OTF ORAVA 55B506, cykluje zdroj

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
emo53

OTF ORAVA 55B506, cykluje zdroj

#1 Příspěvek od emo53 »

S týmto televízorom sa trápim už niekoľko dní a nie na to prísť. Zdroj naprázdno zdá sa, že ide.
Namiesto RKS zapojím žiarovku a diódy VD109 a VD110 sú odpojené. Po zapnutí žiarovka niekoľkokrát zabliká a zhasne. Preskúšal som všetko možné:
-všetky elektrolyty vymené (myslím tie, ktoré sú v tejto oklieštenej zostave aktívne)
-diódy odskúšané ohmmetrom, podobne rezistory i diódy v usmerňovači
-vymenený TDA 4605
Zdroj napriek tomu nejde. Kde robím chybu?
juca

#2 Příspěvek od juca »

Ten zdroj ma viac sekundarnych napati, moze ich zatazovat niektora z nich, ale toto vyzera na makky zdroj. Vymen elity v prim. casti a hlavne treba merat.
juca
emo53

#3 Příspěvek od emo53 »

juca,
však som uviedol, že všetky elyty som vymenil a na sekundárnej strane mám len žiarovku a jednu vetvu s minimálnym odberom.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Túto závadu som párkrát mal, môže to spôsobovať zlý tlmiaci zvitkový kondenzátor v kolektore spínacieho tranzistora. To vidieť pekne na osciloskope ako zákmity na obdĺžnikovom priebehu kolektorového napätia (alebo na sekundároch), ktoré by nemali byť prítomné. Druhou možnosťou je prerušený napájací odpor riadiaceho IO. Tretia možnosť je vadný 1uf elektrolyt na vyhladenie spätnoväzobného napätia. Štvrtou možnosťou je zrada v prúdovom snímaní.

Tieto veci tuším spôsobovali tento jav.
Bez osciloskopu sa nepohnete.
emo53

#5 Příspěvek od emo53 »

Tak už som vymenil aj ostatné kondenzátory (okrem C138 - 330p/2kV, ktorý nemám) a stále nejde. Skúsil som vymeniť aj transformátor 6PN 350 63 a bol som nemilo prekvapený, že mi hneď vyrazilo poistku FU102 - 1A. Tak som ho vybral a s hrôzou zistil, že tieto dva transformátory nie sú navinuté rovnako. Vývody vinutí nie sú na rovnakých nožičkách. Uvádzam to preto, aby sa niekto na to nespoliehal. Jeden rozdiel je viditeľný aj z priloženej fotky.
Přílohy
6PN 35063.jpg
(41.25 KiB) Staženo 127 x
jopo166

#6 Příspěvek od jopo166 »

čo ak aj to nove TDA 4605 je zle .
Mysteri

#7 Příspěvek od Mysteri »

O tej hrôze ohľadne trafákov, nechápem, rozveď to viac.... :roll:
Veď nie sú rovnakého typu, tak, prečo by ich mal normálny človek zamieňať :?:
emo53

#8 Příspěvek od emo53 »

jopo 166 - to TDA som vybral z chodiaceho televízora.
Mysteri - oba transformátory nesú rovnaké označenie. Premeraním ohmmetrom som zistil vodivé prepojenia týchto nožičiek.
Pôvodný transformátor:
15-9-7, 13-3, 18-16, 12-10-4 a 6-2, čo zodpovedá aj schéme.
Ten druhý:
15-7-1, 13-9, 18-16, 12-10-6 a 4-2
Mysteri

#9 Příspěvek od Mysteri »

Neviem, ale u prvého vidím na konci ,,9", u druhého ,,3" :wink:
Alebo blbá fotka, blbý uhol pohladu...
emo53

#10 Příspěvek od emo53 »

Tak predsa len moja chyba s tým trnansformátorom. Až pod lupou som zbadal, že na konci je čislo 8 a nie 3. Tá osmička je čiastočne zotretá, takže vyzerá ako trojka.
kokun

#11 Příspěvek od kokun »

Vadný transformátor je velká výjimka (je zkoušený 4kV !!) - leda tak po bouřce, průraz izolací (a včera asi nebouřilo).
Jdeš zřejmě špatnou cestou :wink:

emo53 píše:... Zdroj naprázdno zdá sa, že ide.
Namiesto RKS zapojím žiarovku a diódy VD109 a VD110 sú odpojené. Po zapnutí žiarovka niekoľkokrát zabliká a zhasne. ...

Toto tomu nasvědčuje ("co se zdá - je sen") - jak může být zdroj O.K., když ti žárovka nesvítí (trvale!) :?:
Honza - kokúň

#12 Příspěvek od emo53 »

Na vysvetlenie - keď sa mi dostal tento televízor po zapnutí cykloval zdroj, čo sa prejavilo jemným tichým zvukovým prejavom a frekvenciou odhadom 120 krát za sekundu, aj keď som odpojil RKS. Tak som postupne odpájal tie časti, ktoré boli napájané 5V a pri nejakom počte odpojených obvodov (pomocou prepojok na DPS) prestalo cyklovanie a napätia sa ustálili - z toho tá moja veta, že zdroj naprázdno funguje. Preto som potom odpojil VD9 a VD10 a následne zapojil žiarovku, aby som vylúčil nadmerné zaťaženie za týmito diódami. Takže v takomto stave po zapnutí žiarovka 8 krát blikne a zhasne. Z toho mi vychádza, že chyba je v zdroji a som na konci síl.
KUBO

#13 Příspěvek od KUBO »

Tak som postupne odpájal tie časti, ktoré boli napájané 5V a pri nejakom počte odpojených obvodov (pomocou prepojok na DPS) prestalo cyklovanie

vymeň pamäť
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
jopo166

#14 Příspěvek od jopo166 »

čo ak to roby niektora dioda merane ohmetrom je len orientačne.
KUBO

#15 Příspěvek od KUBO »

mal som aj vadnú v 12V vetve,ale iba pri záťaži.meraním multimetrom sa javila dobrá. píše tu o 5V vetve tak nech skúsi tu pamäť
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“