Tesla AZK401, pracovní bod konce

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Tesla AZK401, pracovní bod konce

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Získal jsem AZK401 a dal jsem si ho do pucu, ale zarazilo mě nastavení pracovního bodu koncových elektronek. Podle schématu má být jejich katodový proud 125 mA, což ovšem znamená, že se na nich protápí plných 25 W na každé, jinými slovy čistokrevné áčko. Mám za to, že by to mělo být AB a proud by měl být nižší, cca 70 mA. Takto je zesilovač jednak dost výhřevný a jednak to jistě zkracuje životnost elektronek. Nezabýval se tím někdo?
Xeon_sk

#2 Příspěvek od Xeon_sk »

Kľudový prúd koncového stupňa sa nastavuje na cca 18 mA, t. j. nastaví sa tak, aby na katódových odporoch 1,4 Ohm bolo nameraných 25 mV. Vhodné je tiež preskúmať tvar sinusového signálu malej amplitúdy na osciloskope.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

Xeon_sk píše:Vhodné je tiež preskúmať tvar sinusového signálu malej amplitúdy na osciloskope.

proud nastavit tak, aby se akorát ztratilo přechodové zkreslení . . .

Měření a parametry zesilovačů
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

To je mi jasné, ale nevím jestli to zkreslení bude dost vidět. Prostě v servisním návodu se přímo píše 125 mA, ale není mi jasné proč.
Xeon: to snad ne, to už by zkreslovalo jak prase, rád bych se pohyboval v nějaké lineární oblasti...
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

Lukas-Peca píše:Prostě v servisním návodu se přímo píše 125 mA, ale není mi jasné proč.

kecáš,
v návodu se píše 125mV na odporu 2,5 Ohm !
A to je 50mA !!!!!

a pro ostatní, návod je tady
Přílohy
nastaveni_proudu_AZK401.jpg
(32.78 KiB) Staženo 144 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jo omlouvám se, spletl jsem si to s tím napětím :oops: To je to jak to člověk nemá před sebou a bere to z paměti :roll:
Měl jsem zafixované, že se tam využívá plný anodový výkon, tak mě zajímalo, jak to posunout víc do třídy B, a zapamatoval jsem si ten údaj 125 - bohužel v mA, ne v mV. Teď se na to dívám a další snižování proudu by nemělo význam. Omlouvám se, může se to tu smazat.
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

mazat se to nemusí, aby něco zůstalo pro ostatní . . .
ono i těch 50mA je docela dost, lepší je koukat na biják a nastavit to kousek za bod zmizení přechodového zkreslení.
Tak ty elky vydrží nejdýl.
Když tam dáš proud velký, budou rychle vyčerpaný a budeš je měnit dokola
jako blbec . . .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“