19V zdroj k NTB a ventilátor 24V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Wolf70

19V zdroj k NTB a ventilátor 24V

#1 Příspěvek od Wolf70 »

Dobrej den
Mám zdroj k noťasu a docela topí tak ho chci dát do větčí krabice +ventilátor a teraz ten problém :D zdroj je 19v bude se točit na něm ventilátor na24V(40X40mm) (je jasné že nepůjde na 100% ale bude se točit vúbec???) :?: :?:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Bude, pokud nebude přidřenej.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Ten větrák se nejspíš točit bude, ale není to zbytečnost? Ten zdroj je konstruován tak, aby se uchladil i při jmenovitém zatížení (chladí se přes plastové pouzdro). Nevymýšlej hlučné blbosti.
Pokud míníš zdroj přetěžovat, tak ti žádné další chlazení nepomůže a zdroj dříve či později stejně půjde do kytek.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Wolf70

#4 Příspěvek od Wolf70 »

re:chlazení přes plast :idea: :idea:
to jsem si myslel taky do doby než mě 2zdroje odešly právě přehřátím a zatěž mám na něm jen noťas (jinak zdroje se dělaj taky s ventilátorem proč asi )
varok

#5 Příspěvek od varok »

Nejsem expert přes elektroniku, ale jestli se hodně hřeje, nepomohl by zdroj na větší proud? Teroreticky kdyby byl na větší proud a bralo by se z něho pořád stejný proud, tak by nebyl tak moc zatížený jako ten origo a hříl by méně ne? Myšleno tak, příklad:
Zdroj 19V 1,5A se hodně zahřívá. Kdyby byl zdroj 19V a 2A, tak při proudu 1,5A by už neměl tolik hřát, protože bude mít rezervu ne?
Vojta7

#6 Příspěvek od Vojta7 »

Záleží na účinnosti.
czatlantis

#7 Příspěvek od czatlantis »

No je pravda že ten zdroj je sice navrženej pro celkem vysoký teploty, ale to neznamená, že netrpí. Ale zase dávat mu ventilátor? To mi přijde trochu přehnaný - když už, tak bych jej nějak přicvaknul k nějakýmu kusu kovu, kterej by odvedl teplo. Pokud nemáš volnou kovadlinu a třeba jestli máte takový ty tenký placatý radiátory tak to nějak zkus k němu přidělat (třeba stahovací pásky a podobně. Sice přenost tepla přes ten plast nebude nic moc, ale o něco to pomůže
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Všeobecně je dnešní elktronika poddimenzovaná s životností +- 2roky (záruka) +1 den. Účinným chlazením lze výrazně spolehlivost a životnost prodloužit. Několikrát jsem lepil chladiče na uPC různých zařízení a tím je zachránil před kontejnerem.
..to bude jen ňákej odpůrek
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

mi-ro: potvrzuji, nepamatuji si už typ televizoru, ale byl to Funai, tam se zázračně (kouskem hliníkového chladiče, umístěného na procesor) odstranily klasické neduhy. V dobách půlroční záruky to byl dobrý kšeft :lol:
vicious

#10 Příspěvek od vicious »

Tie chladiče ste na čipy pripevňovali prilepením alebo nejako inak?
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

U něčeho lepením (troška vteřiňáku), u něčeho byly kolem procesoru větší zemnící plošky, do nich jsme vyvrtali dvě dírky a z tlustějšího měděného drátu jsme udělali sponu, která obepínala chladič, konce byly protaženy těmi dírami a zapájeny.
Eleman

#12 Příspěvek od Eleman »

Jenže to nebyl problém přehřívajícího se procesoru, ale vady procesoru.
Už se to tady řešilo, včetně pečení v troubě.
Sorry za OT.
Mimochodem za tím přenosem tepla (chlazením) přes plastové pouzdro zdroje si stojím. Kdyby tomu tak nebylo, tak ten zdroj se opravdu upeče a povrch pouzdra by byl studený.
Uznávám, že je to chlazení naprd (málo účinné), ale ten zdroj je tak navržen a počítá se s ním.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Docela fest ty zdroje hřejou, když s noťasem sedíš/ležíš v posteli a ten zdroj si přikryješ. Mě naštěstí zatím neshořel.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Wolf70

#14 Příspěvek od Wolf70 »

Tak dík za info zkusím to s ventilátorem jinak zdroj mě už vypad na teplotu když bylo teplo venku tak jsem udělal provizorium rozebral krabici a mezi disanční plast trubičky jsem dal plast podložky tak mám po obvodu mezeru cca5mm a zatím maká :) :) jinak zdroj (19v/9,5Amp) mám nezakrytej na koberci .
pocitujlasku

#15 Příspěvek od pocitujlasku »

Mozno by stacil kvalitnejsi adapter. Ja ten moj nemam problem udrzat v ruke po celodennej praci.
No vidis, a tak si sa bal
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“