Teletext C428

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Misko84
Kontaktovat uživatele:

Teletext C428

#1 Příspěvek od Misko84 »

Zdravim, mam tu televizor Tesla Color 428 resp 4428A a ked na nom pustim teletext, tak sa zobrazi len cierna obrazovka s farebnymi obdlznikmi na spodnej strane, niekedy aj rozne znaky v hornej casti obrazu. V com by mohol byt problem?
Pokiaľ je možnosť zapojiť vodič dvoma možnými spôsobmi, prvý z nich Vám vyrazí pojistky.
miroja

#2 Příspěvek od miroja »

Skus skontrolovat, ci nie su studaky na krystaloch dosky teletextu, hlavne pri signalovom procesore na tejto doske. Radsej ich vyber, ocisti, pocinuj vodice a tak naletuj spat. Ak si dobre spominam, pri tomto svabe su dva (na doske su celkovo tri).
bumpkin

#3 Příspěvek od bumpkin »

Jen taková hloupá otázka,máš kvalitní signál?
Misko84
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Misko84 »

Tie krystaly boli v poriadku, ale aj tak som spravil co si vravel a signal je z kablovky, tak vazne neviem co s tym. Mozno by som mohol zmerat priebehy osciloskopom, ale bez oddelovacieho trafa to riskovat nebudem.
Pokiaľ je možnosť zapojiť vodič dvoma možnými spôsobmi, prvý z nich Vám vyrazí pojistky.
miroja

#5 Příspěvek od miroja »

428-ka je galvanicky oddelenie od siete, nemusis sa bat tak ako pro C110. Robi Ti to na vsetkych programoch? Pre spravne fungovanie teletextu musi byt signal dostateocne silny ALE aj neskresleny (fazove posuvy, premodulovane zosilnovace v kablovke..). Najlepsie by bolo odskusat iny telkac u Teba alebo telkac u nieko ineho. Skus este popozerat kondiky okolo SAA5231 a porovnat jednosmerne napatia oproti scheme.
jef111
Kontaktovat uživatele:

Podobný problém

#6 Příspěvek od jef111 »

Omlouvám se že narušuji vaši diskusi, ale mám taky jeden problém s TXT u Color 460. Tento televizor se od 428 téměř neliší, jenom obrazovkou a mechanickým provedením a některými hodnotami součástek. Původně byl vadný VN násobič, který měl proražené vn na vývod D. Samozřejmě odešlo několik odporů a kondenzátorů na rozkladové desce a mimo jiné také TDA4580 na modulu F. Po výměně těchto součástek televizor funguje kromě teletextu. Normální teletextové OSD formou zobrazení názvu stanice v dolním proužku a zobrazení času atd. funguje bez problému. Pokud však přepnu do režimu TXT tak zůstane jen černá obrazovka, na displeji skáčou nesmyslné znaky a televizor přestane reagovat na DO. Pomůže jenom reset síťovým knoflíkem. Neznáte prosím někdo vstup do servisního módu nebo nějaký tip na opravu :?: Děkuji.
miroja

#7 Příspěvek od miroja »

Pokial viem, tak tento telkac nemal servisny mod (ak neratam prepinanie noriem). Keby aj, co by si chcel v nom menit pri takejto zavade?
Nezostava len merat. Ak tam kdesi pobehalo VN, tak to by som tipoval na nejaky IO na doske teletextu alebo nejaku suciastku okolo neho. Zacal by som kontrolerom PCF84C81(+ MHB****), potom SAA5243, RAM, SAA5231.
Rostav

Teletext 428

#8 Příspěvek od Rostav »

Kdyby bylo potřeba, mám tady jeden zcela nový modul teletextu 428.
Je sice z r.1992 ale ještě nebyl v TV.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

... a dlouhá odmlka... :)
V tom servisním módu jsem chtěl nastavit např. nějaké bity v paměti nebo tak, jak je to třeba u TV Libuše, kde jsou podobné závady se "zvláštním" fungováním řídící jednotky poměrně časté.
Tu TV jsem sice na nejaký čas odložil, ale přece jen jsem na to pokročil asi tak, že jsem vyměnil postupně všechny IO na desce TXT, zašlo to dokonce tak daleko, že jsem u jedněch známých Color 428 rozdělal a půjčil si modul TXT... Nic. Modulem TXT to rozhodně není, měřil jsem i všechny součástky na základním šasi, které by mohly mít s tím modulem něco společné. Nic. Tak mě napadá už jenom procesor (nebo paměť?). :?

Neválí se někomu takový procesor doma (použitý nevadí, hlavně když poběží)? Nebo neví někdo kde by se dal koupit za rozumný peníz?
Díky
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
miroja

#10 Příspěvek od miroja »

http://www.kiso-tv.sk Tusim ma niekoho, co mu robi zastupenie pre CZ.
TomasX

#11 Příspěvek od TomasX »

to: jef111
Stejný problém mě způsoboval TDA4580. Signál TXT se vede na vývody 11,12,13 a 14 TDA4580. Mám podezření, že všechny nejsou stejné nebo stejně kvalitní. Totiž po výměně TDA z "jiné dodávky" bylo vše OK.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
jef111
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jef111 »

to: TomasX
Bral bych skutečnost, že by nefungovaly externí RGB vstupy, ale ony fungují, dokud nepřepnu na teletext. Pak je mi také velice divné, že po přepnutí na TXT TV přestane reagovat na všechny povely z DO i z klávesnice. Myslím, že sběrnice na modul G vůbec nejde, tak potom nechápu jaký to má vliv na řízení. Ale díky za tip :)
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
miroja

#13 Příspěvek od miroja »

Ak mas modul TXT overeny a stale sa Ti to zasekava, tak by to ten procesor mohol byt. Este jeden tip. Skus skontrolovat signaly DLIM a DATA (MIBUS zbernica). Tieto signaly sa totiz nepouzivaju na nic ine len na TXT . Mozno ze tam mas nejaky studak :wink: . Zvysok telkaca sa totiz ovlada cez ISCL, SDA (I2C zbernica) a to Ti zjavne ide.
Nemozes si pozicat riadiacu jednotku z toho TV kde Ti pozicali TXT aby sio mal istotu kde je pes zakopany?
jef111
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jef111 »

Díky, na tyto signály jsem vůbec nepomyslel. Zkusím se podívat na průběhy, v servisní dokumentaci by snad měly být popsány.
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“