Elektronka DLL101

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
efi55

Elektronka DLL101

#1 Příspěvek od efi55 »

Dostala sa mi do rúk elektronka DLL101.Vedel by mi niekto povedať ,kde sa používala?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajosek2 »

Je to dvojitá,bateriová,koncová pentoda,která se používala jako koncový zesilovač v bateriových příjímačích.

Chceš ji prodat?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
efi55

#3 Příspěvek od efi55 »

A bol by záujem?
Dratak

#4 Příspěvek od Dratak »

Tohle je jedna z nejzajímavějších bateriových elektronek co se týče konstrukce. Dvojitá koncová pentoda. Katodu každého systému tvoří dvojice vláken s emisní vrstvou. Následují první mřížky, každý systém má samozřejmě svoji. Druhá a třetí mřížka je však společná. Anodu má opět každý systém svoji, všimni si že plech anody je v polovině rozdělen.
Jedno z využití je dvojčinný koncový stupeň v bateriovém přijímači. Toto řešení se však používalo především v přijímačích ne přenosných, ale domácích. Ne všude byla tehdy zavedena elektřina. A toto řešení nabídlo vyšší výstupní výkon při mírném zvýšení anodového příkonu. Ale to u stolního přístroje tolik nehrálo roli, nebyl problém sestavit anodovou baterii z 20 plochých baterií, které měly slušnou životnost. Nebyl ani problém v tom že se potřebovala jedna elektronka navíc jako invertor-většinou 1S5T, 1AF33. V domácím přijímači nebylo třeba tolik šetřit místem jako v přenosném rádiu.

Výkon se samozřejmě nevyrovnal síťovému rádiu, mělo to tak 0,3 - 0,5W. Ale "přijímač" rozhlasu po drátě měl taky jen 0,3W a taky to celkem slušně hrálo.

Tesla vyráběla jen jeden model, 508B-2, byla to v podstatě rozšířená 3101B. Experti na tato rádia byli především Maďaři.

Myslím že se DLL101 používala i jako VF konec nějakých vojenských polních radiostanic, ale nevím to úplně jistě.

Jednou jsem s tou DLL101 zkoušel postavit jednoduchý AM přijímač. Jednu pentodu jsem zapojil jako zpětnovazební audion, druhou jako NF zesilovač na vysokoohmová sluchátka. S pouhými 18V anodového napětí (!!!!!)-dvě 9V baterie-jsem v paneláku večer poslouchal Hlas Ruska, Makedonii a nějakou srbskou stanici. Na kus drátu, topení jako uzemnění. Liblice a Deutschlandfunk slabě hrály i na pouhou feritku. Klidně to vyzkoušej, ale pozor abys ji nezničil omylem, byla by jí moc velká škoda.

Další taková zajímavá bateriovka je DA90 nebo 1A3. To je dílo-NEPŘÍMOŽHAVENÁ BATERIOVÁ DIODA! Určená pro demodulaci FM, na fázové diskriminátory a poměrové detektory. Musely tam být samozřejmě dvě, což znamenalo žhavicí proud 0,3A z monočlánku jen pro demodulátor! To bylo víc než žhavicí proud všech ostatních elektronek dohromady a není tedy divu, že se tato dioda téměř nedočkala využití-vzápětí ji nahradily germaniové diody.

Já ji tedy nekoupím, mám tu dvě v šuplíku-ale určitě se někdo najde.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“