Ponorný mixér Tefal HB 7131 - má opravdu 700W?
Moderátor: Moderátoři
Ponorný mixér Tefal HB 7131 - má opravdu 700W?
Pro srovnání příkon udaný výrobcem / změřený příkon naprázdno u jiných přístrojů
20 let starý mixér ETA z NDR........150W / 73W
Příklepová vrtačka Narex z roku 1999......630W / 175W
Ano, ten mixér Tefal by měl mít větší příkon, než těžká příklepová vrtačka... To je běžné u většiny mixérů různých značek.
Porucha wattmetru je vyloučena, byl vyzkoušen 60W žárovkou. Nemůže být snad v mixéru nějaký divný motor, jehož výkon se blbě měří? Asi ne. Co myslíte?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Důležitým aspektem je ale to, že měříš blbosti - příkon naprázdno je vždy menší než štítkový!
Rodiče si nedávno koupili jakýsi "800W" tyčák. Při prvním pohledu jsem si řekl "To si děláte prdel, ne?" Výrobce navíc dal extra dlouhou záruku na motor - asi si hodně fandí když je to motor bez chlazení.
Komutátorový motor uvnitř má malé rozměry a ještě ke všemu je totálně bez chlazení. Když by to srovnal s flexou, tak tenhle by mohl mít 0.5kW, ale jen kdyby byl chlazen.
Při první větší zátěži (výroba pomazánky v nádobě na sekání - nic tvrdého, prostě taková kejda) jsem mezi zásuvku a mixér dal pro pobavení wattmetr. Naprázdno kolem 50W, při zátěži zpočátku asi 200W, po tom, co začala být ta "kejda" homogenní příkon pomalu rostl a zastavil se na 450W, kdy už motoru docházel dech a otáčky byly dost nízké. Následujících pár vteřin jen pozvolna klesaly otáčky i příkon (asi se začala ohřívat měď a rostl její odpor). Pak už jen následoval kouř a asi dvě hodiny čekání na zchlazení na pokojovou teplotu.
Mixér sice stále funguje, ale na nic jiného než šlehání a mixování se ho nikdo neodváží použít. Smrad z prostoru motoru po každém použití vychází stále.
Škoda, že má mixér triakovou regulaci. Bylo by totiž zajímavé změřit ohmický odpor motoru.
Myslím, že není pochyb o tom, že výrobce v tomto případě kecá.
Nějaký tyčový mixér kdysi zničila moje máti (špatně jej sesadila, tak se omel silonový unašeč na rotoru), motor mám ještě někde v krabici. Podle konstrukce a průměru drátu na vinutí bych tipoval reálný (dlouhodobý) příkon někde na polovici uváděného.
AmarokCZ píše:Důležitým aspektem je ale to, že měříš blbosti - příkon naprázdno je vždy menší než štítkový!
OK, ale jednou jsem změřil i výkon mixéru při zátěži /jak už jsem psal 122W/...
Ale očekával bych, že příkon naprázdno bude větší než desetina štítkového výkonu. U vrtačky a u Ety to platí...
No a nemám jaksi odvahu ten tyčák Tefal zatěžovat něčím moc tuhým, ani na to není stavěný...
Jen je zajímavé, že u vysavačů tak moc nelžou... Ten můj má udaných 2200W a změřených 1700W při ucpání roury rukou. To už jde akceptovat.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Hydrawerk: pokud při tom mixování masa moc nepadaly otáčky, tak to moc velká zátěž nebyla. Zkus krátkodobě něco tužšího. Jinak u toho 800W o kterém jsem psal je příkon při mixování směsi 0.4L mléka a trochy jahod příkon zhruba 200W. Takže Tefal kecá asi ještě víc.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Ano, při tom prvním pohledu na ty skoro kW motory přemýšlím většinou o pár watech, po rozborce a nahlédnutí do katalogů - pak z tooho vyleze většinou nějaký chcípák. Při zatížení stejnosměrným prouden a zaseklým motorem se dají kilowatty vytáhnut i u motoru 3
cm širokého a 10 cm dlouhého. - ale ne na moc dlouho.
Prostě ja to něco jako PMPO u audia - musí se to brát s velkou rezervou
Příkon: 700 W (...)
Systém „Silence Plus“ – velmi tichý chod
Silence plus asi znamená, že se o výkonu lže více než obvykle. Mixér je fakt celkem málo hlučný.
Jo a velice se mi líbí tento švýcarský mixér. http://www.datart.cz/katalog/Mixer-bami ... ilver.html
Je docela velký a těžký, vypadá trochu jako z 80. let... A má udaný výkon pouhých 160W! Švýcaři asi nelžou. Ale 4 790,- bych za něho vážně nedal...
Tady je více info. http://www.pottenpannen.cz/cs/zastupovane-znacky/bamix
a extrémně výkonný AC motor (drtivá většina konkurečních výrobků využívá levnějších indukčních motorů), na který poskytujeme záruku 10 let!
Tyto výroky moc nechápu... že by tam nebyl komutátorový motor??
Nejvýkonnější Bamix má zase jen 350W, taky to může být pravda.
http://mixery.heureka.cz/bamix-profi-gastro/
http://www.bamix.com/gastro.html
Ceny připomínají drahotu.
Ten extrémně výkonný AC motor může být klidně i nějaký takový - nějakých 350W určitě v pohodě dá.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Účinnost tohoto motoru je opravdu příšerná a víc než několik vteřin provozu při štítkovém výkonu proto nepřežije. Zdá se, že tedy nekecá výrobce tyčáku, ale přímo výrobce motoru.
Těch udávaných 700Wi je evidentně součet výkonu a příkonu na konci charakteristiky.
A ještě malá poznámka - dělá se s tím většinou 2-3 minuty a ne sekundy.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že o tomhle tady asi nikdo nepochybuje. Pokud jsi se ale podíval na ty datasheety motorů, tak je vidět, že lže už výrobce motoru.p32 píše:Prostě stačí uznat, že těch 700 W je opravdu pěkně vylhaných.