DELL PP22X a nabíjení baterie

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
paveltl

DELL PP22X a nabíjení baterie

#1 Příspěvek od paveltl »

Zdravím,
nemáte někdo zkušenost s notebooky DELL, jak je u nich řešeno dobíjení baterie?
Mám tu tenhle notebook s tím že nenabíjí baterii. Dokud byla baterie alespoň trochu nabitá tak běžel z adapteru, ale když se vybila tak přestal běžet i z adapteru. Teď neběží ani když se baterka vyndá, nejspíš ji potřebuje.
Byl v jakémsi servisu na výpočetní techniku, kde řekli že je spálený nějaký integráč, který neumějí vyměnit, ale šikovný elektronik by to prý zvládl a snadno jej najde podle díry v integráči. Ale ať koukám jak koukám, tak nikde nevidím nic rozstřelenýho.
Baterie je dost vytřískaná, jen 2,6V/článek, takže ji zatím pomalu dobíjím, snad těch pár měsíců v podbitém stavu přežije.
Zatím jsem naměřil že napájecí napětí prochází vstupním mosfetem, ale pak se ztrácí v desce. Vzhledem k tomu že vůbec netuším kde hledat, tak se do toho nechci nějak moc štourat bez informací.
Podle štítků je notebook napájen 19,5V, baterie je tam 11,1V (typ: GK479).

Nevíte někdo po čem se mám dívat a jestli je až k baterii přivedeno těch 19V a notebook jen LEDkou signalizuje protékající proud, přičemž vlastní dobíjení řídí ta elektronika, nebo je už k baterii přivedeno nějak upravené napětí?
Kámoš chtěl původně jen dobít tu baterku, ale raději bych s tím zkusil něco udělat aby ji to dobíjelo.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Napajanie notebooku sa prepina FETmi - bud zo zdroja alebo z baterie.

Nabijanie je vzdy v notebooku, nejaky riadiaci IO, tlmivka, FET - byva to v blizkosti konektora baterie.

Ked to bez baterie nejde, tak zavada nebude len v nabijani.
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Třeba takový Max8725 sedí vždy na jiné straně desky a přitom šéfuje vstupním fetům + nabíjení ....
Internet - metla lidstva
paveltl

#4 Příspěvek od paveltl »

Tak v tomhle je konektor baterky umístěn poblíž regulátorů napětí pro procesor.
Takže zleva jsou 3 MOSfety + 3 tlumivky + MAX8786.
Pak je konektor na baterku a pod ním LM393 (komparátor napětí), vpravo od něj tlumivka a dvojice FETů.
Pod tím je dvojice FETů + dvojjice tlumivek a nějaká 8 vývodový integráč.
Pak už je procesor, chipset,grafika.
Dole jsou pak paměti a u nich MAX8778E, čtveřice tlumivek a spousta smetí. Odtud jsou rozvedeny modemy, síťovky a jiné periferie.

Co je to za MAX jsem nezjistil, ale tipuji že zpracovájejí napětí pro procesor, paměti a další periferie.
Nikde není vidět nic výkonového co by obstarávalo napětí, respetive já to nikde nevidím, ale musí to tam být.
Kdybych věděl jak na fotky můžu sem něco dát.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“