Osobní váha Soehnle

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Osobní váha Soehnle

#1 Příspěvek od otakarv »

Dobrý den všem.Dostal jsem tuto váhu(měla skončit v kontejnéru :wink: ).Po vložení batérií se display rozsvítil a já jásal radostí.Moje radost však pominula po sérií prvních vážení,ty se značně rozcházely ve výsledcích.Přečetl jsem si zde příspěvky k osobním váhám a zjistil jsem,že to asi nebude jednoduché.Přikládám pár fotek této váhy,kdyby měl někdo nějakou zkušenost,rád bych ji uvítal.
Přílohy
Obraz005.jpg
(45.52 KiB) Staženo 179 x
Obraz003.jpg
(50.73 KiB) Staženo 183 x
Obraz002.jpg
(33.95 KiB) Staženo 161 x
Bezny

#2 Příspěvek od Bezny »

nevím jestli to platí i pro tenhle typ, ale obecně se má digitální váha před použitím kalibrovat. Tj. než na ní vlezeš tak do ní ťuknout aby se aktivovala a zvážila si nulu. Některé to potřebují i dvakrát, napoprvé napíšou Err (or). Pak teprve vážíš sebe.
Podle obrázku to vypadá, že to má jen jedno tlakové čidlo, v takové konstelaci nemůže být přesnost nic moc. Závisí pak ja se na ní postavíš. Ještě zkontroluj jestli někde nejsou stopy po zatečení nějaké kapaliny nebo obecně něco porezlého.
Pravděpodobně kecám.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Tato sa nekalibruje po kazdom zapnuti, staci sa na nu postavit a vazi. Rodicia ju maju. Vazi dobre - ked sa 3-krat za sebou odvazim, tak ukaze rovnake cislo.
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

@otakarv- nemal si ju na koberci alebo niecom makkom? mala by byt polozena na line alebo dlazbe....zo spodu je prepinac na jednotky v ktorych zobrazuje-mas to dufam v kg :D
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

To Bezny,tak něco tam vytéci muselo neboť v místě přepínače váhových jednotek byl tišťák zkorodovaný a nyní jsem zjistil pod plechem další hrubou oxidaci kde jsou uložené batérie(ale to budu muset komplet demontovat a potom uvidím co je zkorodované).Také okolo jedné gumové nožičky byla bílá hrubá oxidace(vypadala jako "plíseň").
To rnbw,tak mi váha ukazovala rozdíly i 10-15kg :cry: .
To keemo,měl jsem jí postavenou na pevné,rovné podlaze a byly nastavené kg :wink: .
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Klidně tu váhu vyhoď, asi je tam už opotřebovaný ten senzor co se z něho snímá ten tlak. Měli jsme ji doma taky, časem se rozdíly při různých váženích zvětšovaly, většinou to jen přidávalo. Místo 80 kg ukazovalo 84 nebo 86 nebo 88 atd. 3x na to vlezlo a 3x byly jiné naměřené váhy.
Když jsem zjistil, že přidává 5 kg, tak jsem to dal ženě blíž po ruce, ale časem zjistila na druhé váze, že ta první není v pořádku :wink:
5x jsem ji rozdělal a pak nakonec vyhodil, ani displej se k ničemu nehodil.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

No mohl by jsi se realizovat v tom převodním systému , někde se dala nastavovat síla protipružiny a tím zkalibrovat převod .
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od otakarv »

p32 píše:Klidně tu váhu vyhoď, asi je tam už opotřebovaný ten senzor co se z něho snímá ten tlak.

