1 Příspěvek od Celeron »

Neznate nekdo tenhle propojovaci program, co je soucasti Woken? Chtel jsem ho pouzit na zachytavani textovych souboru v PC poslanych z osmibitu. Narazil jsem na problem, ze pokud poslu textak z osmibitu do PC, tak se sice prenese spravny pocet znaku, ale kazdy druhy znak ma nahozeny navic 7 bit. A taky se ztraceji znaky LF ktery jde za CR. Laboroval jsem s nastavenim rychlosti, paritou, poctem bitu, stopbity a at nastavim neco jinak, tak to nejde vubec. Zkousel jsem i nastaveni rizeni toku dat na none, xon-xoff, hadrware a zadny vliv. Bylo me to divny, tak jsem s tim zkusil propojit dve PC. A dela to taky. Proste jak se na jednom nastavi zachytavani textu a na druhym odeslani textu, tak je stejny problem jako u propojeni s osmibitem. Pokud ale nastavim na obou PC odeslani a prijem souboru, je vsecko naprosto v poradku. A je uplne jedno, jaky pouziju komunikacni protokol, Kermit, nebo nektery z X,Y,Z modem. Problem je, ze na osmibitu tyhle protokoly nejsou, pouze Kermit, ale ten se mi zatim nepodarilo rozhybat. Takze mi zbyva jen to zachytavani textu, ktery ale blbne. Kdysi jsem si napsal program, ktery prenasel soubory ze Sinclaire do Sapi a naopak po seriovy lince. Ten jsem zkousel taky a chova se stejne jako zachytavani textu v Hyperterminalu. Pritom driv me to chodilo.
Netusite nekdo, v cem by mohlo byt dilo, proc je kazdy druhy znak s nahozenym 7. bitem a proc chybi ty LF?
Diky
Jirka
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

komunikace Hyperterminálu s AVR se sériovým rozhraním mi chodila bez problémů, stejně tak i program z M602 a interní terminál v Bascomu.
Není problém v moc velké odchylce nominální rychlosti a tudíž v časovém okénku pro trvání znaků? Na jaké rychlosti se to odehrává? ten osmibit má rychlost napevno?
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Zkousel jsem to na 600, 1200, 2400, 4800, 9600 Bd. Stale stejny. Ten osmibit ma gener prenosovky rizenej krystalem s delenim citacema a rychlost se nastavuje propojkou. Citacem rychlost odpovida kmitoctu. Zkousel jsem jinou desku s uartem a je to uplne stejny. V tom to asi nebude, stejne to blbne i z duhyho PC. Nevzpomenes, jak ti to chodilo u toho M602? Jako 8 bitovy data soubory a nebo jako Ascii?
Jirka
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Vzpomínání je poslední roky moje slabá stránka :roll: ačkoliv to možná bylo dokonce ještě letos. Bylo to ale nejspíš v W98 nebo dokonce přímo v DOSu. Já jsem ale nic nezachytával, terminálové okno jsem používal pro online komunikaci a ta šlapala bez problémů, pokud jsem si je nevyrobil sám třeba tím, že jsem si spletl RxD a TxD dráty.
Když ti ten Hyperterminal funguje dobře v režimu přenosu souborů, tak použij tenhle režim ne? nebo ho prostě nech zobrazovat přijímaný soubor z toho osmibitu a pak to ulož manuálně volbou "Uložit relaci" při zavírání Hyperterminálu.
Zmije

#5 Příspěvek od Zmije »

Zkus jiný terminálový program, ja sem si nainstaloval Realterm, který má spoustu zajímavých funkcí jako např. zobrazení dat v hexa a další, se kterými jsem se zatím nestačil seznámit, neb Windows používám jen v případech, kdy mi jejich použitý výrazně zjednoduší život, což se zrovna netýka sériové komunikace, ta je v Linuxu přinejmenším stejně pohodlná, ikdyž na řídící znaky jsou Linux drivery (při nevhodném nastavení) mnohem šílenější.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Crifodo píše:Když ti ten Hyperterminal funguje dobře v režimu přenosu souborů, tak použij tenhle režim ne? nebo ho prostě nech zobrazovat přijímaný soubor z toho osmibitu a pak to ulož manuálně volbou "Uložit relaci" při zavírání Hyperterminálu.

Pri prenosu souboru musis ale pouzit nektery z Hyperterminalu nabizenych protokolu. Jsou tam Kermit, X modem, Y modem, Z modem a Y1K modem. Na osmibitu ale neni krome Kermitu zadnej z techto protokolu. Kermit jsem nerozchodil, kdyz jsem ho kdysi zkousel mezi dvema osmibity, tak chodil ale s PC se mu nechce. Takze soubor nemam vyslat cim. Ale mozna jo, v osmibitu je program PIP a tam lze poslat binarni soubor na seriovy port. Ale nevim, zda ma nakej protokol. Mozna ze jen tlaci data z disku a nedela zadny pakety a kontrolni cisla jako treba X modem. Proto jsem chtel ty data zachytavat pouze jako osmibitovej text bez jakykoliv kontroly.
Jirka
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Celeron píše:Pri prenosu souboru musis ale pouzit nektery z Hyperterminalu nabizenych protokolu.

