"Pribúdajúci" jas na FujitsuSiemens MCM 21P3 (přes
Moderátor: Moderátoři
"Pribúdajúci" jas na FujitsuSiemens MCM 21P3 (přes
Kúpil som si použitý 21“ CRT monitor FujitsuSiemens MCM 21P3 rok výroby 2001. A trápia ma dve veci. Tá prvá je, že plného jasu dosiahne až pri 10-15 minútovom behu. Čiže napríklad hneď po zapnutí musím dať jas na 100% aby som dosiahol jas aký je pri nastavení 50% po 15min behu(cca). Je toto normálne, alebo to môže znamenať koniec obrazovky? Resp. inú závadu?
Druhá je, že je veľmi citlivý na otáčanie. Ak ho otočím o cca 40° tak sa mi tam vytvoria farebné škvrny – degaus pomôže, ale tie škvrny tam stále trošku „cítiť“. Niekde som zachytil, že u takých veľkých uhlopriečkach je to bežný jav, ale nezdá sa mi to.
-
Straw
Důvodů proč takto přibývá jes může být několik. Od toho nejhoršího (vyčerpaná katoda obrazovky) až po závadu způsobenou podžhavením obrazovky (přechodový odpor, nebo v případě stejnosměrného žhavení vyschlý elyt v usměrňovači.
Drhá věc týkající se barevných skvrn je jednoznačně způsobena silnými zdroji magnetického pole (magnety, nestíněné reproduktory, transformátory...) poblíž monitoru, eventuelně při velké náchylnosti obrazovky i přirozeným magnetickým polem země (neotáčet monitorem když je zapnutý a bude v poho)
Straw
A ešte jedna vec, nejaký čas som robil v Samsungu ako "repairer man" a tam už funkčné, ale ešte nenastavené monitory (nastavovalo sa len anódové U - tuším) najprv obišiel komplet celú linku cez pás nad linkou to mohlo trvať cca 60 min a až potom sa nastavovali ost. par. (focus, gonvergenica, white ballance, geometria a pod) a to vraj z toho dôvodu aby sa obrazovka zahriala na prac teplotu a nast. sa robilo práve vtedy. Takže nemôže ísť predsa len o jav a nie o závadu?
Tá extrémna citlivosť na mag. pole zeme ma moc netrápi, ako som už písal degaus pomôže – čiže funguje...
1) mení barevné vyvážení katody nejsou stejný
2) obvykle je tam neostrost.
Ale je možné že různé stabilizace a regulace to dotáhnou. Takže odpověď na dálku ti dá jedině věštec z křišťálové koule.
sakriš, toho zrovna nemám pri ruke... Takže odpověď na dálku ti dá jedině věštec z křišťálové koule. ...
Ale teraz vážne, robím s el. už cca 13 rokov, dokonca som sa istý čas zaoberal aj opravou spot. el. a dokonca aj TV a monitorov (Samsung). Ale s nimi nemám zrovna bohaté skúsenosti, resp. tam sa riešili 3-4 modeli, a keď to vyzeralo na obrazovku resp na niečo čo by nám zabralo viacej času tak sa hádzal bokom (do šrotu). Ale nejaké merania by som možno ešte zvládol. Len keby som vedel čo a kde merať, pravdu povediac väčšinou som riešil problémy v napájaní a vo vychilovaní - aj to len vo výkonovej časti... O obrazovkách viem pramálo...
Mohol by som, postupovať napr. tak že by som zmeral katódové U pri zapnutí a po cca 15 min. A ak by tam bola zmena, tak by to znamenalo nestabilitu toho U? Je to vôbec reálne? O aké U sa tam jedná?
Do servisu nie, to ho radšej vyhodím. "Servismani" v okolí stoja za veľké ho... akurát ma oberú o prachy. Zatiaľ som si vždy poradil +- sám...
Aby jsi měl jistotu a nevypadal jako trouba při reklamaci,tak to ještě raději porovnej s nějakým monitorem stejné velikosti třeba po domluvě v nejakým obchodě,21'' monitor nemám,ale můj 17'' to rozhodně nedělá.