Doladění DCF modulu od Conrada

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hafca

Doladění DCF modulu od Conrada

#1 Příspěvek od hafca »

Potřeboval bych doladit nebo jinak postrašit DCF modul od Conrada. Tam kde budík nebo meteostanice s DCF fungují bez problémů se s tímhle modulem nechytám. Buď příjem nenaskočí vůbec nebo jen někdy. Když se náhodou chytne, vypadá to podle kontrolní LED, že stejně vynechává pulsy a hodiny nenastaví vůbec nebo špatně.
Neví někdo co s tím?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Můžeš zkusit doladit posunem vinutí na feritové anténě. Přitom sledovat odezvu síly signálu na display. Předpokládám, že to něděláš u jakéhokoli pulzního síťového zdroje (úsporky, PC monitor, TV, LCD, PC, NB a to vše i ve STBY!!). Anténu nejlépe natočit kolmo na západ.
..to bude jen ňákej odpůrek
hafca

#3 Příspěvek od hafca »

Vinutí ti šetřílkové namotali přímo na feritku. S tím hnout nepůjde. Nějak jsem nepochopil tu zmínku o displeji, tohle pohání digitronové hodiny.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Nj, to jsi prvně nepsal. Co je tam za přijímač? některé mají výstup něco jako S-metr. Taky by šlo dát místo pevný rezonanční kapacity trimr. Jinak bylo ideální vinutí rozmotat a nainout znova na papírovou trubičku a pak posunem ladit.
..to bude jen ňákej odpůrek
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

Jak už jsem psal je to přijímač DCF od Conrada . Na výstupu má jen impulsy. Že je to potřeba doladit cívkou nebo kapacitou vím, ale nevím kam se píchnout s měřením.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Možná by šlo indukčně navázat generátor a měřit přímo na tom LC článku.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Je tam přece nějaký čip a v něm AM zesilovač, a z něho výstup AGC, na ten by se dalo připojit. Tak jaký IO tam je?
hafca

#8 Příspěvek od hafca »

Čip tam je, ale jaký? Z druhé strany jen svorkovnice a dioda.
Přílohy
dcf.jpg
(75.11 KiB) Staženo 366 x
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

On některý z kondenzátorů bude součást toho AGC, pokusně by se snad dal najít. Ale jak píšou např. tady, možná by se na něm mělo měřit přes 100 MΩ odpor.
hafca

#10 Příspěvek od hafca »

Ten MAS1017 tam nebude. Prohledal jsem snad všechny odkazy a vypadá to spíš na U4224B.
Budu to muset vzít metodou pokus-omyl, jen doufám že modul ty případné omyly přežije.
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Zapátrat v okolí jestli někdo nemá na tuto frekvenci GDO, tím se dá ověřit jak je naladěn rezonanční obvod... A když nejde "hnout s cívkou", pokud by to bylo naladěné "špatně", zkusit si pohrát s kapacitou.

Z jistého úhlu pohledu je cívka "velmi stabilní" součástka, ta zpravidla nemění parametry pokud se něco nezmění mechanicky (a viditelně), odpor nebo kondenzátor se může "změnit" např. pájením...
taz

#12 Příspěvek od taz »

Odpoj tu antenu (LC ) obvod od elektroniky a připoj ji na osciloskop, ke generátorui si vyrob cívku , stačí tak 3 závity z hrubšího drátu na průměru tal pivní láhve a připoj ji na výstup, prolaďuj generátor v okolí 77,5kHz , na osciloskopu najdi maximum, přesný kmitočet maxima dostav kondenzátorem, bude to ale trochu duchařina.....
helios

#13 Příspěvek od helios »

Riešil som podobný problém a nedoriešil.
Skús okolo feritky namotať zo desať závitov drátu, koniec pripoj na niekoľko metrovú drátovú anténu. Mne sa pri tomto pokuse zobrazila sila signálu naplno, avšak dáta sa aj tak nechytili. Ešte by teoreticky mohol byť uhnutý kryštál, preventívne by nebolo zlé ho vymeniť. Tento blbnúci model DCF mám v projekčnom budíku z GM. Synchronizácia fungovala prvý rok, druhý občas vypadávala, potom už vôbec nešla. Súdruhovia z ryžovej zeme tu zrejme osadili dokonalé kurvítko... :?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
JanikPetr

#14 Příspěvek od JanikPetr »

to:hafka
Výstupem tohoto modulu DCF od Conrada jsou už přímo sek pulsy,nebo kodovaný signal DCF protokolu ?
hafca

#15 Příspěvek od hafca »

Na výstupu je tak nějak obojí. Připojená LED bliká ve vteřinovém intervalu se střídou cca 1:3 podle toho na který výstup je zapojená. Zároveň si z toho PIC nebo něco podobného dokáže vybrat celou informaci, která je přenášená.
taz
Přes osciloskop jsem nic neviděl, ale na vině bude osciloskop. Je to jen staré amatérské zobazovadlo a generátor mi na tomhle rozsahu ukazuje jen celé číslo, což na přesnosti nepřidá.
Zkoušel jsem i měřit na jednotlivých součástkách a tam nebylo nic, co by se měnilo při rozladění. Maximálně celý modul vypadl, protože přestala blikat kontrolní LED.

Skončím asi jako helios nebo provedu eutanazii jednoho z těch budíků co tu mám. Vyoperuji ten modul a zkusím ho použít.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“