Přehřívaní komponent PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EL34

Přehřívaní komponent PC

#1 Příspěvek od EL34 »

Ahoj ve spolek,
Poslední dobou mi zlobí počítač. Na monitoru se špatně zobrazovaly barvy - takové barevné tečky a graf. karta hřála jak o život. Větřák byl teplem deformovaný a nešel. Dal jsem tam nový a nepomohlo to. Koupil jsem novou kartu jenže se to nezlepšilo a barvy stále blbé. Navíc jsem zjistil, že se hodně hřeje i harddisk - zespoda na něm nejde udržet ruka. Zakladní desku mám měněnou - rok starou.
Začal jsem podezřívat zdroj.300W. Měřil jsem napětí 5V a 12V a sedí to, akorát jsem naměřil asi 10V střídavou složku u 5V (multimetrem) a u 12V taky. to bude asi normální. Ve zdroji jsem vyměnil jeden elyt 1G/10V - byl nafouklý a svod 7kohm. Celý počítač jde docela pomalu a někdy se i zasekne...
O grafické kartě mi to nezobrazí nic ani v everestu...
Pozn. hřeje to i při odpojeném monitoru.

Počítač byl na správě, kde zjistili, že když se klepne na monitor LCD, tak chyba s barvami zmizí. to je pravda, ale karta a harddisk se hřejí pořád a docela rád bych to vyřešil, než mi odejde HD kvůli té teplotě..
Není to třeba i základní deskou? :(
Přílohy
ev_2.JPG
(68.1 KiB) Staženo 129 x
ev_1.JPG
(107.81 KiB) Staženo 117 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

10V střídavou složku? A není to trochu moc, Antone Pavloviči?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

V případě měřením laciným multimetrem mohlo být skutečné zvlnění i 1000× menší.
Zkontroluj filtrační kondíky (v celém PC - deska a grafika) a uvidíš.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Ale to je přece nesmysl, cos naměřil: to ti ukazoval multimetr nějaké rušení nakmitané na měřicí šňůře nepřipojené k pólu zdroje.
Kdyby tam skutečně byla na větvi 5V střídavá složka 10V, tak se do většiny švábů na základní desce můžeš podívat, protože ti mechanicky otevřou svá srdce.
A, než by to udělaly, pokoušela by se základní deska o s každou periodou té střídaviny se opakující restart, vlastně by počítač těch pět deset sekund do vystřílení střev švábů nedělal vůbec nic.
Povrchová teplota HDD kolem 40°C není nic kritického, dejme tomu do 60°C se vůbec nic neděje. Jen někteří lidé jsou citlivější a na předmětu, který má teplotu i pod 50°C, neudrží ruku.
robo

#5 Příspěvek od robo »

Ten vetrak byl deformovany teplem proto ze se asi prestal tocit rychlosti jakou mel a nasledne chcipl uplne. Hhladic se prestal chladit a odnesla to vrtule vetraku. Pokud by se funknost vetraku kontrolovala asi by se to nestalo. Teplota HDD, cim min tim lepe. Chtelo by zkontrolovat umisteni HDD. Poku by to slo dat ho co nejdal,od velkeho zdroje tepla, od grafarny. Teplo stoupa nahoru. Neni k zahozeni ramecek s ventilatory na chlazeni hardisku. Hluk z toho moc neni, toci to min. Kabely vhodne zmensit a svazat do svazku. Aby se cirkulace vzduchu nebrzdila o ty kabely. Zkontrolovat nasazeni chladice procesoru, pripadne nanest novou pastu. Po spusteni pc vlezt do Biosu a pokud tam jsou nejaka teplotni cidla, nechat to jet naprazdno a sledovat teplotu. Kdyz tam nic nebude, najet do os a nainstalovat nejaky SW aplikaci na sledovani teploty. Minimalne by melo byt cidlo teploty procesoru, dale teplotu grafarny, hdd. A sledovat tyto teploty. A pridavat postupne zatez pc. A se uvidi co dal.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

