Obehove cerpadlo nerozbiha se

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zvudarcik

Obehove cerpadlo nerozbiha se

#1 Příspěvek od zvudarcik »

Cerpadlo topeni Grundfos UPS 25-80 180 bylo pri havarii vodovodu zalite vodou. V rozvodnici byla voda. Nejede, hreje, pri rucnim protaceni obcas zaskripaly jakoby kaminky. Rozdelal jsem ho. Mezi rotorem a statorem byla sposuta rezavych drobtu. Vycistil jsem to, zpatky osadil rotor s turbinkou a zkusil nasucho. Pouze slabe vrni, roztoci se jenom po postrceni. Na svorkach drzi 220V. Plastovy panylek s rizenim otacek a mohutnym valcovym kondenzatorem (ze zaplavene rozvodnice) je na konektor a nerozebiratelny. Mate nekdo zkusenost s vymenou? Da se sehnat?
mat100

#2 Příspěvek od mat100 »

Kondenzátory v oběhových čerpadlech běžně odchází a běžně se také mění. Na štítku čerpadla je napsaná potřebná kapacita kondenzátoru, opiš si jí a zajdi do prodejny elektronických součástek, popřípadě k opraváři elektrospotřebičů. Při výměně kondenzátoru musíš najít na svorkovnici otvor pro strčení šroubováku - bude přímo nad kabely vedoucimi ke kondenzátoru- Stačí do těchto otvorů strčet šroubovák, zatlačit a zatáhnout za kabely ...

Vzhledem k tomu, že po postrčení se čerpadlo roztočí, vypadá to na ten rozběhový kondenzátor, ale může to být i zpálené rozběhové vinutí (Potom se musí vyměnit celé čerpadlo)
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

No , dovolil bych si napsat ne spálené , pro mne minimálně mezizávitově zkratované , ale s přerušeným obvodem . Což nabízí možnost opravy . Pro rozběh tohoto čerpadla je nutno , aby se rotor opravdu otáčel s minimálním mechanickým odporem , což nemusí být po rozborce-sborce úplně tak . :D
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jenda_KL »

V plastovém mezikusu nic není, ten přepínač otáček přepíná akorát odbočky hlavního vinutí a dá se z čerpadla vytáhnout.
zvudarcik

#5 Příspěvek od zvudarcik »

Cerpadlo bezi i pri mokrych loziscich nejak slabe. da se zastavit prstem. Nejsem si jist, ze zvladne cerpani chadiva do zemniho kolektoru TC. Radeji vymenim za nove. Zavisi na tom beh tepelneho cerpadla, coz je mnohel vyssi polozka. Myslim, ze mi tento prusvih take hradi pojistovna.
Ale diky moc za rady a hezky den.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“