Elektronka DLL101
Moderátor: Moderátoři
Elektronka DLL101
Jedno z využití je dvojčinný koncový stupeň v bateriovém přijímači. Toto řešení se však používalo především v přijímačích ne přenosných, ale domácích. Ne všude byla tehdy zavedena elektřina. A toto řešení nabídlo vyšší výstupní výkon při mírném zvýšení anodového příkonu. Ale to u stolního přístroje tolik nehrálo roli, nebyl problém sestavit anodovou baterii z 20 plochých baterií, které měly slušnou životnost. Nebyl ani problém v tom že se potřebovala jedna elektronka navíc jako invertor-většinou 1S5T, 1AF33. V domácím přijímači nebylo třeba tolik šetřit místem jako v přenosném rádiu.
Výkon se samozřejmě nevyrovnal síťovému rádiu, mělo to tak 0,3 - 0,5W. Ale "přijímač" rozhlasu po drátě měl taky jen 0,3W a taky to celkem slušně hrálo.
Tesla vyráběla jen jeden model, 508B-2, byla to v podstatě rozšířená 3101B. Experti na tato rádia byli především Maďaři.
Myslím že se DLL101 používala i jako VF konec nějakých vojenských polních radiostanic, ale nevím to úplně jistě.
Jednou jsem s tou DLL101 zkoušel postavit jednoduchý AM přijímač. Jednu pentodu jsem zapojil jako zpětnovazební audion, druhou jako NF zesilovač na vysokoohmová sluchátka. S pouhými 18V anodového napětí (!!!!!)-dvě 9V baterie-jsem v paneláku večer poslouchal Hlas Ruska, Makedonii a nějakou srbskou stanici. Na kus drátu, topení jako uzemnění. Liblice a Deutschlandfunk slabě hrály i na pouhou feritku. Klidně to vyzkoušej, ale pozor abys ji nezničil omylem, byla by jí moc velká škoda.
Další taková zajímavá bateriovka je DA90 nebo 1A3. To je dílo-NEPŘÍMOŽHAVENÁ BATERIOVÁ DIODA! Určená pro demodulaci FM, na fázové diskriminátory a poměrové detektory. Musely tam být samozřejmě dvě, což znamenalo žhavicí proud 0,3A z monočlánku jen pro demodulátor! To bylo víc než žhavicí proud všech ostatních elektronek dohromady a není tedy divu, že se tato dioda téměř nedočkala využití-vzápětí ji nahradily germaniové diody.
Já ji tedy nekoupím, mám tu dvě v šuplíku-ale určitě se někdo najde.