Autoradio Ford, uplne mrtve po nabijani autobaterie
Moderátor: Moderátoři
Autoradio Ford, uplne mrtve po nabijani autobaterie
Teď vážně: Dokud se to neotevře a nezačne měřit nelze určit co odešlo. Možná "jenom" přepěťová ochrana a současně uhořelo kus tišťáku, ale možná je to o hodně vážnější.
Mimochodem nabíjet baterii připojenou v autě je zhovadilost a koledování o průšvih, třeba takový jaký se stal, nebo i větší.
Pokud je rádio v autě, je možná jem přerušená pojistka pro jeho napájení.
Kdo ví co s tím rádiem majitel dělal. Třeba ho zkoušel napájet tou nabíječkou a to se celkem nedivím, že to nerozdýchalo. Zejména pokud neměla nabíječka napěťové omezení.
Všechno jsou to ale jenom spekulace.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Philip_Fry
Eleman píše:Mimochodem nabíjet baterii připojenou v autě je zhovadilost
A jezdit v autě s nastartovaným motorem (= aku se dobíjí z alternátoru) je taky zhovadilost?
Se zbytkem souhlas, tomu rádiu může být naprosto cokoli, včetně možnosti, že se v něm už někdo vrtal, takže za 100-200Kč je to přijatelná koupě...
Ať si každý dobíjí jak chce. Já mám své auto rád a tak pokud je třeba vyjímečně v zimě baterii dobít, vezmu ji do tepla, v klidu vyndám špunty a dobíjím.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Philip_Fry
Philip_Fry píše:... ale osobně jsem nikdy za 20 let co jezdím, aku z auta kvůli nabíjení nevyndával a ani nevím o nikom z okolí, kdo by to dělal.
Pak asi neznáš nikoho, kdo bydlí na sídlišti a jednoduše si nemůže dovolit natáhnout k autu na zahradě prodlužovačku od baráku nebo dokonce nabíjet přímo ze zásuvky v garáži. Ale třeba já jsem tu baterku na nabíjení vyndával i když jsem bydlel u prarodičů v domku a tu garáž jsem měl k dispozici včetně zásuvek s (tehdy) 220V...
A kutilmile - nelituju tě
- Philip_Fry
S formanem jsem tohle musel absolvovat jen asi 4x za celých 6let, co jsem s ním jezdil - a v případě Drobka (Roomster) se zatím nemusím obtěžovat vůbec - a mám ho třetí zimu, kupoval jsem ho jako dvouletého s původní baterkou v prosinci 2009.
Prostě modernější auta mají jednak silnější alternátor, takže dokážou dobít baterku vyčerpanou ledovým startem daleko rychleji než to dokázaly starší typy - a z druhé strany jsou modernější rychloběžné startéry a vstřikování paliva daleko výhodnější pro přípravu směsi a dobrý start než starší karburátory se sytičem a startéry s přímým náhonem.
Počítejme. Starý startér u motoru 1,2 až 1,6 odebíral klidně 300A - moderní rychloběžka má odběr o třetinu nižší. K tomu připočítejme moderní elektronická vstřikování, u kterých není dodávka paliva do válce závislá na minimálních otáčkách motoru = minimální rychlosti proudění vzduchu karburátorem, aby došlo ke stržení paliva do vzduchu proudícího ve Venturiho trubici = difuzéru a elektronická zapalování, která dají na svíčce potřebnou velikost jiskry pro řádné zapálení směsi i při napětí na baterii kolem 8V.
Tím je dost jednoznačně dané, že moderní motor je schopný spolehlivého "ledového" (teplota < 20°C) startu i s baterií o poloviční dostupné kapacitě a s nižším maximálním startovacím proudem, než jaká je minimálně nutná ke startu motoru o 20 let staršího.
- josefhajek
Philip_Fry píše:Eleman píše:Mimochodem nabíjet baterii připojenou v autě je zhovadilost
A jezdit v autě s nastartovaným motorem (= aku se dobíjí z alternátoru) je taky zhovadilost?
Se zbytkem souhlas, tomu rádiu může být naprosto cokoli, včetně možnosti, že se v něm už někdo vrtal, takže za 100-200Kč je to přijatelná koupě...
To je směšný
- josefhajek