Cim ochranit opravene misto desky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Cim ochranit opravene misto desky

#1 Příspěvek od Celeron »

Potreboval jsem opravit a prodlouzit pasivni sbernici na jednom starym zarizeni.
Vzal jsem dve stejne sbernice, mezi konektory je prerizl, zabrousil presne k sobe a prisrouboval do ramu sbernice. Plosak sbernice je ze strany konektoru s celistvou zemnici plochou a tak jsem spoj preplatoval pripajenim medenyho pasku. No a pak jsem propojoval tech 62 sin pajenim s prekladanim pocinovaneho dratu 0,2 mm. Spoje byly siroke 0,3 mm. No trvalo me to 3,5 hodinu s brejlema a velkou lupou jsem to zvladl. Mereni vypada ze vse vede a zkraty mezi nejsou.
No ale ted co s tim? Spoje jsou halovany, ale mam obavu o nejakou oxidaci. Musel jsem to dost patlat Gesackou neutralni pajeci kapalinou a netusim, zda je skutecne neutralni. V tom srazu obou desek mohlo zustat cokoliv. Ted je sberna umyta acetonem a zrovna premejslim, cim zatrit spoj sbernic na mechanickou ochranu a taky proti pripadny oxidaci. Je to preci jenom dost bolavy misto. :) Pajeci lak, neco jako kalafuna v acetonu to sice ochrani ale mechanicky nic moc. Premaznout to vterinakem a nebo petiminutovym epoxydem? To ale zase bude neopravitelny.
Nemate nekdo skusenost s podobnym dilem?? - :?:
Diky
Jirka
Vojta7

#2 Příspěvek od Vojta7 »

Vteřinovým lepidlem asi ne, mohlo by ti tu desku pěkně rozežrat. A navíc při případné opravě by se někdo minimálně přiotrávil.
Vogon

#3 Příspěvek od Vogon »

Cyanoakrylat po vytvrzení není ani toxický ani žíravý. Ani v tekuté formě "nežere" desky plošných spojů. Dokonce ani ty pertinaxové.
Čím ochránit povrch je problém, pokud počítáš s budoucí opravou a rozebíratelností.
Otázka je jak podkladový materiál snáší oraganická rozpouštědla. Pokud dobře, zkusil bych řídký lak z čirého akrylátu rozpuštěného v acetonu.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Já nerozumím jednomu , očištěný spoj a očištěný drát VŽDY spájíš čistou kalafunou .
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

To Vogon:
Rozebirat ne, ale moznost opravy asi jo. Je ale otazka, pokud je deska sbernice v pevnem ramu, z druhy strany preplatovana a vubec se mechanicky nenamaha, jestli to nekdy muze kleknout. Trochu me nahlodava teplotni namahani, tam by mohlo pnuti neco casem narusit. Asi pajeni opravdu premaznu kalafunou v acetonu, proti oxidaci to ochrani a opravit to pujde...
Jirka
Vojta7

#6 Příspěvek od Vojta7 »

Vogon píše:Cyanoakrylat po vytvrzení není ani toxický ani žíravý. Ani v tekuté formě "nežere" desky plošných spojů. Dokonce ani ty pertinaxové.
Ale zkusils někdy pájet něco, co bylo natřeno tímhle? Já ano a pak jsem dvě hodiny nemohl vyvětrat.
Vogon

#7 Příspěvek od Vogon »

Celeron: Kalafuna rozpuštěná v acetonu je po vyschnutí docela křehká. Většinou se v ní udělají praklinky do kterých vzlíná vlhkost. Trochu pomůže rozpouštět ji v isopropylu ale podle mých zkušeností nijak zvlášť.
Podobný problém řeším v kýslíkárně ve Vratimi - sice krytá ale neklimatizovaná hala s kondenzující vlhkostí. V současné době desky stříkám tím acetonovým akrylátem, který barvím náplní do lihové fixy. Ale to jenom proto abych odlišil datum aplikace. Ten akrylát zůstane po vytvrzení pružný a dolů jde zase acetonem.
Vogon

#8 Příspěvek od Vogon »

Vojta7: Vteřinovým lepidlem asi ne, mohlo by ti tu desku pěkně rozežrat... Což je blbost.
hosab

#9 Příspěvek od hosab »

Mám léty vyzkoušeno jako ochranu plošných spojů pájecí lak 5861-A.Dobrý je také PLASTIK 70.
Vogon

#10 Příspěvek od Vogon »

Plastik 70 je akrylát rozpuštěný v acetonu.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Kyanoakrylaty se pouzivaji v lekarstvi na lepeni reznych ran, takze to s tou toxicitou tak hrozne nebude.
Znamy s tim mel neco do cineni, rikal ze od obycejne sekundovky se to lisi v podstate jen hromadou lekarskych papiru, balenim a 10x vyssi cenou.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

To Vogon:
Ty si ten akrylatovy lak michas doma? Aceton mam, nakopni me prosim a tim akrylatem, kterej konkretne. Z plastu se mi tu vali Delrin, Macrolon, polystyren, HDPE ABS, a ty elektrikarsky zaklapavaci listy. Nak se v tom neorientuju, co je ten akrylat, kterej bych mohl v tom a cetonu rozpustit. A ten Plastik 70 nikde siroko daleko nemaji...

To Termit:
Zajiste pan pise o Dermabondu. :roll: No vim o jednom lyznikovi co ho s tim polepili ve Francii po vysekani na svahu. No takovy jizvy bych rozhodne chtit nechtel. V jizvach se vyznam, tech klasickych stepovanych mam na sobe za ty leta kolem 70 centimetru. :lol:

Jirka
Vogon

#13 Příspěvek od Vogon »

PLEXIGLAS, PLEXISKLO, PERSPEX je název pro akrylátové sklo, polymetylmetakrylát ( PMMA ).

Tuším někdy 1933 to vyrobili jako první Němci, jestli se nepletu firma RÖHM.
Vogon

#14 Příspěvek od Vogon »

A co se týká jizev, cyanoakrylátem si lepím doškubané tělo, docela často. Překvapivě mám srovnatelné jizvy lepené v lepším stavu než ty šité. jedna dlouhá na ruce asi 22cm má dvě poloviny. Začal jsem to lepit a pak mě to přstalo bavit, bo jsem moc tekl. V nemocnici jsem požádal doktora ať to nechá a sešije jenom půlku, kroutil halvou ale nechal a za týden se divil krásný rovný jizvě která se pěkně zatáhla. To jeho štupování je vidět dodnes a je fakt hnusný.
jarda
Zablokován
Zablokován

#15 Příspěvek od jarda »

Určitě to je jednorázové trvalé řešení, takže natvrdo podle možností, a je to v podstatě jedno Dentacryl, Epoxy...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“