Dell D600 nejde zapnout , nějaké nápady?
Moderátor: Moderátoři
Dell D600 nejde zapnout , nějaké nápady?
Při napájení z baterie diody nesvítí ,ale blikají,cca 10Hz a z měničů běží jen 3.3VSUS a 5VSUS. Z desky je slyšet pulzování. Pokud vyřadím LAN (multimetr přímo na krystal) před zapnutím ,diody se rozsvítí jako v předchozím případu.
Podle tohohle článku (odstavec 3) je chyba v připájení LAN Broadcom BCM5705, je v bga pouzdru a přilepený k desce. Nějaké zkušenosti s reflow tohoto čipu? Nemá někdo popis vývodů? Nemůžu ho najít.
[url]http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2F110.76.47.45%2Fforum.php%3Fmod%3Dviewthread%26tid%3D501%26highlight%3Dd600[[/url]
Schéma desky, časovací diagram.
http://czshare.com/1995331/Dell+600.zip
Díky za nějaké nápady.
Nepomohla ani výměna HDD za méně pažravý.
Při této závadě lze Dell nastartovat rotačním škubnutím: chyť ho tak, abys palcem dosáhl na vypínač a škubni s ním rotačním pohybem (u osmistovky to bylo proti směru hodinových ruček) a stiskni vypínač.
Dělal jsem to tak asi tři roky a nejpozději na pátý pokus noťas najel.
Restart není možný - po vypnutí je 4-5 minut utrum, nenahodíš ho žádným způsobem.
Blikání při provozu na baterku ukazuje na velký vnitřní odpor baterie.
To s tou baterií je dost pravděpodobný, ono to chvilku dělá i na zdroj ,viz níže. To by znamenalo vysoký odběr,jak říkaš, například zvýšením ESR u kondiků.
Upřesním projevy:
Baterie: Blikají diody Numlock, Capslock, ScrollLock a 2x ON v rytmu 10Hz, asi 4 sekundy, poté se notebook vypne.
Zdroj: Asi 0,5 sekundy diody problikávají, poté zůstanou svítit na na asi 4 sekundy, poté se ntb vypne.
V každém případě není potřeba prodleva mezi pokusy o zapnutí.
Mám jen teorii, že některý z motorků musí být v okamžiku náběhu zdroje v pohybu - jinak totiž nevím, nač by ten rotační pohyb měl jinak vliv.
Ten noťas si uchovávám hlavně kvůli fotkám: má dost dobrou grafiku a displej, takové jsem na řadě novějších, s nimiž jsem pak časem dělal, nenašel.
A s fotkami se přece jen lépe dělá na klasickém formátu, než na širokoúhlém.
Doknce při digitalizaci analogových záznamů mám k dispozici připoslech, to v novějším pětašedesátkovém ejsru nemám.
Jenže si nedělám iluze o ceně náhradních dílů pro Della, natož o servisu, sám se v něm rýpat nebudu. Dokud se mi bude dařit ho rozjet, tak to spolu ještě nějaký čas vydržíme.
K DELLU D600
Prošel snad všechny signály Power Good, od měničů po spouštení cpu, namátkou jsem měřil i frekvenci PCI. všechno v pořádku, CPU se na 90% rozběhne. měl bych zapsat postup měření pro příště...
Nakonec, při zkoumání jak vyřadit LAN, sem zkoušel čip přitlačit -nic ,pak zkroutit desku pod ním...A ejhle, vono to na zdroj jede ,z baterie taky, nechápu proč, čínani asi měli pravdu ,zítra zkusím Reflow...
Samozřejmě bych nebyl proti tomu, kdyby se tu objevil někdo další, podobně postižený desetiletým Dellem, byly to už tehdy nadčasové stroje a hromada jich běhá dodnes, třeba bychom z těch zkušeností dali vhodné řešení dohromady.
Něco jsem našel na dilynamobily.cz ,ale to je na vodivé lepidlo, které se používá místo pájení v mobilech. Napsal jsem jim dotaz.
Klasické ohřátí nemůžu všude použít ,lepidlo je i pod pouzdrem. První pokus o reflow se zbytky lepidla nevyšel.