Autobaterie Banner
Moderátor: Moderátoři
Autobaterie Banner
Tento týden se mi stalo, že jsem chtěl odjet a ani se mi nerozsvítily kontrolky. Auto předtím tři dny stálo a náš syn si v něm hrál - byla zapnutá pravá parkovačka. Dal jsem ji tedy nabíjet malou nabíječkou, proudem 0.7A. Po dvou dnech byla stále mrtvá. Vyndal jsem ji z auta, odšrouboval zátky a jeden článek byl úplně bez elektrolytu. Okolí + pólu bylo plné vyloučené soli. Baterku mám maximálně půl roku, kupoval jsem ji na aukru.
Prázdný článek jsem dolil, a nabíjel. Teď funguje. Víte někdo kde je vada? Jestli se s ní mám zrovna rozloučit?
Když uvážím kolik mě stojí palivo, které spotřebuju za dobu životnosti jediné autobaterie, je její cena nepodstatná.
Možná došlo k přepólování příslušného článku. Následující zimu už bych jí nevěřil...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Puda píše:Baterku mám maximálně půl roku, kupoval jsem ji na aukru.
Příště napiš raději - kupoval jsem ji na Aukru a nikdo neví jak je stará.
Pokud byl vyschlý článek, tak to se stane jen špatným doplnění či prasknutím a postupným vytečením. Mrkni se jestli není ve stěně baterky nějaká prasklina, případně zalepená (oprava). Jediná možnost u prázdného článku je doplnit ho kyselinou a destilkou a zkusit delší nabíjení nebo nadvakrát, co to bude pak dělat.
- Bastlfanda
Puda píše:Šmirglem se přece ŽÁDNÝ kontakty nikdy nečistí...
Maximálně tak pilníkem...
máš nějakej speciální kulatej pilník? I kdyby jo, pochybuju, že bude šetrnější, než třeba 1000(+) šmirgl, kterym to bude imho rychlejší, rovnoměrnější a čistější ... nebo mi něco uniká?
Btw. tu bat. bych zkusil po pořádnym nabití tejden nechat stát v pokojový teplotě a pokud bude úbytek (ustálenýho) napětí víc jak 0,1V (jakože asi jo, i kdybys jí "pulsně oživoval") a/nebo úbytek elektrolytu v tom článku, sháněl bych jinou ...
Ako dlho vydrží, ti nepovie ani "věštkině".
cabernet píše:Kyselina by sa nemala dolievat, iba voda.
BUM, odborník promluvil... To je přesně ta největší BLBOST, léta letoucí šířená výrobci ve snaze co nejvíc přispět k malý životnosti baterek a tím si zajistit co nejlepší odbyt... Kyselinu je nutno doplnit - ale jen v případě, že po dolití a dobití nedosahuje hustota předepsaných hodnot. Původem poklesu hustoty může být třeba únik aerosolu kyseliny a podobně - takže nelze dolívat H2SO4 bezhlavě a za všech okolností, ale NĚKDY TO PROSTĚ NUTNÉ JE.
A kutilmile - nelituju tě