Nevyhodím,zdá se že se mi jí podařilo opravit.Asi 10x jsem se vážil a nyní už ukazuje stále stejnou hodnotu tak jako výše psal rnbw.Měl jsem jí celou rozebranou(také pro mou zvědavost :wink: ),elektroniku,čidlo.Čidlo tvoří dva plíšky uložené těsně nad sebou uchycené proti sobě v držáku z plexiskla(nebo podobného materíálu.Celé to je usazeno v tvarovaným odlitku z duralu.Od plíšků vedou drátky k IO.Pod přítlačnou gumičkou je pružný plíšek.Celé čidlo tvoří asi nějaký rezonanční obvod,který se přitlačením na gumičku a tím přiblížení plíšku k duralovému odlitku rozlaďuje a v IO se vyhodnocuje stav.
Musím ještě porovnat svojí váhu(tělesnou)na jiných váhách a potom budu mít jistotu,že tá moje opravená váha váží dobře.Momentálně nejsem se svojí tělesnou váhou spokojen :D .
Přílohy
Obraz001 (2).jpg
Bude potřeba začít s dietou :-)
(46.63 KiB) Staženo 149 x
Obraz003.jpg
(120.3 KiB) Staženo 200 x
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Tak to ti taky proměřuje nebo jsi opravdu tak tlustej ? :wink: A stoupou ti na to nějací bezdomovci v ponožkách :wink:
Jestli to byl jen blbej kontakt, tak to ještě není unavené, jinak za 3 stovky jsou občas v Lídlu digiváhy aspoň 5x lepší - podl vlastní zkušenosti.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Tato vaha je dobra pre starsich ludi, lebo funguje jednoducho ako mechanicka (=postavis sa a hotovo) a cisla su velke a zretelne (LED displej namiesto LCD s modrym hnusom).
Sandal

#11 Příspěvek od Sandal »

Takovouhle váhu jsem taky měl.Letěla dost brzo do kopřiv poté co se pojebal tenzometr.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec:

Tyto váhy používají buď klasický mechanický systém, kde je místo kotoučku z čísly zubatý kolo a optozávora "počítá zuby" při pohybu kotoučku.

druhý systém má tenzometry. Tenzometr je jemný "vlnovec" na papíru, nebo na igelitové fólii. Vlnovec je z platiny. využívá se toho, že pokud se vlnovec vhodně namáhá na tah, zvyšuje se mu odpor. Dolovači drahých kovů - ty platiny je tam asi podobně jako v čidle PT100, kterým se měří teplota.
Tenzometry jsou nalepeny na utvarech, kterým já říkám "deformační element". Tato věc je buď dutá kostka, nebo učko z tlustýho kusu třeba duralu. U nejlevnějších výrobků je to plochý pero Podle toho, jak se element zatíží, mírně se mění jeho tvar a takto se ohýbá pásek z tenzometrickým obrazcem. Deformační element určuje citlivost a maximální zatížení. součásti tenzometrického snímače je obvod teplotní kompenzace..
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od otakarv »

Podle mého posuzování je hlavně na vině ta gumová "čepička" na kterou přitlačuje páka váhadel.Je částečně na třech stranách proříznutá od plíšku,který se prohýbá a rozlaďuje rezonanční obvod.Je pravdou že se dneska dostanou koupit váhy za doslova "pár šupů",ale mě to baví přicházet na něco nového(ještě jsem takovouto věc neměl v rukou,tak proto ten můj zájem :wink: ).
Tak já nyní nevím ale asi v té mojí váze ten "Tenzometr" nebude.Nemá to žádný "vlnovec" na papíru,jsou tam dva plíšky uložené těsně nad sebou.
Přílohy
Obraz000 (2).jpg
Soustava váhadel
(48.94 KiB) Staženo 131 x
Obraz005 – kopie.jpg
(84.56 KiB) Staženo 137 x
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tenzometr

vlnovec - nebo jak to nazvat je velmi jemný plošný spoj na papíře, či fólii, pouhým okem neviditelný. Co ta fólie mezi tím? Vyfoť to lehce z boku.
I když kapacitní čidlo přiblížení by taky připadlo v ůvahu. Každopádně to péro je prvek, který určuje velikost mechanické deformace, která se přenáší na snímač. Co když je to pero unavený
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

Mezi těmi plíšky jsem žádnou fólií neobjevil(a to jsem se díval přez hodinářskou lupu).

Mám už to poskládané,ale ještě jednou to rozeberu a vyfotím.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“