Skusil som ho isiel.
No kedze mame doma taketo male prenosne televizory uz 2 treti mi bol na nic. A sledovat ČB TV moc nemusim.
Tak som zacal experimentovat.
Chcel som si vyrobit osciloskopicky efekt na hudbu.
Teoreticky by to ist malo. Tak som to skusil.
Odpojil som horizontalnu vychylovaciu cievku. A namiesto nej pripojil zatazovaci odpor asi 20ohm aby VN obvod siel ako mal.
Zapol TV a na obrazovke bola zvysla ciara - dobre
Na odpojene vychylovacie cievky som pripojil vystup z NF zosilnovac. Vstup NF zosilnovaca som odpojil od predchodzich obvodou TV a pripojil nan Generator.
Zapol TV. Parada na obrazovke bola normalne sinusovka lenze 90° otocena.
Tak som otocil vychylovaciu sustavu cievok o 90° a sinusvka uz bola vodorovne. Trimrami som ju natiahol na potrebnu dlzku a bolo.
Pripojil discman, pustil hudbu a fungovalo to presne ako som chcel:)
Potom som na to zo 5 minut kukal a vytesoval sa z toho, vselijak otacal vychylovacky, pustal roznu hudbu... Potom ma napadlo, co s tym? Kebyze robievam diskoteky dalo by sa to mozno pouzit ako svetelny efekt, ale doma je mi to nanic.
Tak som zacal rozmyslat o jednoduchom osciloskope. V podstate by to malo ist aj ide, ale k spravnemu oscilokopu mi este chyba prepinatelna casova zakladna (teraz ma len jeden rozsah 50Hz = 20ms)a daky synchronizacny obvod s potenciometrem LEVEL, ktory mi stabilizuje priebeh na obrazovke. Len neviem ako by som to vyriesil.???
Mate niaku jednoduchu radu????
Ide mi hlavne o tom pouzit terajsie obvody TV.
K spravnemu osciloskopu by bolo este vhodne zamedzit modulovanu jasu luca video signalom, ale urobit to tak aby zmena neovplyvnila zhasinanie luca pri spatnom behu. Mate niaky napad ako to urobit?
Osciloskop by som "nakalibroval" a priamo na obrazovku by som fixom nakreslil raster, nech sa z neho da aj daco odcitat.
Tez ma este zaujima: Tv signal sa vysiela po polsnimkoch teda najprv sa vykreslia parne riadky, potom neparne. Ale uplatnuje sa polsnimkove riadkovanie aj pri mojom upravenom TV - osciloskope, bez signalu z anteny? Podla mna polsnimkovanie moze rusit celkovu funkciu osciloskopu preto ho chcem vyradit. Ako je vlasne v TV zariadene ze polsnikovanie funguje?
Nenasiel by este niekdo schemu k tomuto TV. Na nete som ju nemohol najst.
Dakujem za rady a napady.