opticka zavora
Moderátor: Moderátoři
- Gringo_Joe
opticka zavora
Vysilac zda se funguje, pres digi fotak je videt, ze dioda sviti. Co se mi ale nelibi je, ze to zere 0.25A a tak je to za chvili celkem slusne horke.
Prijmac asi taky funguje, ale ma to vadu, ze vysilac musi byt az skoro u nej (tak 3-5mm), coz je pro me prakticky nepouzitelne, potreboval bych tak 1-2cm.
Je v tom nejaky figl, ze neco delam spatne, nebo je to proste vlastnost?
Jinak 555 nastavená na 36kHz + IR LED s 12Ohm v sérii a na druhé straně ten SFH taky na 36kHz má dosah několik metrů při napájení vysílače z 3V knoflíku CR2032, takže 0,25A to nežere určitě.
- Gringo_Joe
Nemuze to byt spise tim, ze ten prijmac je malo citlivy? Napadlo me, ze by ten prijmac mel fungovat i na ovladac od televize. Jo, funguje, ale taky tak na ty 3-4mm. Pritom ovladac samotny je schopen ridit televizi pres cely pokoj a klidne i odrazem ode zdi. Tak si rikam, jestli neni ten prijmac nejaky "slaby"
- Gringo_Joe
To samé platí o přijímací straně, kde přijímač IR nemá své požadované napájecí napětí, LED nemá žádný omezovací odpor - a krom toho optického výstupu tam není nic, co by se dalo jako výstup například pro relé nebo nějaký další akční člen využít.
Celé to na mne dělá dojem demonstračního zapojení "jak by to mohlo jít" - bohužel to takhle v praxi rozhodně nejde...
A kutilmile - nelituju tě
Jinak je opravdu z hlediska spotřeby šíleně neekonomické budit vysílací led obdélníkem 36/38 kHz. Když už, tak použít 555 v zapojení s velkou střídou (třeba 5/95 procent) a budit to tím úzkým pulzem.
A ještě lépe tuto střídu přerušovat, třeba v rytmu 50Hz.
Místo té 555 zvládne obě funkce třeba jeden IO 4093.
- Gringo_Joe
Takze jsem pred signalizacni diodu dal odpor 150 Ohmu a zkusil znovu pustit stavu, tentokrat uz z cerveneho dratku. Dioda svitila jak najata - chvilku jsem byl prekvapen (ma svitit jen kdyz je k dispozici IR svetlo), ale pak jsem si uvedomil, ze mam taky zapnuty vysilac. Odpojil jsem vysilac a prozkousel prijmac jen ovladacem od televize - jede jak z praku!
Jeste to asi bude chtit postelovat odpory, aby to nebylo tak moc citlive, ale kazdopadne dekuji moc za vsechny rady a nakopnuti spravnym smerem.