Termočlánek v plynové karmě, kolik dodá proudu?
Moderátor: Moderátoři
Termočlánek v plynové karmě, kolik dodá proudu?
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Kdysi jsem sháněl informace, z jakýho materiálu je ten termočlánek, a zda jeho vývody jsou ze stejnýho materiálu (jeden drát jde na magnet, druhý ne), chtěl jsem zkusit vyrobit "termomagnetický motorek" - neco na bázi unipolárního Faradayova motoru, akorát by se proud bral z termoelektrického Seebeckova procesu.
Příznivci "Free energy" zadržte, motorek by měl účinnost jen zlomek procenta a jde jen o to, jak by, a jestli by fungoval.
Jedna varianta je v příloze
- Přílohy
-
Termomagnet motor.zip- (99.23 KiB) Staženo 219 x
Měl jsem jednou poruchu kotle MORA, že zhasnul věčný plamínek a nechtěl dál hořet. Zjistil jsem, že je chyba právě v obvodu: termočlánek - elektromagnet- bezpečnostní teplotní vypínač(omezovač).
Bezpečnostní vypínač měl v sepnutém stavu odpor mezi kontakty asi 30-100mOhmů při proudu 1A. To bylo příliš a nestačilo to na udržení přítahu elektromagnetu. Tak jsem spínač několikrát procvakal(zahřátím) a odpor kontaktů klesnul na nějakých 6mOhmů a už to zase chodí.
Takže každý miliohm v obvodu hraje roli a proud bude v řádu jednotek ampér. Aby to dalo nějakých 20-200 Az (velmi hrubý odhad).
Odhaduju podle Ampérzávitů na obyčejném malém relátku LUN, kde je asi 200Az. Je pravda, že relátka musí přitáhnout, kdežto magnet v kotli jen držet, takže netuším, kolik tam má být doopravdy. Nemám stejnosměrný klešťák.
Možná bych to mohl změřit jako úbytek na vodiči, až bude kotel studený, což teď zrovna není. Taky se mi do něj nechce vrtat, když funguje a je topná sezóna.
hosab píše:Je zvláštní,že nikoho toto nenapadlo poradit uživateli "sadamish"jak nahradit voltajku?Když nastřádá 1000 dvojkovů do série a zatopí může přímo nabíjet akumulátor.Bez měničů a jen s odporem.
To už ale nebude termovoltaika, ale sado-maso.
Vieš si predstaviť, ako by taká termo batéria bola veľká a aj s chladením by zaberala viac priestoru, ako samotný krb. Ale nápad je to zaujímavý.