Zapojení proudového chrániče
Moderátor: Moderátoři
Zapojení proudového chrániče
http://jaja.kn.vutbr.cz/~marada/temp/el ... talace.wmf
Především není příliš moudré zapojovat ledničku či dokonce mražák přes chránič, pokud před ním nemáš zařazenou aspoň dvoustupňovou přepěťovou ochranu. Nejčastěji totiž chránič vybaví při bouřce, když jsi na dovolené. Zkus si představit, co to udělá s obsahem mražáku či lednice. Proto doporučuji tuto zásuvku zapojit mimo chránič.
Vodič PEN rozděl na N a PE v rozvodnici. Při přechodu na síť TN-S je to předepsáno a při použití chrániče je to dokonce nezbytné.
Dále všechny jištěné vývody vodiče PE spoj na jedné svorkovnici domovního pospojení. Každý okruh musí mít vlastní svorku, přivede se sem také pospojení koupelny a, pokud je k dispozici, tak i přizemnění vodiče PE.
Obvody pro koupelnu a kuchyň samozřejmě rozjistíš až za chráničem. Jestli pak na jednom vývodu bude jedna zásuvka, nebo deset, už není tak důležité. V každém případě doporučuji tvé pozornosti ČSN 33 2000-4-41 v platném znění (ochrana před dotykem), ČSN 33 2000-5-52 (vedení a jeho ukládání), ...-5-523 (dimenzování a jištění), a hlavně ČSN 33 2000-7-701 pro zařízení v koupelnách atd.
Jestli ti cokoliv z toho, co jsem ti napsal, nic neříká, pozvi si k tomu zkušeného a oprávněného elektrikáře. Aspoň ať ti poradí na místě.
Z mražáku jsem měl také obavy a varován jsem byl i před mikrovlnkou, el. troubou, žehličkkou, vysavačem a motory obecně, nic z toho ale nikdy chránič nevybavilo (je ale pravda, že se jedná o víceméně nové věci, které jsou izolačně i jinak vpořádku). Takže zapojit opravdu všechno je možné, zlepší to bezpečnostní standard domácnosti, snížení spolehlivosti nepřetržitého napájení je malé a zvážit pro a proti je na uživateli. Osobně preferuji bezpečnost před mraženým masem...
Na Moravě se v některých místech (Jihlavsko) používá síť TT, kde ochranný vodič není spojen s pracovní nulou a odvozuje se ze zemničů u budovy. Tam se pak musí dát chránič na hlavní přívod rozvaděče a chrání tedy všechny okruhy.
Jednou ze základních podmínek je, že za místem rozdělení vodiče PEN na samostatný PE a samostatný N, nesmí se už znovu navzájem spojit, jak správně podotkl Brtnik.
Ale ukázat, jak se má správně provést místo rozdělení, tady nejde tak jednoduše a vysvětlování je na dost dlouho.
Ale tam, kde nezbývá dost místa ve stávající bytové rozvodnici, se osvědčila rozvodnice samostatná jen pro tu koupelnu a kuchyň. Chránič tří nebo jednofázový (to podle potřeby a instalovaných odběrů) a rozjištění okruhů až za ním.
-
tom_neregistrovany
Jindra2 píše:Tak proudový chránič s vybavovacím proudem 10 mA jsem ještě neviděl a na ruční nářadí používat chrániče taky ne, ale je hodně věcí, které jsem ještě naviděl.
Jindra
10mA chranic existuje, ale pouziva se pouze v lekarskych zarizenich, nebo tedy vetsinou
na vse ostatni staci 30mA v nekterych pripadech 100mA