Nemusíš, můžeš jen posílat znak po znaku do protějšího terminálu a ten je zobrazuje. Bez řízení toku. Hyperterminál se tě při ukončení zeptá, zda relaci uložit. To odřezávání LF může být nastavením Hyperterminálu, viz Soubor - Vlastnosti - Nastavení - Nastavení ASCII
Čím to momentálně tedy odesíláš z toho osmibitu, když o PIPu jen uvažuješ a Kermit se ti nepovedlo spustit?
Místo toho přenášení po COM, nedala by se 8" mechanika připojit k nějakýmu řadiči pro 5 1/4 FDD? jaké parametry má ta tvoje 8" mechanika? režim 1.6 MB 8" FDD měl s 5 1/4" stejnou přenosovou rychlost, otáčky a MFM kódování.
Pak by ti stačilo jen spustit systém s jednou osmipalcovou a jednou 5 1/4 palcovou mechanikou, zkopírovat a máš to doma.
http://majzel.blogspot.com/2009/04/conv ... loppy.html
Andrea

Re: Hyperterminal Woken

#8 Příspěvek od Andrea »

Celeron píše:tak se sice prenese spravny pocet znaku
A taky se ztraceji znaky LF ktery jde za CR.

Neodporuješ si tak trochu? Jak se může přenést správný počet znaků, když se ztrácí LF?
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

hyperterminál a CR/LF
Přílohy
hyper.gif
(25.53 KiB) Staženo 89 x
Celeron

Re: Hyperterminal Woken

#10 Příspěvek od Celeron »

Andrea píše:Neodporuješ si tak trochu? Jak se může přenést správný počet znaků, když se ztrácí LF?

Omlouvam se, blbe jsem to napsal. Pocet znaku souhlasi ale LF ma nahozeny 7bit a tak se neprovede. V zachycenym textu to navenek vypada, ze se dela jen CR.
Jirka
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Crifodo píše:hyperterminál a CR/LF

Dik za tip.
Jirka
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem dnes dospel do stadia zkousky prenosu mezi osmibitem a PC. Na 8b jsem pustil program, ktery jsem kdysi napsal a kterej z COM ZX Spectra prijimal soubory a psal je na disk. Chodilo to kdysi naprosto dokonale.
Na PC jsem pustil Hyperterminal a data jsem posilal jako text, protoze jako soubor to chce vybrat nejakej modemovej protokol, (treba Z-modem) co v 8b neni.
Makalo to hned, ale podle echa na monitoru 8b jdem zjistil, ze na zacatku kazdyho novyho radku chybi vzdy 6 znaku a pokud zapisuje disketa, tak vypadne kus textu. Zkousel jsem zmenit prenosovku z 9600 na 1200 a je to stejny. Vypada to, ze 8b nestiha prijata data zpracovat. Tech 6 znaku vypadne v dobe, kdy roluje displej a ten blok kdyz procesor obhospodaruje disketovej radic. Bylo me to divny, tak jsem meril na seriovy lince. V klidu bylo na RD a TD -5V, na CTS, RTS, DSR a DTR +10V. Pri prenosu byly videt na RD bloky dat, a na DTR bylo videt, ze hlasi do PC ze 8b nestiha. To by melo byt vse podle teorie spravne.
Jeste jsem zkusil nastavit zpozdeni (v Hyperterminalu ve volbe ASCII) pri prechodu na novy radek. 70mS stacilo, aby se chytlo tech 6 chybejicich znaku na zacatku radku a pokud jsem nastavil 50 mS mezi odeslanymi znaky, eliminovalo to ztratu dat pri zapisu na disketu, ale ne vzdy, pokud disketa delala Home, tak zase kus dat chybel. Vypada to, ze PC nezastavi prenos, pokud mu 8b hlasi ze neni DTR (data terminal ready).
Propojil jsem tedy PC s notasem laplinkovym kabelem a zkusil prenos textu za stejnych podminek. A pri tom jsem zjistil, ze at se vysila z kterykoliv strany, na DTR se nic nedeje a je tam 0V! Je to divny, ale Hyperterminal vubec nepouziva signal DTR. Ostatni signaly byly napetove stejny jako pri propojeni s 8b. Netusite nekdo, zda je to normalni, nebo je v necem chyba? Zkusil jsem na PC jinej COM a bylo to stejny. Na obou stranach bylo nastaveny hardware rizeni COMu. Na zmenu polarity RTS PC prenos zastavil, takze neco z hardware rizeni chodi.
Jeste je moznost zvolit krome hardware rizeni moznost xon-xoff, ale nevim, co to ma delat.
Jirka
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Nějak se v tom začínám ztrácet, nejdřív řešíš posílání dat z 8bitu do PC a najednou obráceně. Máš aspoň plnej 7-žilovej null modem?
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Proč při záchraně textových souborů z 8" disket řešíš zápis na nějakou disketu?
K tomu ti bude stačit jakýkoliv program, který vezme soubor a znak po znaku bude asynchronně, bez řízení toku, posílat na COM port PC, ten to musí číst levou zadní, z AVR stíhal i 115 kBd. Nějak tam budeš muset mít ošetřen znak EOF ale to asi ten PIP má.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ten obracenej smer 8b do PC jsem zkousel, protoze na to mam z drivejska program. Pip na 8b mi nechodil a tak jsem s necim potreboval odzkouset hardvare. Ted vim, ze kabel nejak funguje a ze deska seriove linky na 8b chodi. Kabel mam samozrejme uplnej krizenej (null modem).
Ted jsem na netu nacet, co to je ten xon-xoff. Soft rizeni, kdy se pri nestihacce vlozi primo do prenasenych dat sekvenci, ktera zastavi prenos. To je pro me nepouzitelny. Ale jeste lepsi je informace z http://www.lammertbies.nl/comm/info/RS-232_flow_control.html
Pisou tam, ze dnes se pouziva k rizeni toku dat propojeni RTS-CTS! A ze to neodpovida drivejsimu pouzivani DTR-DTS jak bylo puvodne definovano! No a ja to mam na 8b postaru. Takze zkusim prepojit kabel a uvidi se. Ten PIP urcite taky nechodil kvuli tomu prohozu. Dam vedet, jak to dopadlo.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“