Resty u magnetofonů

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kosmit

Resty u magnetofonů

#1 Příspěvek od kosmit »

Konečně téměř po roce (u některých kousků i déle) jsem se dostal k prověření stavu mých magnetofonů ve sbírce a zjistil jsem ještě celkem 7 nedostatků, které bych rád postupně dořešil. Něco už se částečně povedlo díky radám zde na fóru, tak zůstanu s dotazy u toho, co přetrvává.

1/ Tesla B44 - nahrávání - linkový výstup ze zesilovače do konektoru pro gramo je stále moc silný, pouze na začátku dráhy to jakžtakž jde, považuji to za chybu. Piny v DIN5 mám správně 3 a 5

2/ Tesla Pluto - stále rychlost 4 zrychluje po cca 15min provozu jak u "rec" tak u "play". Po radách zde na foru jsem prověřil utažení objímky a fixaci GC, čistotu trimru pro čtyřku a přepínač rychlostí - stav přetrvává. Jinak GC510K ani A188K k případné výměně jsem nikde nesehnal. Rychlost 9 je OK. Navíc při zastavování tlačítkem stop ze všech funkcí se ozve hrozný zvuk(doběhu motorku?)

3/ Uran Transistor - při přehrávání je mezi skladbami " v tichu :) ) slyšet jakési kovové vrnění, jako kdyby se indukoval nějaký brum z motorku do zesilovače magnetofonu.

4/ Tesla B42 - červená(3-2) stopa má méně výšek a i menší hlasitost. Kontrolována kolmost hlav, opásání a přepínač stop. Přítlačná kladka dána nová. Stav přetrvává - asi už zbývá jen výměna ANP935? Ta je ještě sehnatelná.

5/ Tesla B73 - pravý indikátor se sotva dostává za -20 k -10, levý je mezi -5 a 0. Nastavení P6 nebo P206 to neřeší. Zkontrolován přepínač stop. Nahrávka tímto strojem na stejné vyjetí L+P potenciometrů "rec" kdy levý indikátor je na -5 a pravý tak u -20 je pak na magnetofonu, který běžně užívám (CM 130) relativně rovná. Svítí diody -2 oba kanály, takže B 73 nahrává dobře, jen kecá ten pravý budík.

6/ Unitra M531S - při jeho provozu jiným zaviněním vylétl jistič. Po nahození jističe již magnetofon nehraje. Sluchátkový výstup, ani výstupy na zesilovač a na repro nejdou. Pojistky OK, uvnitř nic očouzeného. Motorek se normálně točí. Mohou tímto odejít oba konce i výstupy na DIN konektorech?

7/ Novinka - B115 po roční odmlce nehraje levý kanál, před tím normálně hrál. Výstup přes zesilovač je OK, monitor též a sluchátka také hrají obě.
Sice jej moc nepoužívám přímo na repro, je možné že si v odmlce odejde to MDA?

Rád bych dal do původního stavu alespoň tu Unitru, B42 a B115 na příležitostná použití.

Na závěr omluva odborníkům, třeba se budou někomu některé mé dotazy zdát pitomé, ale týkají se všechny elektriky, kde jsem na tenkém ledě.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od durkovic »

neviem presne ako je riešené napájanie u M531S ale pokiaľ si pamätám tak je tam klasický stabilizator s tranzistorom a diodou + nejake R a C okolo. skontroluj tu diodu, je to nejaká zenerka a taktiež ten ten tranzistror, pomeraj napätia. mne to tiež svojvoľne vypovedalo službu a menil som jak trandík tak aj tu zenerku, potom to už valilo OK
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

kosmit píše:1/ Tesla B44 - nahrávání - linkový výstup ze zesilovače do konektoru pro gramo je stále moc silný, pouze na začátku dráhy to jakžtakž jde, považuji to za chybu. Piny v DIN5 mám správně 3 a 5

podívej se na tu tabulku !
jaký má ten tvůj linkový výstup napětí a impedanci ???
Přílohy
citlivost_B44_Bozdech.jpg
(72.76 KiB) Staženo 156 x
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

kosmit píše:2/ Tesla Pluto - stále rychlost 4 zrychluje po cca 15min provozu jak u "rec" tak u "play". Po radách zde na foru jsem prověřil utažení objímky a fixaci GC, čistotu trimru pro čtyřku a přepínač rychlostí - stav přetrvává. Jinak GC510K ani A188K k případné výměně jsem nikde nesehnal.

a zkoušel jsi použít google ???
třeba tady . . .
http://www.denkl.cz/eshop/gc-510-k-8172
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

kosmit píše:4/ Tesla B42 - červená(3-2) stopa má méně výšek a i menší hlasitost. Kontrolována kolmost hlav, opásání a přepínač stop. Přítlačná kladka dána nová. Stav přetrvává - asi už zbývá jen výměna ANP935?

ano !
díval jsi se lupou na čelo hlavy, nemá už širší štěrbinu ?
kosmit

#6 Příspěvek od kosmit »

