Ventilátor v noteboku IBM Z60t, výměna za neoriginál

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Wopicka

Ventilátor v noteboku IBM Z60t, výměna za neoriginál

#1 Příspěvek od Wopicka »

Dobrý den, řeším problém s výměnou ventilátoru ve zmíněném ntb za neoriginální kus. (original stoji asi 1500) Základní deska bohužel nerozpozná, že se nový větrák točí, hned po zapnutí mu střídavě spíná a vypíná napájení (snaží se roztočit zadřený větrák?) a pak se vypne.
Větrák je 3pinový, 5V. Deska se chová stejně i při připojení orig. kusu s odpojeným řídícím kabelem.

Prosím o radu, jak oblbnout motherboard - ideálně tak, aby větrák fungoval i s regulací otáček, připadně aspoň aby to naběhlo bez větráku, pokusil bych se nějákým způsobem dodělat k větráku napájení odjinud, s regulací otáček podle teploty chladiče na CPU.

Deska je doslova blbuvzdorná, proto se nebojím experimentovat. Konektor větráku je odolný proti zkratu, teplotní pojistky vypínají při 99°C.

Omlouvám se, že rovnou píšu, určitě se tu podobný problém už řešil, ale momentálně jsem bez PC a v práci zase hodiny na netu sedět nemůžu.
Děkuju.
pepik9

#2 Příspěvek od pepik9 »

Nevím, jestli by šlo vyzkoušet, jestli reaguje na tohle
http://www.lenovoblog.cz/2010/01/tpfanc ... tacek.html
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

To mu nepomůže. předpokládám že končíš hláškou Fan error.
A dál ho ani nenastartuješ.
Internet - metla lidstva
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Chcelo by to osciloskop a porovnat, co lezie z originalneho ventilatora a co z nahradneho.
thunderstrike
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od thunderstrike »

Ahoj
Mám tu asi 6 vraků R60tek,ale nevím jak moc se to liší.Kdybys chtěl můžu ti nějaký větrák poskytnout.
Wopicka

#6 Příspěvek od Wopicka »

pepik9: moc děkuju, pokud to nezvládnu jinak, vrátim tam umírající orig. větrák a snad mi tenhle prográmek trochu oddáli vypínání teplotou...

Opravdu končim hláškou fan error. Možnost dát to na osciloskop bohužel nemám, trochu jsem doufal, že někdo znalejší napíše, ať ten řídící pin připojím přes odpůrek, nebo něco podobně triviálního.

thunderstrike: bude jiný tvar větrného tunelu, nic co by bruska nezpravila. Větrák by teoreticky mohl být ten samý, ale víš jak, jsem hračička, rád bych to rozjel s tím, co mám. Když neklapne nic jiného, tak se ozvu a domluvíme se, moc děkuju za nabídku
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Viděl jsem oblbovák desky s 555, zapojený to bylo jako MKO a posílalo to do desky signál, že se větrák točí, i když se netočil, nebo mnohem pomaleji. Možná by to v nejhorším taky šlo.
Wopicka

#8 Příspěvek od Wopicka »

takže na třetím pinu jdou zpátky do desky pulzy s rychlostí přímo závislou na otáčkách ventilátoru? To by se snad metodou pokus/omyl mohlo podařit! Schémátko toho oblbováku by se nenašlo? Mé schopnosti s trochou štěstí postačí na konstrukci a oživení, ale návrh? :lol:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Chtěl jsem samozřejmě napsat AKO. Hoď to do googlu "AKO 555" a máš to tam několikrát. Na výstup bych dal radši odpor, alespoň 1k, ať to do desky nejde natvrdo. Napájení AKO samozřejmě stejným napětím jako ventilátor. S kmitočtem si budeš muset pohrát, netuším, kolik bude vyhovovat (cca 1 kHz?).
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AmarokCZ »

Když je ten nový ventilátor 3-pinový, tak podle mě musí být problém jinde. Zkus ten nový zapojit na zdroj 5V a změř napětí (stejnosměrné normálním měřákem) na tom "řídícím" vývodu. Totéž udělej i s tím starým a napiš kolik jsi naměřil.
Wopicka

#11 Příspěvek od Wopicka »

díky za rady, vyzkoušim a dám vědět. Ale až po víkendu, musim mimo město.
Deska dává 4.6V a zdroj 5.5, snad to moc neovlivní výsledky.
Ještě jedna věc. Při nízké zátěži se větrák točí velmi pomalu, nebo zastavuje úplně - to by asi problém nebyl, ale co ty nízké otáčky? Od oka střelím, že dostává max 3V, nebude lepší sehnat napájení na desce jinde?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Třeba má originál větrák nějakou děličku pulsů, anebo spíš nemá a běžnej ji má. Co si tak pamatuju, tak třeba ve speedfanu se dala dělička nastavovat, takže to nějakej standard asi není. Napájení větráku bude asi přes pwm, takže napájení AKO budeš muset vzít z desky, ale stejnou velikost. Větší napětí ze zdroje by vadit nemělo, ale omez proud odporem! Za odpor můžeš pro jistotu dát dvě diody, jednu na zem jednu na napájení desky. Ty diody to napětí omezí.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od AmarokCZ »

Myslím, že děličku pulzů nemá žádný ventilátor (dělí spíš základní deska).
Nicméně rozdíl bývá v zapojení výstupu - buď je tam zapojen jen tranzistor s otevřeným kolektorem, nebo totéž + pullup rezistor.
Wopicka

#14 Příspěvek od Wopicka »

Tak jsem zase na chvilku zpátky. Při plných otáčkách leze z orig. větráku 2,5V a z nového nějakých 13mV, měřeno DC voltmetrem...
Obě hodnoty jsou závislé na otáčkách, tohle je max. Trochu větší rozdíl, než jsem čekal :roll:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od forbidden »

DC voltmetrem změříš v tomto případě leda prd. To chce osciloskop. I když, i tyto výsledky by ukazovaly, že výstup toho novýho, může být typu otevřený kolektor. Třeba bude stačit výstup spojit s napájením větráku odporem, cca 1-10 k.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“