Opalovaci pistole Steinel 3461, nefunkční, uzavreno
Moderátor: Moderátoři
Opalovaci pistole Steinel 3461, nefunkční, uzavreno
Pistole ma 1600W max. Regulace je pouze 4 polohy prepinac. Poloha 0 - vypnuto, poloha 1 - "fen" nizka teplota, motor max, poloha 2 - 400 st, polovicni motor a poloha 3 - maximum motor a teplota 650. Po tom co odesla netopi na zadny poloze a vsude ma stejny otacky.
Tak jsem ji rozpulil a docela me prekvapilo, jak je slozita. Jen topny teleso ma 5 privodu, 3 silnejsi a 2 slabsi. Predpokladam, ze ty slaby budou asi predradnik na nizsi otacky motoru, ma 500 ohm. Ty 3 silny, dva maji mezi sebou 0 a treti ma proti nim nekonecno. Tepelna pojistka prerusena neni, takze asi opravdu spirala.
Moc me neni jasny, jak to cely funguje. Zadna klasicka elektronika tam neni, v rukoveti a za motorem jsou dve takove 5 mm tluste keramicke desky, ze kterych vede 15 paskovych vyvodu, neco pro pripojeni motoru, telesa a neco na propojeni tech dvou desek. Jedinny soucastky, ktery na deskach jsou je prepinac funkce, odrusovaci kondik a 4 diody 1N400x zapojeny do mustku. Jestli je neco vevnitr, netusim, nerozebiratelny. Odpoledne to nafotim.
Koukal jsem ze podobna nova pistole stoji dvojku a tak bych ji chtel zkusit opravit. Ruzny topny teliska varicu, pajek a podobnych cajku jsem uz uspesne "previnul" mam i nekolik druhu kantalu.
Zkousel jsem se dostat do tohodle teliska a nak se mi nedari. Predni cast je na zadni nasazena a zajistena v nekolika mistech jakoby klepnutim dulcikem. Jenze to klepnuti je zevnitr z telesa. Asi pred 15 lety jsem opravil telisko pistole od Bosch, tam jsem se nejak dostal, ale uz jsem zapomel jak. Netusite nekdo jak na to?
Diky
Jirka
edit: Tak jsem se do telesa dostal. Stacilo narovnat pojistku na stredovym trnu. Spirala je prerusena u vyfuku pistole, kde je nejvetsi teplota. Spirala je ze dvou odporu 33R s odbockou. Jedna je ze silnejsiho mnohem delsiho dratu, druha je ze slabsiho a jen asi 1/5 delky proti te dlouhe. Na maximalni vykon je pripojena dlouha spirala ze silneho dratu. Na "fen" tedy nizkou teplotu jsou obe spiraly v serii. Zjistil jsem, ze mam doma stejnej drat prumerem i odporem na metr a tak ji zkusim navinout.
edit 2: Tak spirala namotana vymenena pistole ve vsech rezimech funkcni.