PCF82, co s ní?
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
PCF82, co s ní?
Použij Google - vyskáče toho na tebe dost. Záleží na tom, co chceš zhruba stavět.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Superpavel
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Co s ní postavit? Původně byla určena do vstupních dílů ČBTV jako směšovač a oscilátor, funkci vstupního zesilovače plnila PCC88, později PCC189. Dnes s ní můžeš postavit AM dvoulampovku podle výše zmíněného plánku, nebo jednoduchý přijímač pro amatérská pásma na KV, nebo oscilátor / budič pro PL504 nebo PL509 do zdroje VN. A pokud chceš experimentovat, zkus změřit převodní charakteristiky triody i pentody, uvidíš zda by se nehodila třeba jako invertor / budič pro nějaké výkonové elektronky (zřejmě bych použil pentodu jako preamp a triodu jako invertor s rozdělenou zátěží-DC žhavení je pak ale podmínkou). Stačí Ti k tomu dva multimetry, anodový zdroj, běžný regulovatelný zdroj jako zdroj -Ug1 a MS Excel k vytvoření grafu z tabulky (v nouzi tužka, pravítko a milimetrák
A možná, pokud nemáš ten regulovatelný stabilizovaný anodový zdroj bys ji mohl využít při jeho výrobě a hned zužitkovat jiné, snadno dostupné TV elektronky. Dvě PY88 jako dvoucestný usměrňovač, dvě PL504 paralelně jako podélný regulační člen stabilizátoru a pentodu z PCF82 jako zesilovač regulační odchylky. Já mám něco podobného, jen menšího výkonu, usměrňovač EZ81, podélný člen dvě 6L50 paralelně a zesilovač regulační odchylky 6F36. Reguluje to od nuly do 280V ve dvou stupních a brát mohu až 150mA. Již 10 let mi ten zdroj slouží k plné spokojenosti.