Regulace teploty vody - laboratorní ohřívač

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pepca

Regulace teploty vody - laboratorní ohřívač

#1 Příspěvek od Pepca »

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat a poprosit o radu Vás zkušené bastlíře.

Potřeboval bych ohřívat vodu v nádrži na ohřívání vzorků. Jde o cca 100 litrů vody, ve které jsou postavené vzorky krmiv. Ty je potřeba zahřát na 38 °C plus minus 1°C cca.

Moje myšlenka je takováto:

Do nádrže vede hadice z ohřívače jehož jádrem je např toto http://www.topnatelesa.esm.cz/?p=produc ... Product=49 a voda je honěna dokola z ohřívače do nádrže a zpět pomocí čerpadla.

Pro regulaci na těch 38° bych chtěl použít např tuto stavebnici http://www.flajzar.cz/digitalni-termost ... -125-c.htm líbí se mi že je hotová a i s krytem. Nebo tuto http://www.flajzar.cz/ostatni-3/digital ... istroj.htm i když je dražší umožňuje zobrazit teplotu naměřenou a požadovanou.

Ptám se tedy a prosím o radu jestli je to takto možné zprovoznit? Jestli je relé na termostatu možné přímo připojit mezi síťové napětí a topné těleso a udržovat tak tu vodu na těch 38° samozřejmě, že nádrž bych vhodně zaizoloval polystyrenem a čidlo termostatu ponořil do nádrže.
Děkuji
Přílohy
regulace.png
(25.5 KiB) Staženo 188 x
stasek

#2 Příspěvek od stasek »

Topné těleso má dle odkazu 1000W, jeden termostat má relé na max5A a druhý jen na 3A. Takže by to bylo na přímé spínání v jednom případě na hraně a v druhém málo. Kromě toho bych já řešil ohřev vody přímo v nádrži a jen ji tam vířil vhodným způsobem. Návrh na obrázku mi přijde zbytečně komplikovaný.
Pepca

#3 Příspěvek od Pepca »

Dobrá,
rád si nechám poradit.
Myslíte tedy dát ohřívač přímo do nádrže?
Bojím se aby se od něj nehřál např jeden vzorek víc (i kdyby se voda vířila).
Nebo navrhujete použít jako topný člen třeba nějaký vhodný topný drát? Nebo použít topné těleso s nižším výkonem?
Opravdu si nejsem jist, navrhněte prosím?
Děkuji
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

raději bych volil systém s boilerem mimo , při tom víření nemusí být přesné rozložení teploty , každopádně bych topné těleso spínal SSRkem zvláště požaduje li se přesná teplota protože pak termostat často spíná a kontaktům se to nelíbí. Další věc je výkon topného tělesa . protože 1kW bude 100litrů ohřívat relativně dlouho na požadovanou teplotu a nevím kolik je vzorků a jak moc tu vodu ochladí bude tam teplotní výkyv. Další věc je i vhodné umístění čidla teploty. a výška nádoby, i s čerpadlem tam bude určitý teplotní rozdíl mezi dnem a vrchem.
Pepca

#5 Příspěvek od Pepca »

Tak vzorků bude hodně, ale havní je, že vzorky budou v nádrži třeba dva měsíce a bude se sledovat jejich stav. Takže ta teplota bude potřeba praktick y stejná po dobu dvou měsíců, takže by se nejprve nechala nádrž zahřát na požadovanou tplotu a až potom se vloží vzorky.

Systém takto jak jsem ho původně navrhl jsem již viděl. Fungoval :-) Jen nezjistím tu regulaci, jediné co vím že vypadala téměř jako stavebnice ale těžko říct měli jiný kryt takže nelze soudit a info z nich nevytáhnu :-(

Pokud jde o SSRelé pak bych se tomu nebránil, ale bohužel jsem laik a proto to sám do kupy nedám. Chtělo by to nějaké schéma popř odkazy co koupit a jak dat nejlépe do kupy. Prosím
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenda_KL »

něco podobného na přesnou regulaci se tu nedávno řešilo.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

je v první řadě potřeba zvolit regulátor který umí regulovat na desetiny stupně jinak může teplota lítat v rozmezí 2 stupňů a to nepočítám setrvačnost vody , další bych volil regulátor s výstupem na SSR protože při přesném udržování teploty i když se nastaví hystereze na 0,2°C tak by relátko dost kmitalo a nevím jestli by tak dlouhou dobu vůbec přežilo. Dál je potřeba vzít v úvahu tepelnou setrvačnost jímky čidla.
feliz_navidad

#8 Příspěvek od feliz_navidad »

Pánové, ta banda s vodou má 100l - slovy sto litrů. Absolutně nemusíte řešit, jestli se uklepe nebo neuklepe nějaké relátko. Pokud bandu dobře zaizoluje, bude termostat spínat v cyklech řádově jednotky až desítky minut. Rovněž setrvačnost čidla nehraje prakticky žádnou roli.
Co bude asi podstatnější, je rovnoměrné rozložení teploty v celém objemu nádrže. Takž buď provedení s čerpadlem, nebo více topných jednotek s menším příkonem rovnoměrně rozmístěných po nádrži.
EDIT: Kdysi jsem něco podobného řešil. 4 topné tyče, ovládané tímto regulátorem: http://www.alfaco.cz/carel/navody/ir32z.pdf Čím víc je teplota vzdálená od optima, tím víc je sepnutých relé = větší výkon. Se zmenšující se odchylkou klesá výkon topení.
petrfilipi

#9 Příspěvek od petrfilipi »

Doporučuji vaší pozornosti článek s názvem "Dvojitý proporcionální termostat", uveřejněný v Amaterském rádiu č. 11/1993 na straně 10.
Mohlo by to být něco pro vás. Princip zapojení je takový, že čím více je skutečná teplota vzdálena od požadované, tím více topné těleso vodu ohřívá. Při přiblížení se skutečné a nastavené teploty dojde k tomu, že se topným tělesem jen tak trochu dohřívají tepelné ztráty.

Petr Filipi
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“