S nf zesilovačem na 400 km

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Crifodo

S nf zesilovačem na 400 km

#1 Příspěvek od Crifodo »

Našel jsem zajímavý článek o spojení na cca 9 kHz. Doufám, že to patří spíš do téhle rubriky vzhledem k bezdrátovému přenosu, než do audiotechniky, i když jako vysílač sloužil nf konec z rozhlasových ústředen.
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Obdivuji nekonečnou trpělivost potřebnou k takovému způsobu telegrafního spojení. Čekat na jednu telegrafní značku třeba hodinu, to bych asi nedokázal. Ale je to paráda, co radioamatérští nadšenci dokážou.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Tak mě napadlo, jestli by nestálo za pokus vylepšit nepatrnou účinnost antény pro vlf nějakou směrovou soustavou, kdy by se elementy budily dálkově třeba přes web synchronně kmitočtem o příslušný úhel fázově posunutým. Na takové frekvenci by neměl být větší problém je generovat třeba pomocí DDS. Ale nevím, podle kterého prvku by se pro účely legislativy stanovilo QTH...
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 14 čer 2012, 14:18, celkem upraveno 1 x.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Přijeď se podívat o víkendu do Hořic, budu tam mít 2kW koncáky s výstupem 240V s nataženým kabelem 2+2km na každou stranu. Můžete poslouchat nějakým idukčním snímačem. Mezní kmitočet držím někde okolo hovorovýho pásma, rozhodně ho netlačím zbytečně nahoru i když kone by to dokázaly. Umí tuším 12kHz při max -2dB.
..to bude jen ňákej odpůrek
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Bez přizpůsobovací anténní cívky nedostaneš proud do antény tudíž nevytvoříš E složku pole a vzhledem k realizovatelné délce antény je impedance zoufalá a tím i rozměry cívky kvůli napětí, OK2BVG to ilustruje docela přesvědčivě http://www.ok2bvg.cz/lf/dolciv/index.html

No, je fakt, že při těchhle vlnových délkách je nějaký lovení signálu magnetickou sondou v okolních vesnicích pořád vlastně indukční snímání v blízkém poli.
Ty budeš ale ty 2 kW pouštět do dvoulinky, takže žádnou plochu tím nevybudíš? to bys musel mít nataženou smyčku a vzhledem k jediné možné poloze (horizontálně) s ní leda ohřívat zem? :roll:
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Jj, ty pole se ve dvoulince vyruší. Taky není účelem vysílat do luftu :D . I když už jsme jednou experimentovali a použili asi kilometrový úsek natažený pouze jedním vodičem a jako druhý "vodič" jsme použili matičku Zem. V místě ozvučení se připojil jeden vodič a druhý se jen uzemnil. Fungovalo to bez problémů. (jen žížaly vylézaly ze země a stěžovaly si na moderátora, že kecá nesmysly.. :D )
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“