nabíječka li-ion a li-pol

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
555

nabíječka li-ion a li-pol

#1 Příspěvek od 555 »

prosím vás existuje nějaká jednodušší cesta jak do tohohle zapojení:

http://danyk.wz.cz/li-ion.html

dodělat ještě to aby když se baterie nabíjí tak ledka svítila když klesne ten nabíjecí proud (baterie se již nenabíjí)aby přestala svítit?
Galileo

#2 Příspěvek od Galileo »

Jednodušší už to snad být ani nemůže.
Něco s idikací máš tady http://www.belza.cz/charge/liion2.htm ,ale je to trošku složitější :D
jano2

#3 Příspěvek od jano2 »

Ja na take nabijanie,už dlhoo,použivam mobil.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AmarokCZ »

Tady (úplně dole) je relativně jednoduchá nabíječka s indikací. LEDka tady ale svítí jen po dobu CC fáze nabíjení.
bastliar

#5 Příspěvek od bastliar »

UltraFire http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... arger-1251 Na svorkách nabíjačky som nameral 5,2 voltu.
http://www.dealextreme.com/p/trustfire- ... pack-20392
Aby ale radosti nebolo dosť, podarilo sa mi pri rozbalovaní litioviek hrotom zavadiť zrovna do miesta kde pásik prechádza nad kladnou elektrodou, dal mi to najavo oblúk a pretavený pásik :roll:
:?: Pri akom napätí na litiovke je vhodné predčasne prerušiť nabíjanie, aby som zachoval čo najvätší počet nabíjacich cyklov, kedže plné nabitie im neprospieva, ale popritom maximálne využil kapacitu lítiovky.
Naposledy upravil(a) bastliar dne 14 črc 2011, 10:58, celkem upraveno 2 x.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

bastliar píše:...aby som zachoval čo najvätší počet nabíjacich cyklov, ..., ale popritom maximálne využil kapacitu lítiovky.
Nic takového asi nejde vymyslet, vždy je to jen nějaký kompromis.
U nových akumulátorů už není takový problém s nabíjením až na 4.2V, takže bych se nebál nabíjet až na 4.2V.
Já vše nabíjím buď na 4.1V až do doby, než klesne proud pod cca 0.05C (kapacita je pak využita z cca 90%). Případně až na napětí 4.2V proudem cca 0.8C s tím, že vynechávám CV část nabíjení, nabíjení trvá jen 1hodinu avšak kapacita je jen cca 80%.
iginoiii

#7 Příspěvek od iginoiii »

dobrý deň,
ja sa zase prihováram za túto nabíjačku od p. belzu: http://www.belza.cz/charge/liich.htm, s indikáciou nabitia. mám ich zopár postavených(v tej verzii led svietidla na usb od belzy je presne táto istá nabíjačka), všetky fungovali okamžite bez problémov, veľmi ľahko sa dá modifikovať na rôzne nabíjacie prúdy. S smd suciastkami je DPS veľmi miniatúrna. Akurát pri SMD určite by som sa oblúkom vyhol Uin nad 10V.
i
bastliar

#8 Příspěvek od bastliar »

Ešte poznatok ku nabíjačke ultrafire - síce je na štítku údaj output 4,2 voltu, nameral som však 5,3 voltu naprázdno. Pokiaľ by litiovka nebola protected, nemala ochranný obvod proti prebitiu, teoreticky by to mohlo viesť ku najhoršiemu.
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

Vyzkoušená a hlavně funkční je tahle nabíječka Li-Ion . Stavěl jsem jich několik a je to naprosto bez problému. Když nechceš přepínatelnou můžeš ty odpory co nepotřebuješ vynechat a je ještě jednodušší. LED při nabíjení svítí a jak se baterka nabíjí, jas slábne až téměř přestane svítit. A hned víš, že je nabito.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
555

#10 Příspěvek od 555 »

děkuji všem.já právě myslel jeslti k té nabíječce od danyka.wz.cz. jak jsem sem dával by nešlo udělat nějaká indikace s LED kdy po nabiti baterie (proud se omezí)pohasínala ledka a pak uplne zhasnula.

možným řešením by byl také mA ale něco s ledkou by bylo lepší
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od AmarokCZ »

Kdybys dal do série s kolektorem vysocesvítivou LEDku 1.8V, tak by po dobu CC fáze nabíjení svítila, je ale nutné zkusit, jestli nebude vadit úbytek 1.8V na této diodě.
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

Nebo přidat druhý tranzistor s odporem v bázi místo diody a do kolektoru LEDku s odporem, ta by pak zhasla při poklesu proudu asi na polovinu maximálního.
555

#13 Příspěvek od 555 »

děkuji moc.udělám to s tím tranzistorem druhým
bastliar

#14 Příspěvek od bastliar »

del
Naposledy upravil(a) bastliar dne 13 srp 2011, 12:34, celkem upraveno 1 x.
bohumilfulin

#15 Příspěvek od bohumilfulin »

Nevim z jakych baterii bude pack slozen ale obecne: pro mensi vykony se na baterie naboduje tenky pasek(ja zni beru impulzne 1A) a jednou mi jeden zkuseny modelar naletoval medeny pasek. Pro me ucely to stacilo. ale ja si na to letovani bez zkusenosti netroufl. prubnul jsem to a baterka odesla (tim teplem se v kolem kontaktu neco v baterii deje ale uz jsem zapomel co) ale to byla NiMH.
Nezapomen ze kazdy indikator papa energii aby ti vubec neco zbylo po par hodinach.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“