Komín vně budovy, jaký?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

Komín vně budovy, jaký?

#1 Příspěvek od breta1 »

Prože elektrikáři vědí všechno, věřím že mi někdo poradí.
Stavím a potřebuji postavit komín, ale ten musí být vně budovy.Prošel jsem internet, podíval se na nabídky, nabízí se krásné jednotlivé stavební komínové prvky, hotové betonové, cihlové komínové tvárnice s vložkou a izolací , skládačky, celé komínové sety, ale už se moc nemluví o tom, že vždy je to určeno pro vnitřní komín (dokonce si myslím, že se to záměrně tutlá).
Samozřejmě jsem narazil i na možnost venkovního nerezového komínu, ale ten je jednak dražší a nějak se mi do toho nechce.
Můj dotaz - když ten komín z prefabrikátů přece jen postavím venku
1. budu mít problém s kolaudací?
2. co dodatečně udělat, aby ten problém nebyl
3. jak jste to např. řešili vy
Děkuji
jogo

#2 Příspěvek od jogo »

V SZ máš odporučenie, možno Ti pomôže.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Komín kouká většinou nad střechu , jen z logiky , máš ho ukončit na půdě ? :D Počítám , že stačí oházet , ale zeptám se mistra .
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

BOBOBO píše:Komín kouká většinou nad střechu , jen z logiky , máš ho ukončit na půdě ? :D Počítám , že stačí oházet , ale zeptám se mistra .

Ano, ale ty komínové stavebnice pak mají t.zv. nadstřešní část, a ty tvárnice už jsou potom nějaké jiné, možná ta izolace je jinak a tak...
jirkati

#5 Příspěvek od jirkati »

Ke štítové zdi se komín zvenčí na základě projektu a stavebního povolení postavit sice dá, ale musí mít normovanou výšku danou horní hranou střechy. Proto je výhodnější varianta s venkovním kovovým dvouplášťovým tělěsem, které visí na fasádě. Pokud jde o plynový kotel je pak dobré se podívat na turbokotle se speciálními kouřovody, které není nutné tahat nad úroveň střechy, stačí nad okna. Jsou ale taky dost drahé. V takovém případě je výhodné umístit kotel co nejvýš, třeba na půdu.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Oldradio »

Viděl jsem venkovní komíny opláštěné hliníkem, stad se to ještě vyrábí. Je to na plyn nebo pevná paliva?
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

V létě jsem viděl nerez venkovní komín na fasádě a majitel mi z fleku na místě kalkuloval, jak ho vyšel o třetinu levnějc než zděný, plus stavební řízení + údržba. U moderních staveb to i docela zajímavě vypadá.
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Já jsem vyšvih komín klasicky z voštinek.Mám dvouprůduch 10m vysokej.Širokej 90cm a hlubokej 60cm.Vložky 160 a 200mm a vyšel mě celkově na 25 000 kč.Z tý stavebnice by mě vyšel na 90 000 :lol: :lol: :lol: :roll:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Ani to sandale nepiš . Pokud to soused donese na stavební úřad , tak budeš bourat . Je zakázáno a to bez vyjímek , stavět komín klasicky . Nedostaneš kolaudaci !
Sandal

#10 Příspěvek od Sandal »

To je právě to že já žádný sousedy nemám a kolaudovat nic nebudu protože mám výtopnu ve stodole a kanálama povedou izolovaný trubky do baráku.Barák bude stát o pár metrů dál od stodoly.Do stodoly mi snad nepolezou.Ta tam stojí od roku 53.
Jinak o tom že se nesměj stavět vyvložkovaný komíny z cihel,tak o tom nic nevim.
Jonapo

#11 Příspěvek od Jonapo »

Ja som nedávno riešil problém s komínom v rodinnom dome z titulu ,že
na občas využívaný komín som dal nainštalovať kotol na tuhé palivo A po
čase bolo cítiť v podkrovnej izbe decht.Tak som začal zisťovať čo najlacnejšie rišenie a som sa dozvedel od revíznych kominárov,že na Slovensku platí nariadenie od tohto roku ´že každý komín či na pevné alebo aj ply nmusí byť vyvložkovaný nerezom inak na novostavbu sa nvydá kolaudačné rozhodnutie. Samozrejme kto nepotrebuje kolaudačné rozhodnutie to rieši po svojom čiže čo najlacnejšie.A keď som zisťoval ceny tak komín postavený z tehly a vyvložkovaný nerezom stojí o o polovicu lacnejšie ako komín značkový z keramických vložiek a myslím si ,že ten nerez je lepšia a dlhodobejšia investícia ako z keramiky,lebo kolegovi takýto komín praskol a decht mu presakoval cez stenu do miestnosti.
Sandal

#12 Příspěvek od Sandal »

Když je komín z keramických vložek dobře udělanej tak vložky neprasknou.Nerez je podle odborníků asi na 10 let a keramika 30 let a víc.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud "nechytne" , to se vložky rozpadnou .
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

U kvalitních keramických vložek výrobce garantuje, že vydrží x-krát vyhoření sazí. Ale komín musí být dobře postavený, aby ty vložky mohly dilatovat.
Sandal

#15 Příspěvek od Sandal »

Přesně tak.Jeden enšpígl od nás ty vložky obezdil maltou a měl po ptákách.Nebo spíš po komíně.Ono bohatě stačí když se nenechá spára v tý betonový desce co nahoře uzavírá komín.
Takhle to mám já.
Přílohy
Komín.jpg
(100.31 KiB) Staženo 76 x
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“