Mam tu bateriu z akuvrtacky, je tam 15ks SubC NiCd clankov a vsteky okrem jedneho su v skrate. Ma zmysel pokusat sa tie skraty "odpalit" - vydrzi to potom? Alebo to mam rovno vyhodit?
Ja som to tiež zopárkrát skúšal, ale s nevalným úspechom. Aj po odpálení skratu už články vykazovali zvýšené samovybíjanie a zníženú kapacitu. Za seba hovorím šetri si nervy a vyhoď ich...
Jo ale bacha co kupuješ. Dost často tam prodávají číňani články kde je potřeba vynásobit kapacitu konstantou 0,3 a taky se každej článek liší jak kapacitou tak vnitřním odporem, takže dost k prdu...
Mám jinou zkušenost.Kdysi asi před 15 léty jsem likvidival staré a nefunkční zařízení ve ktrých bylo asi 30ks aku 225mAh naší výroby.Pouštěl jsem do nich šlupky z akumulátoru a polovina začala chodit slibně.Do dnešní doby jich ještě pár chodí.Záleží na štěstí.Dnešní NiMH nevydrží nic.
Odpaloval jsem zkraty článků 2200mAh z profi nářadí, starého tak 10 let - většinou po odpálení vydržely 2-10 nabití do dalšího zkratu. Pak jsem jich část dal do aku svítilny, kde sloužily s občasným zkratem asi 100 nabití (pomalé nabíjení 10-12 hodin, v nářadí se nabíjely za 45 minut).