Spinany zdroj +/-100V - navrh

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PixelOrgy

Spinany zdroj +/-100V - navrh

#1 Příspěvek od PixelOrgy »

Zdravim, vznikla potreba zdroje s vystupnim symetrickym napetim cca +/-100V (~90-120V). Predpokladane zatizeni max 6A ve spickach. Poradi nekdo dostupny zdroj informaci k teto problematice? Rad bych si zapojeni navrhl sam. Nic pouzitelneho jsem nenasel... Idelani by byla nejaka knizka (v el. podobe), klidne v anglictine.

Diky!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud seženeš vhodný feritový jádro, tak upravit schema běžnýho spínanýho zdroje už snad nebude problém. Na fóru je tady toho hromada.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Lepší než jakákoliv knížka jsou datasheety a schémata komerčních zdrojů, v knížce je hromada zbytečných keců navíc a často tam ani není to důležité.
Tvůj zdroj by mohl být prakticky totéž, co ATX zdroje s TL494. Ale záleží to na více okolnostech, třeba jestli to má být regulovatelný zdroj atd.
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

kolko stoji najlacnejsi invertor ? http://www.mall.sk/zvaracky-invertory/beno-ondulix-80 mas tam polovodice + jadtro a tlmivku za tie prachy to aj tak lacnejsie nezozenieš....
PixelOrgy

#5 Příspěvek od PixelOrgy »

AmarokCZ píše:Lepší než jakákoliv knížka jsou datasheety a schémata komerčních zdrojů, v knížce je hromada zbytečných keců navíc a často tam ani není to důležité.
Tvůj zdroj by mohl být prakticky totéž, co ATX zdroje s TL494. Ale záleží to na více okolnostech, třeba jestli to má být regulovatelný zdroj atd.

Zdroj bude s pevnym napetim, s durazem na dobre vyfiltrovani vystupniho napeti (audio aplikace). Ty datasheety uz lovim, napr. tohle http://www.fairchildsemi.com/ds/ML/ML4824-1.pdf
vypada pouzitelne (ML4824).

Atlan: krome DPS mam k dispozici vetsinu dily zadarmo, jde mi o to, jak urcit vhodny material jadra atd...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Já jádro volím takové, které seženu (neboli co kde vybrakuju :) )
Pokud tam budeš dělat PFC, tak budeš potřebovat docela velkou tlumivku, většinou o něco větší než samotné trafo.
Jinak pro audio nebude nutné tak dobré filtrování, protože tenhle zdroj má na výstupu docela solidní bordel a je tím napájen zesilovač 6x10W a nedá se říct, že by byl slyšet šum zdroje (po připojení sluchátek na výstupu je to samozřejmě humus, ale to je jiná ...).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Na ML4824 zapomeň, to je mrtvá řada, raději samotný PFC UC3854 nebo nějaký podobný kombo, je to dost podobný.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“