pirátský program ano či ne?
Moderátor: Moderátoři
pirátský program ano či ne?
- feliz_navidad
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
mtajovsky píše:Tak já si nejsem s tou legalitou jist....
Mícháš dvě věci dohromady. Jedna je licence na VB6, to je OK.
Druhá je samostatně spustitelná aplikace vytvořená pomocí této legální licence VB. S touto aplikací můžeš nakládat dle svého uvážení, můžeš ji prodat, darovat nebo třeba dát na net k volnému stažení. Je to Tvůj výrobek.
Je to jako bys pomocí koupeného řezbářského dláta prodal (daroval) vyrobenou dřevěnou figurku.
Podstata věci je ta, že si někdo zakoupil licenci na používání vývojového nástroje (VB6) a jiný ho pak používá. Takže se nebavíme o licenci na vyrobený SW, ale o licenci na nástroj. Licencování software je vesměs děláno jako nepřenositelné. Některé firmy, jako třeba zrovna MS umožňují nepotřebnou licenci prodat třetí osobě, jiné to neumožňují.
rnbw píše:To ale nikoho zaujimat nebude.
Osobně například, když podepisuju smlouvu na dílo na objednávku, tak je tam obligatorně klausule o tom, že jsem při vývoji neporušil cizí autorská práva. Těžko bych to mohl vyvíjet na SW kamaráda. Na všechny nástroje mám vlastní licence (a že jich už bylo) a taky to musím být schopen při kontrole předložit.
Jediná šance pro Milan121 by byla, kdyby to naprogramoval jako zaměstnanec toho kamaráda, tudíž zaměstnanecké dílo ke splnění pracovní povinnosti a zároveň s ním ujednal, že sám může provádět výkon autorských práv. Viz zákon č. 121/2000 sb., §58, odst. 1) a 7).
- kevin_mitnick