Dvojitý a stereo potenciometr, kde je rozdíl?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
LazyM

Dvojitý a stereo potenciometr, kde je rozdíl?

#1 Příspěvek od LazyM »

Ahoj,
asi mám trochu stupidní dotaz, ale jsem zmaten. Jaký je rozdíl mezi dvojitým a stereo potenciometrem? Ono vypadají podobně, ale je tam cca 10ti násobný cenový rozdíl. Mi jde o to ladit souběžně dva odpory.
díky a neukamenujte mě.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Panda38 »

Dvojitý má 2 soustředné hřídele, ovládá se 2 nezávislými knoflíky. Stereofonní má 1 hřídel, společné ovládání. Ty potřebuješ stereofonní potenciometr.

Někteří prodejci označují (nesprávně) dvojitými potenciometry i stereofonní potenciometry, takže stejně je potřeba se podívat na přesnější popis.

Dvojitý potenciometr:
Obrázek
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

K čemu konkrétně ten tandem potřebuješ?
Na tom totiž závisí i jeho sehnatelnost a cena.
LazyM

#4 Příspěvek od LazyM »

Jedná se o ten Wienův oscilátor, kde bych současnou změnou odporů měnil frekvenci oscilací.
Takže z toho co jsem se teď dozvěděl, tak by mi měl stačit například tento obyčejný stereo potenciometr s rozsahem 0 až 10kΩ jako tenhle http://eshop.rygel-elektro.cz/Default.a ... stiid=4656
Nebo se mýlím?
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Ano, s TP289 se dá udělat oscilátor s Wienovým členem s dobrými parametry, protože do tohoto typu potenciometru se dráhy vybírají na co nejlepší souběh, který má na vlastnosti oscilátoru v rozsahu přeladění významný vliv.
Když se tedy rozsahy rozdělí po dekádách (20Hz-200Hz, 200Hz-2kHz atd.), jde dosáhnout opakovatelnosti nastavení frekvence i pod 3%.
Pokud se zvolí rozsahy 1:100, i na to lze tento potenciometr použít, pokud nevadí horší opakovatelnost nastavení téhož kmitočtu, to lze ale obejít použitím čítače k měření nastavené frekvence.
Zkoušel jsem ho v oscilátoru s přemostěným T-článkem a stabilizací amplitudy vactrolem, s přeladěním v jediném rozsahu 40Hz až 16kHz, což stačilo ke kontrole kmitočtové charakteristiky kazeťáků. Byl to prostě trabant - posloužil, ale nenadchl. I když jsem opatřil osu velkým kotoučem k co nejcitlivějšímu nastavení, vůle běžce už způsobovala při opakovaném nastavení téže frekvence její rozptyl až o ±10%, zejména u nejnižších frekvencí.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“