Ventilátor v noteboku IBM Z60t, výměna za neoriginál
Moderátor: Moderátoři
Ventilátor v noteboku IBM Z60t, výměna za neoriginál
Větrák je 3pinový, 5V. Deska se chová stejně i při připojení orig. kusu s odpojeným řídícím kabelem.
Prosím o radu, jak oblbnout motherboard - ideálně tak, aby větrák fungoval i s regulací otáček, připadně aspoň aby to naběhlo bez větráku, pokusil bych se nějákým způsobem dodělat k větráku napájení odjinud, s regulací otáček podle teploty chladiče na CPU.
Deska je doslova blbuvzdorná, proto se nebojím experimentovat. Konektor větráku je odolný proti zkratu, teplotní pojistky vypínají při 99°C.
Omlouvám se, že rovnou píšu, určitě se tu podobný problém už řešil, ale momentálně jsem bez PC a v práci zase hodiny na netu sedět nemůžu.
Děkuju.
http://www.lenovoblog.cz/2010/01/tpfanc ... tacek.html
- thunderstrike
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu končim hláškou fan error. Možnost dát to na osciloskop bohužel nemám, trochu jsem doufal, že někdo znalejší napíše, ať ten řídící pin připojím přes odpůrek, nebo něco podobně triviálního.
thunderstrike: bude jiný tvar větrného tunelu, nic co by bruska nezpravila. Větrák by teoreticky mohl být ten samý, ale víš jak, jsem hračička, rád bych to rozjel s tím, co mám. Když neklapne nic jiného, tak se ozvu a domluvíme se, moc děkuju za nabídku
Deska dává 4.6V a zdroj 5.5, snad to moc neovlivní výsledky.
Ještě jedna věc. Při nízké zátěži se větrák točí velmi pomalu, nebo zastavuje úplně - to by asi problém nebyl, ale co ty nízké otáčky? Od oka střelím, že dostává max 3V, nebude lepší sehnat napájení na desce jinde?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: