Monitor Samsung 2494HS, nejde podsvícení

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
karlitos

Monitor Samsung 2494HS, nejde podsvícení

#1 Příspěvek od karlitos »

Dobry den,
dostal sem darem vyse uvedeny monitor. Monitor po zapnuti ukaze kratce obraz a pak zhasne. Pokud si silnym svetlem zasvitim na obrazovku tak je obraz videt, matice a elektornika starajici se o obraz by tedy mely byt v poradku.

Soudim ze tedy pujde o problem bud s napajenim a nebo s podsvetlovacimi trubicemi. Zkusmo jsem vymnenil vsechny vetsi elektrolyticke kondenzatory za nove o stejnych hodnotach, bohuzel to nepirneslo zadne zlepseni. Da se sehnat identicky zdroj - tedy cela nova deska - z cina za nejakych 20€.

Jen si nejsem zcela jisty jestl zavada nemuze preci jenom byt v tech trubicich. Celkove by v tom monitoru mely byt 4, po strane te desky s napajenim jou 2x2 vyvody k tem trubicim. Ostatne tady je obrazek zdroje :
Obrázek

Zkousel sem nasledujici : postupne odpojovat jednotlice trubice. Kdyz jsem odpojil horni dve - privody na prace strane na obrazku - zadna zmena, kdyz jsem odpojil spodni dve (najednou nebo i samostatne) tak obraz co se na chvili ukaze po zapnuti byl vyrazne tmavsi.
Pak sem jeste zkusil promerit tu desku v mistech, kde jsou pripajedne vyvoda na konektory k trubicim. Spodni dva mi pri nastaveni meraku 1000V AC ukazuji out-of-limit (vyssi limit ta moje hracka neumi), horni dva 12-15V 8O

Z toho bych usuzoval ze problem bude opravdu ve zdroji, ze ty horni dva vyvody nedavaji dostatecne napeti, resp je treba problem v te velke civce co lezi pred nimi. Radsi bych ale jeste poprosil o nazor.

Diky predem K
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

Nejspíše prošvihlé trafo. Ame by ho mohlo mít....
Internet - metla lidstva
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Premeraj (vo vypnutom stave!) odpor sekundarnych vinuti toho trafa a porovnaj ich.
karlitos

#4 Příspěvek od karlitos »

Je nejaka moznost jak to overit ? Ten transofmator se da take koupit na eBay, prijde me ale s postovnym na asi 10€, cela nova deska na 22€. To uz neni tak strasny rozdil.

Mam jen strach aby se neukazalo ze problem je jinde, nemam bouhzel zadny laboratorni zdroj abych mohl proverit ty trubice.
Killroy
Moderátor

#5 Příspěvek od Killroy »

Tak bohužel se nepodařilo oddělit příspěvky uživatele vicious a přesunout je do vlastního vlákna. Jsou tedy nenávratně v prd..li. To je z toho, když míchají dohromady dvě věci. Vicious si založí nové, své vlastní vlákno a bude řešit svůj problém s monitorem pouze tam. Děkuji za pochopení. Killroy

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
karlitos

#6 Příspěvek od karlitos »

Diky vsem za rady. Stale ale nemam jasno, jestli si mam obednat novou napajeci desku a nebo je znacne riziko, ze uveden zavady zpusobuje vadna trubice podsvetleni.

Jak jsem popsal merim znacne nizke napeti u napajeni hornich dvou trubic, ale zaroven nemuzu zmerit ani kzrat, ani preruseni sekundarniho vedeni u transofrmatoru. A vymnenil jsem temer vsechny kondenzatory co jsem na te desce nasel. Zaroven neslysim nikde prskani nebo jine podezrele zvuky.

Neumim ale zhodnotit sanci, ze na vine jsou horni trubice podsviceni a ani nemam zarizeni na to, abych je zkusil napajet externe.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Díky Killroyi za pořádek. Četl jsem to a nechtělo se mi už ani poradit. :wink:
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Proč chceš objednávat novu desku?
Co jsi naměřil na tom trafu?
zda jsou trubice ok ti nikdo takto neřekne. Pokud vyjde můžeš zkusit přehodit dva páry mezi sebou (horní/spodní) u samsungu jsem měnil těch traf několik vlastně trafa jsem měnil většinou jen v samsungu.
Podle toho co jsi naměřil - tedy pokud nekecáš tak trubice nemáš napájeny a tedy problém je jinde než v trubicích.
http://www.ame.cz/Transformatory-menice ... spx?page=2
Internet - metla lidstva
rezis

#9 Příspěvek od rezis »

p32 píše:Četl jsem to a nechtělo se mi už ani poradit. :wink:
Tak teď už můžeš :wink:
Internet - metla lidstva
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Možná bych poradil blbě. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“