pirátský program ano či ne?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan121

pirátský program ano či ne?

#1 Příspěvek od Milan121 »

Vytvořil jsem si pro svou firmu skladový program ve vývojovém prostředí VB6 a to na počítači svého kamaráda.Ten vlastní toto prostředí oficielně.Jak bych dopadl při razii?
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Blbě a to tak, že lepší by bylo se zastřelit. Nebo krást ve velkým jako naši politici.
galjo

#3 Příspěvek od galjo »

Ked sa pozrieš po internete , tak skladový program sa dá kúpiť aj oficiálne - lacno , len netreba hladať špičkové firmy. ( lebo platí sa aj za meno firmy a niektoré nevedia čo majú pýtať za to. )
Milan121

#4 Příspěvek od Milan121 »

já vím,ale když já si ho chtěl udělat sám podle svých představ..
galjo

#5 Příspěvek od galjo »

Tak si to daj patentovať... a vtedy môžeš tvrdiť že je tvoj.
feliz_navidad

#6 Příspěvek od feliz_navidad »

Pokud byl program vytvořen na legální licenci VB6, tak v čem je problém?...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Nic nemusí patentovat, pokud je to samostatný program fungující mimo aplikaci VB6 a je to jeho výtvor, nemá ho BSA za co buzerovat.
divous

#8 Příspěvek od divous »

Také si myslím, že by to neměl být problém.
Firma však buď musí mít doklad o koupi (třeba za blbou korunu),
anebo ten software musí mít na sobě nálepku freeware (což je ještě lepší).
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

divous píše:...
Firma však buď musí mít doklad o koupi (třeba za blbou korunu),
...

Ale to by dělali problém finančáci, a ti se zase o to nezajímají.
mtajovsky

#10 Příspěvek od mtajovsky »

Tak já si nejsem s tou legalitou jist. Microsoft licencuje své vývojové nástroje tak, že si konkrétní vývojář může instalovat více kopií, ale mohou sloužit jen pro něj. Naopak jsem nikde neviděl povoleno, že se na konkrétní kopii nástroje mohou podle potřeby střídat různí vývojáři.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

To ale nikoho zaujimat nebude.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jezevec »

mtajovsky píše:Tak já si nejsem s tou legalitou jist....

Mícháš dvě věci dohromady. Jedna je licence na VB6, to je OK.
Druhá je samostatně spustitelná aplikace vytvořená pomocí této legální licence VB. S touto aplikací můžeš nakládat dle svého uvážení, můžeš ji prodat, darovat nebo třeba dát na net k volnému stažení. Je to Tvůj výrobek.
Je to jako bys pomocí koupeného řezbářského dláta prodal (daroval) vyrobenou dřevěnou figurku.
mtajovsky

#13 Příspěvek od mtajovsky »

Ne, nemíchám, je mi jasný rozdíl . V této oblasti se pohybuju od roku 1992 a tak snad o ní něco vím. :)

Podstata věci je ta, že si někdo zakoupil licenci na používání vývojového nástroje (VB6) a jiný ho pak používá. Takže se nebavíme o licenci na vyrobený SW, ale o licenci na nástroj. Licencování software je vesměs děláno jako nepřenositelné. Některé firmy, jako třeba zrovna MS umožňují nepotřebnou licenci prodat třetí osobě, jiné to neumožňují.

rnbw píše:To ale nikoho zaujimat nebude.

Osobně například, když podepisuju smlouvu na dílo na objednávku, tak je tam obligatorně klausule o tom, že jsem při vývoji neporušil cizí autorská práva. Těžko bych to mohl vyvíjet na SW kamaráda. Na všechny nástroje mám vlastní licence (a že jich už bylo) a taky to musím být schopen při kontrole předložit.

Jediná šance pro Milan121 by byla, kdyby to naprogramoval jako zaměstnanec toho kamaráda, tudíž zaměstnanecké dílo ke splnění pracovní povinnosti a zároveň s ním ujednal, že sám může provádět výkon autorských práv. Viz zákon č. 121/2000 sb., §58, odst. 1) a 7). :)
kevin_mitnick

#14 Příspěvek od kevin_mitnick »

Mam nekolik programu, ktere jsem si napsal sam at uz pod VB6, nebo pod TurboPascalem. Zazil jsem dve kontroly ve firme a obe skoncili ve chvili, kdy pri spusteni software naskocilo "Vytvoreno pro - logo my firmy".
mikollar

#15 Příspěvek od mikollar »

z exaca neuvida v com to bolo programovane. Kludne mozes povedat ze si si to napisal v ASM
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“