zohnal som si tento šikovný kazeťák, vykonal som repas mechaniky, odstránil som studeňáky na moduloch a doske prepínačov na čelnom panely, magnetofón funguje vcelku normálne, slušne prehráva aj nahráva.
No všimol som si že ak nahrajem plne kazetu z oboch strán a následne ju prehrávam na tomto magnetofóne je reprodukcia v poriadku, akonáhle vložím kazetu do iného zahraničného stroja, je mierne snímaný zvuk aj z opačnej strany kazety, počuť to hlavne v tichých pasážach medzi skladbami, niekedy aj v priebehu skladby ak sa na opačnej strane vyskytujú nejaké modulačné špičky (prípadne bicie a pod) tak to je počuteľne aj v aktuálne prehrávanej strane kazety. Vylučujem chybu iných magnetofónov pretože nahraná kazeta bola vyskúšaná vo viacerých strojoch (aj v SM260) aj na autorádiu. všade je ten presluch opačnej strany počuteľný.
mgf. M710A má nastavenú hlavu podľa kaziet nahraných na japonskom stroji Pioneer. Prítlačná kladka je podľa môjho názoru v dobrom stave je mäkká a poddajná. jedine mi z toho vychádza už vadná kombinovaná hlava v mgf M710A.
Aký máte názor, prípadne stretli ste sa niekedy s takouto závadou? dala by sa do M710A použiť hlava z SM260?
durkovic píše: No všimol som si že ak nahrajem plne kazetu z oboch strán a následne ju prehrávam na tomto magnetofóne je reprodukcia v poriadku, akonáhle vložím kazetu do iného zahraničného stroja, je mierne snímaný zvuk aj z opačnej strany kazety, ... mgf. M710A má nastavenú hlavu podľa kaziet nahraných na japonskom stroji Pioneer. ...
Pokud chceš hlavy optimálně nastavit, tak jedině s měřicí kazetou
Honza - kokúň
__________________________ Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Myslím že máš nastavenou špatnou výšku hlavy = je moc vysoko. Když se podíváš na položenou kazetu na pásek, pásek se při přehrávání v normální mechanice bez reverzu pohybuje zleva doprava a záznam pro tento směr pohybu je ve spodní části pásku. Mezi plochami pro oba směry pohybu je podle normy vynechaná část pásku široká několik desetin mm. Další chybou může být špatně nastavená kolmost hlavy (jeden upevňovací šroubek je podložený pružinkou a jeho postupným zašroubováním se nastavuje sklon hlavy vůči pásku).
Pokud nemáš nastavovací předpis a potřebnou šablonu po nastavení výšky a kolmosti hlavy ani kazetu s měřicím páskem, udělal bych to následovně. Obětoval bych jednu kazetu a postupným zašroubováváním toho šroubku bych vytvořil několik "testovacích" stop na pásku, kde bych samozřejmě udělal i záznam v opačném směru do toho samého místa - a na jiné mašině bych kontroloval, jestli se ten přeslech bude měnit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
to nieje podmienkou, obecne nastavujem hlavy (ak je to vôbec potrebné) na overene dobre nahranú kazetu s nahrávkou kde je veľký obsah výšok, tak aby pri snímaní pásku sa dosiahla najlepšia reprodukcia vysokých tónov a aby "strereo" bolo presne v strede a nie uhnuté na niektorú stranu. následne to skontrolujem kazetou na ktorej je nahraný 1kHz s vybudením na 0dB
aj návod na obsluhu M710 dovoľuje donastavenie polohy hlavy pre dosiahnutie najlepšieho snímania vysokých tónov.
Naposledy upravil(a) durkovic dne 11 lis 2012, 12:57, celkem upraveno 1 x.
zrejme to asi takto nejako budem musieť poriešiť a nájsť optimum nastavenia. len sa bojím toho že potom kazety nahrané na zahraničných strojoch (JVC , pioneer, Akai) budú na M710A hrať s úbytkom vysokých tónov.
áno na tu schránku sa pozriem to na nenapadlo, pretože všetko ide ľahko, jedine ma ešte napadá že tá zjavne dobrá prítlačná kladka už aj tak mierne ťahá pás to tonovom hriadeli do niektorej strany, u M710 sa to pri prehrávaní zrejme nijako neprejavuje no pri nahrávke a opätovnom prehrávaní na inom stroji je ten posun už počuteľný.
(hlavu som mohol nastaviť síce na dobrú overenú pásku ale keď ju prítlačná kladka ťahá trocha mimo tak zrejme aj to nastavenie hlavy bude nepresne.
síce hraje dobre výšky nahrávky aj prehrávky na M710 sa javia zdanlivo OK no na iných strojoch kde je vedenie pásu bez chybné sa to prejavuje práve tým presluchom druhej strany kazety.
Ak nie je k dispozícii merací pás, nastavujem kolmosť hlavy tak, že použijem továrensky nahratú kazetu, kde viem, že bola správne nahratá. Potom zapojím sluchátka (mono) medzi živé výstupy kanálov a nastavujem na najmenší signál. Namiesto sluchátiek sa dá s výhodou použiť aj osciloskop, tam je ale lepšie použiť dvojvstupový a signály porovnávať.
tak som sa na to pozeral, dal som dole čelný panel a skontroloval som to dosadanie kazety na mechaniku keď je založená v dvierkach - to je bezproblémové a hladké nikde nič nedrhne. ale moja neskoršia predtucha sa zrejme naplnila ak som zaradil play tak bolo vidieť ako páska skĺzne mierne po tonovom hriadeli. nie veľa ale sklzne, nedochádza ešte k ničeniu pásky. čo sa týka utiahnutia spojek tak tie majú prítlak nastavený tak ako to nastavili vo výrobe, bolo to len rozobrané a vyčistené a opäť dané do pôvodného stavu. ta prítlačná kladka je síce mäkká a poddajná ale príde mi ako mierne vypuklá a zaoblená, skúsim teda poriešiť najprv tu kladku, len to bude asi problém pretože vraj takú už zrejme nezoženiem, jedine žeby som nejako vymenil na nej len tu gumovú časť.
Gumu na kladce nevyměníš, pokud je stejná jak, na SM260,261 je nalepená.Když neseženeš podobnou, je tady ještě možnost přebroušení nejlépe na soustuhu, popř. na stojanové vrtačce.Kladka nesmí házet!Až ji budeš mít vytaženou, vyfoť ji a napiš rozměry, možná nějakou najdu.
Naposledy upravil(a) starecd dne 11 lis 2012, 20:06, celkem upraveno 1 x.
áno skĺzanie pásku je rovnaké jak na začiatku tak na konci, jedine som si všimol že že pri kazete C-60 je je to skĺznutie menšie ako pri kazetách C-90. vyskúšal som aj jednu starú kazetu zo zahraničia C-120 a tam už dochádza k ničeniu samotnej pásky (je to dané zrejme už veľmi tenkou páskou) a prejavilo sa to aj v skúšobnom zázname na tu C-60 a následnej prehrávke na inom stroji, ten presluch sa skoro vytratil ale mierne tam ešte je.
Ok keď bude kladka vonku tak ju pomerám a pripadne hodím sem rozmery. ešte oslovím svoj okruh známych tu v mieste bydliska či sa niečo nenájde.
Ještě bych zkusil během funkce play brzdit navíjecí trn jestli se to nezmění,pak by opravdu byl moc velký tah navíjecího trnu.Ještě bych se kouknul na odvíjecí trn jesli není moc bržděn.