hallův snímač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

hallův snímač

#1 Příspěvek od sr71 »

Na elektrokolech které jsem viděl se používají snímače šlapání s hallovou sondou (3 vývody), na hřídeli je nasazen kroužek s pravidelně rozmístěnými 6-ti magnety. Motor je aktivován na základě signálu z čidla pouze při šlapání jedním směrem - jak ten snímač rozliší směr otáčení?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli tam nebudou dva . :D
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Mě zase nehrajou ty tři vývody u Hallovy sondy.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

snímač jsem prohlížel a z jedné strany je zalitý nějakým průhledným epoxidem, takže je vidět že je tam jen jedno třívývodové pouzdro podobné TO92, když se ten kroužek s magnety na hřídeli otočí tak to detekue opačný směr otáčení (motor sepne při šlapání dozadu)
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

BOBOBO píše:Jestli tam nebudou dva . :D

dva v jednom pouzdru . . .
proto tři vývody
mat100

#6 Příspěvek od mat100 »

Dva v jednom pouzdru je hloupost. Většina snímačů se dělá v tomto třívývodovém provedení.

viz:

http://www.allegromicro.com/en/Products ... s/fig2.gif
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

sr71 píše:... když se ten kroužek s magnety na hřídeli otočí tak to detekue opačný směr otáčení (motor sepne při šlapání dozadu)

Že by magnety byly podélně polarizované a záleželo na jejich polaritě?
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

To může být, buď různá polarita magnetů, popřípadě různé mezery mezi nima, což může dávat ve spojení s typem snímače (monostabilní/bistabilní - tedy unipolární/bipolární - já hlava děravá... :oops: ) určitý signál :roll:

Pravda by se dala zjistit pozorováním výstupu ze snímače na osciloskopu při nějakých konstantích otáčkách (např. po roztočení hřídele magnetu vrtačkou) - snad by se nějaký rozdíl ukázal :wink:

EDIT:Jo, může to být snímač i spínač - na otáčkoměry se používá všechno možné - pomohlo by označení obvodu :D

Mimochodem - neznáte někdo schématickou značku těchto součástek? - Já to kreslím většinou podobně jako 7805 (obdelník + popsané vývody), jen nevím, jestli to není něco specíálního :D
Naposledy upravil(a) ohryzek36 dne 22 čer 2011, 21:21, celkem upraveno 2 x.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AmarokCZ »

mat100 píše:Dva v jednom pouzdru je hloupost. Většina snímačů se dělá v tomto třívývodovém provedení...
Jenže tohle není Hallův snímač ale SPÍNAČ :?
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Tady ty 3 vývodový IO jsou ve starších ventilátorech http://www.pavouk.org. Jsou unipolární a bipolární. Bipolární fungují tak, že (třeba) severní pól magnetu zapne výstup a jížní jej vypne. Unipolární mají výstup pod proudem pouze tehdy, pokud jsou vystaveny magnetickému poli. Reaguji jen na jeden směr magnetikého toku. Ve větrákách se používají bipolární.
SS41 (magnetický bipolar spínač Honeywell)
http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?WT.z_cid=ref_supplyframe_dkc_sep&lang=en&site=us&keywords=480-1999-ND
martin77

#11 Příspěvek od martin77 »

zdravím, nechci zakládat další téma a tohle mi přišlo nejblíže k mému problému. Na elektrokole je PAS snímač šlapání s hallem, při šlapání z výstupu halla leze střídavě 0V/5V. To si řídící jednotka přebere že má spustit motor a zároveň podle rychlosti impulsů kolik má do motoru pustit. Já bych potřeboval signál z hala použít k sepnutí relé. Potřeboval bych vymyslet obvod který by vyhodnocoval signál z halla. Šlapu-střídá se 0V-5V= rele sepnuto, nešlapu-hal skončí v poloze 0V=relé rozepnuto, nešlapu hall skončí v poloze 5V=relé rozepnuto. Jde mi o to aby relé bylo sepnuté jen při šlapání a rozepnuté nezávisle na tom v jaké poloze hall skončil. Má někdo tucha jak to vyřešit? Google je bezradnej. Dík za nápady
miror

#12 Příspěvek od miror »

A nemozes na zopnutie toho rele pouzit napatie z motora?
martin77

#13 Příspěvek od martin77 »

Je to BLDC motor, i kdyby to šlo, uzavřel bych vlastně smyčku a jelo by to furt. Relé má právě zabránit akcelerátoru aby byl funkční když nešlapu. Legislativa neumožňuje na komunikacich provoz motoru bez šlapání, jednotka Magic 50A má pouze jeden pas stupeň kterej se nechá měnit pouze přes interface kabel, na výběr je soft, mid a hard. To je mi na nic. Chci požít funkci akcelerátor kde si jemně nastavím sílu motoru pomocí otočného plynu. Lze to přes tempomat, při odpojení tempomatu znovu musím hledat nastavení pomoci. Zrušil jsem pružinu plynu aby to zůstalo kde jsem to měl nastavené, to se ale nesmí zapomenout při zastavování vratit plyn jinak je to přetahovaná. To vyrušení plynu když přestanu šlapat bych chtěl práve vymyslet snímáním z příšlapového PAS senzoru kterej je na kole. Zároveň tím vyřeším problém zákazu akcelerátoru nad 6km/h bez šlapání, protože to už nebude akcelerátor ale PAS asistent. Měll bych vlastně proporcionálně dávkovaný příšlap místo jedno nebo vícestupňového příšlapů kterej je při jízdě více cyklistů problém. Buď ztrácím nebo ujíždím.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Podle mě by stačil derivační článek a za ním MKO s novým spouštěním. Jak by šly impulsy, tak by se MKO spouštěl stále znovu a držel na výstupu jedničku třeba. Délka periody MKO by se musela vyzkoušet, aby to reagovalo dobře i na pomalý šlapání.
martin77

#15 Příspěvek od martin77 »

dává to 12 impulsů na jednu otáčku hřídele šlapek tak by to snad při pomalém šlapání bejt problém nemusel. Teď ještě něco sestrojit, ja ještě tak udělat tišťák osadit a oživit. Jsem autoelektrikář, vývoj mi moc nejde. :lol: Dík za radu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“