Vybíječ aku pack

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
blesk16

Vybíječ aku pack

#1 Příspěvek od blesk16 »

Čau, chci se zeptat protože mám jednoduchý nabíječ aku packů tak bych potřeboval nějak vybít 6ti článek na 5,4-5,5V našel jsem toto: www.modelarina.cz/automaticky-vybijec-n ... -2252.html
Funguje to nebo spíš jestli to je nějaké vylepšené aby mi to zbytečně nebralo kapacitu. Když tak jsem hoďte nějaké schéma na toto děkuji.
blesk16

#2 Příspěvek od blesk16 »

Jo ještě má smysl pohonný aku pack vybíjet na 0,9 ?
Banda

#3 Příspěvek od Banda »

Proč to potřebuješ vybíjet? A zařízení ve kterém to provozuješ, ty akumulátory nevybíjí?
blesk16

#4 Příspěvek od blesk16 »

Jsou to pohonný v autě ale auto ty baterky vybije na 6,4V a pak regulátor vypne. a tak mě napadlo jestli bych je ještě před nabíjením neměl vybít na těch 0,9-1V/čl.
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Tak to bych je už zbytečně nevybíjel. Naopak jim prospěje, když se nebudou vybíjet "na doraz". Spíš bych se soustředil na správné nabíjení respektive jeho ukončení.
blesk16

#6 Příspěvek od blesk16 »

Ok tak dík
czatlantis

#7 Příspěvek od czatlantis »

no čas od času jim úplný vybití na 0,9V/čl prospěje. Rozhodně ale ne před každým nabíjením!
blesk16

#8 Příspěvek od blesk16 »

Třeba po 10 nabití nebo zhruba po kolika ??? dík Někde jsem četl jestli chci aby baterie podávali největší výkon tak se musí vybít na 0,9V/čl a nabít na plno. A tím se prý i udržují fit.

Pročištěno, zbytečné citace celých předchozích příspěvků byly vymazány. Respektuj PRAVIDLA, odst.14b). Killroy
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

O vybíjení článků si myslím své, ale o to tu nejde.
Když chce někdo vybíjet články a jde mu opravdu o vysoké výkony, tak uvedený vybíječ je naprd.

Jde o to, že když vybiješ celý akupak na napětí 5,4V , pak to automaticky neznamená, že bude na každém článku 0,9V! Čím starší články, tím větší budou rozdíly v napětích.

Modeláři z toho důvodu používají vyrovnávače napětí či balancery, které vybíjejí každý článek jednotlivě a tak je zaručena shoda napětí a tím jakžtakž to, že pro nabíjení budou články ve stejném stavu a nabijí se taky zhruba stejně.
Zařízení ovšem vyžaduje, aby vývody od každého článku byly přístupné.Což pravděpodobně dnešní špičkové akupaky mají. Dřív se dělaly balancery pro NiCd a dneska spíš pro LiPol.http://www.rcguru.cz/raytronic-b6-balancer-d542

Když budeš nabíjet/vybíjet celý akupak , tak po delším čase budou některé články přebíjeny a některé nedobíjeny.
czatlantis

#10 Příspěvek od czatlantis »

blesk16 píše:Třeba po 10 nabití nebo zhruba po kolika ???

Ani tak po počtu cyklů, ale spíš pokud ti aku někde leží 3 měsíce, tak je prakticky nutnost mu dát alespoň jeden dva plný cykly. Protože odloženej aku na delší dobu má po prvním nabití tak desetinu kapacity
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Desetinu kapacity?
Tos poněkud přehnal.
Možná tak článek, který byl odložen několik let? Ten má ale desetinu kapacity i po dvacátém nabití.
czatlantis

#12 Příspěvek od czatlantis »

kdepak, 4 tužkáče, teda pravda Ni-MH, GP 2500mAh, ležely nějakou dobu jen tak v šuplíku .Dal jsem je do nabíječky, přijdu za chvilu a nabitý...si říkám, že je to nějaký divný že tak rychle. Tak je dám vybíjet a měly kapacitu asi 260-300mAh. Tak jsem jim dal refresh funkci a po pár nabitích mají okolo 2300mAh všechny 4. Takže tak...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“