HDD se ti na 100% hřeje už dávno, dokonce bych řekl, že od naprostého začátku. Pokud se ti to nelíbí, tak tam dej pasívní chladič a připadně přidej ventilátor na nucenou cirkulaci vzduchu v PC - tím by ti odpadlo i přehřívání grafiky a lepší vzdoušek pro CPU.
Jinak, jestli ti to přežilo v tomto stavu léto, tak to nebude zase tak hrozné. Jen to prostě nikdo delší dobu nečistil od prachu a choval se k tomu jak majitel fábky ke svému autu. :wink:
Více z těch informací o ničem neuhádnu.
EL34

#7 Příspěvek od EL34 »

Dobře, ale když se na té graf. kartě chvíli po zapnutí začně několik švábů vč. hlavního chladiče hodně zahřívat a u původní karty je dokonce teplem zhnědlý DPS, tak to asi v pořádku nebude.
Mám tam zatím tu starou - tu novou si nechci hned oddělat.
Teď mně zajímá, jestli ta závada má či nemá souvislost s tím vadným monitorem?
jarda
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od jarda »

Sice pochybuji o závadě monitoru, ale pro Tvůj klid připoj jiný.
Na chlazení HDD se dá sehnat chladič s ventilátory, a také je dobré mít HDD umístěný dost daleko od jiných komponent, a v oblasti proudění. A na procesoru VGA kvalitní ventilátor s kuličnovým ložiskem.
http://www.alza.cz/chlazeni/na-hdd/18844906.htm
http://www.eo.cz/chlazeni-hdd/
http://www.hd.cz/rady/chladice_a_chlazeni_hdd.php
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Už ti psal robo, že jsi přehřál grafiku, takže se s ní prostě rozluč nebo opravuj spoje a napájecí cesty na grafice. Podle mě je levnější tam dát jinou grafiku dimenzovanou na chlazení s pasívním chladičem.
EL34

#10 Příspěvek od EL34 »

Já tam ale dal NOVOU kartu a hřeje se taky... takže chyba někde asi bude.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Tak to jsem asi špatně četl. Tak tam dej přidavný ventilátor na pomocný průvan ve skříni, aby se lépe odvádělo teplo.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Kazda graficka karta sa hreje. Preco maju asi tak chladic?
Vogon

#13 Příspěvek od Vogon »

Já, sím, já, já, já to vím.
Sím, grafické karty mají chladič proto, aby se na něm dal držet prst a potom psát do diskusí příspěvky že chladič hřeje.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

EL34 píše:Ve zdroji jsem vyměnil jeden elyt 1G/10V - byl nafouklý a svod 7kohm.
Možná je ten zdroj načatý víc, než jsi zatím zjistil, a měl bys použít jiný. Je podezřelé, že žádné kladné napětí není menší než jmenovité, a těch 5,54V na +5V je mimo 10% toleranci.

Bohužel se PC narvané ventilátory považuje za cosi normálního. Pokud bys chtěl mít v PC komponenty, které nebudou moc topit, a zbylé teplo se odvede pasivně, musel bys důkladně vybírat a trochu připlatit.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
PCmaniac99

#15 Příspěvek od PCmaniac99 »

U stolního PC mám běžně HDD kolem 55°C. CPU v idle kolem 50°C v zátěži max 65°C a grafika dokud měla original chladič měla klidně 75°C. Po výměně za Accelero S2 je max. teplota GK kolem 65°C a to pasivně. Udělal jsem na stolním PC úpravu a to že jsem do bočnice vyřízl 12cm kruhovou díru a umístil jsem do ní 12cm ventilátor a na přívod jsem dal regulaci otáček s teplotním čidlem a to jsem nacpal na chladič grafiky. Takhle mám v PC 3 ventilátory a jsem spokojen..

U ntb mám ty teploty o něco vyšší, když jen tak brouzdám tak mám CPU kolem 50°C a hdd kolem 35°C, nicméně při hraní nějaké 3D hry mi CPU vyleze k 75°C.

Podotýkám že vše je pravidelně čištěno a používám teplovodivou pastu se stříbrem.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“