REQ: automatická (samo)nabíječka
Moderátor: Moderátoři
REQ: automatická (samo)nabíječka
jestlipak mi někdo poradí s tímto problémem:
potřebuji automaticky nabíjet akumulátor 7,2V (6x 1,2V tužkovka NIMH nebo NiCd) a to takto: jakmile klesne napětí na 6V aby se seplo relé, které zapne nabíjecí zařízení (obvod) ke zdroji 220V. Po nabití akumulátorů relé odpadne a nabíjecí zařízení (obvod) nebude napojeno na 220V.
A já budu vesele sosat z akumulátorů, dokud je nevysosnu na 6V a proces se zopakuje.....
Nesmí však dojít k přerušení výstupního napětí 6 - 7,2V !
Prosím o návrhy rešení, návody, odkazy atd...
Použít obvod MC33340, napájený s akupacku (samozřejmě se stabilizací na 5V) a jeho vývod fast/trickle použít k ovládání SSR relé (SSR je sice drašší, ale maximálně jednoduché a elegantní řešení). MC33340 zapojit podle datasheetu - s malými úpravami
Výhody:
Plně automatický rychlonabíječ
Jednoduchost zapojení
Minimální úpravy již vymyšleného zapojení
cena
Nevýhody:
Trvalý odběr z akupacku (několik mA)
Zkus o tom popřemýšlet, mohlo by to fungovat.
Viděl bych to takhle: identifikační obvod který by při poklesu napětí na Akupacku (6V) sepl relé které by seplo nabíječku (MC33310) v síti* a zároveň by relé přeplo napájení z akupacku na zdroj 6 - 7,2V kterým bych napájel moje zařízení (říkejme tomu třeba rádio).
* = zdroj 12V pro Nabíječku MC33310 a zároveň zdroj 6 - 7,2V pro zařízení (rádio).
viz obrázek (na obrázku je stav když Accu má 6V a je aktivní nabíječ. Ponabití akupacku dá nabíječka povel k rozpojení relé)
takže bych vlastně poteboval návrh na obvod, který identifikuje 6V a 7,2V. Něco jednoduchého. Tzn akupack má 6V = svítí červená led, 7,2V svítí zelená led
Jde o to že zařízení (rádio) má fungovat z akumulátoru a síť 220V aby byla použita minimálně (pouze pro nabití aku).
Je to vlastně takový záložní zdroj naopak. Kdy u klasického záložního zdroje čerpáme ze sítě a při výpadku proudu čerpáme z akumulátoru, ale já potřebuji čerpat z aku a při vybití aku čerpat ze sítě do té doby než se aku dobije.
-
Návštěvník
a co takhle komparator z hysterezi zhruba 120 mV, referenci asi 660mV, odporovej delic 1:10 a NPN tranzistor spinajici rele zapojene na primar trafa ze site?
Jeden operak trandak a hotovo... zadny IO a pod
jsem AMATÉR a z tohodle rozumím akorát
... a NPN tranzistor spinajici rele zapojene na primar trafa ze site?
Jeden operak trandak a hotovo... zadny IO a pod
zbytek prosím po lopatě jak funguje komparátor z hysterezi zhruba 120 mV, referenci asi 660mV ?
-
Návštěvník
Hystereze znamena, ze napeti, pri kterem komparator spina je jine nez napeti, pri kterem vypina - tj. sepne pri poklesu pod 600 mV a vypne pri 720 mV (proto hystereze 120mV).
To se dela tak. ze referencni napeti nepripojis na komparator primo ale pres odporovy delic - napeti pujde z vystupu komparatoru pres odpor na jeho + vstup a potom pres druhy odpor na diodu kde mas ref. napeti.
K tomu ale poterbujes stabilizovat vystupni napeti komparatoru - treba tim, ze k jeho vystupu pripojis odpor a zenerovu diodu (napr. na 2.2V) aby se hystereze nemenila s napetim baterky.Tohle si asi stejne nepochopil, snad si najsu cas nakreslim schema a poslu to sem.