To ok1hga

Dík za reakci, ale magnetofonů mám 18 u všech je parametrama gramovstup obdobný a dělá to jen B44. Jde mi o to, na co se zaměřit za konektorem gramovstupu tj. uvnitř mg.B44. Je něco špatně v cestě toho signálu. Přizpůsobení vstupů a výstupů mám už přes 40 let za sebou, kdy jsme bastlili šňůry z krystalových gramofonů do vstupů pro radio třeba k Uranům. Takovou chybu neudělám! Jinak zesilovač je Sony nějaké TAFE500 s normálním půlvoltem na lince.
kosmit

#7 Příspěvek od kosmit »

a zkoušel jsi použít google ???
třeba tady . . .
http://www.denkl.cz/eshop/gc-510-k-8172[/quote]

Ne googla ale přímo Denkla, ale v jeho vyhledavači jsem nedal mezeru za GC a nic to nenašlo. Ta mezera se tam dát musí, teď mi to jde a má dokonce i MDA :D hurá.

K B42 ty štěrbiny se zdají stejné...

To All:
Pročtu rady a dám vědět po víkendu, zda je nějaký posun
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Tesla B42- nemáš měřící pásku, abys zkontroloval úrovně už přímo na výstupu z hlavy? Jesli ne- když posuneš hlavu v kolmém směru pomocí štelung šroubu, změní se tato vada?

Tesla B73- zkus postupně od hlavy až k zesilovači indikační části spojovat oba kanály- někde budou budíky ukazovat stejně, o krok dál už se budou lišit. Pro nalezení oblasti, ve které je vada, je tohle nejjednodušší způsob.

Unitra M531S- pokud ti nejde víc jak jeden výstup, tak nevidím pravděpodobné to, že by všechno odešlo naráz. Spíš tam chybí nějaké společné napájení.

Tesla B115- pokud jsou tam MDA2020 (nebo 2010- už si to nevybavuji), tak zrovna tyhle PA dokázaly odejít snad i proto, že byl úplněk...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

B73: nevrací se indikátory na nulu jen při záznamu nebo kdykoli od zapnutí?

B44: dutinky 3 a 5 v konektoru GRAMO jsou spojené a vedou přes odpor 1M5 na mikrofonní vstup. Tam může být zkratovaný jen ten odpor. Potenciometr hlasitosti je totiž společný i pro snímání, na jeho přerušenou dráhu bys přišel už při tom.
Vlastně: používáš jako vstupní tyto dutinky? Jestli má zesilovač půl voltu na lince, nemůžeš tento výstup připojit na dutinky 1 a 4 jako z tesláckého či unitráckého zesilovače.
Nebo hovoříme o tom jakémsi "směšovacím" vstupu označeném symbolem zesilovače, co se ovládá potenciometrem, který při snímání funguje jako tónová clona? U něj takovou chybu skutečně udělat nelze, pak by ovšem byla přerušená dráha potenciometru tónové clony.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

2) pokud to bude teplotní závislostí , nic s tím neuděláš , ani když je vyměníš , ale tipoval bych na mechanický problém
3) no brum a vrnění je což jiného , může dělat motor
4) přítlačná kladka nemá co řešit , přítlačný polštářek ano , cvičně přepoj kabely , zda v tom není předzes , spíše ta hlava , obzvláště při "nastavení" , vybroušené čelo pak nadzvedává okraj pásku , problém je i 0,2mm , přebrušuji , problém je i starý vytahaný pásek
5) elyty v obvodu
6) mohou , měř alespoň napájecí napětí na předzesech i zesech
7) MDA je jeden z největších předrevolučních šuntů , odešlo mi jich vícero a to tehdy stály čtvrt výplaty , namontuj pokud možno TDA
kosmit

#11 Příspěvek od kosmit »

TO Hill + All - pro vysvětlení

B73: nechápu. Asi používám špatnou terminologii. Na nulu (myšleno STÁLE dB!)se ručičky nevrací, vrací se do základních klidových poloh, což je pod -20dB. K nule (dB) se modulací vychylují. Dělá to jak při záznamu tak při přehrávání. Při záznamu a příposlechu taky. Ručka je volná - nedrhne. Nahrál jsem si z tuneru STJX5 ten test kmitočet Céemkem stejně na oba kanály na 0dB. B116 a 115 mají přesně 0dB, B100A ukazuje asi -3dB, B93 nedosahuje na 0db, ale jde to všude STEJNĚ L a P. Neboli výchylky ruček, jsou rozdílné(a dost) jen u B73. Tak mi jde jen o to, zda jste s obdobným problémem setkali, případně jak to řešit. Nebudu se tady blbě ptát, když bych měl v levém kanálu nahraný traktor v záběru do kopce a v pravém kolo po rovině. Než se zeptám, pokusím se vše eliminovat.
B44: vždyť to píšu v původním dotazu, že mi cca ten půlvolt jde na 3 a 5. Rozdíl mezi 1a4 znám už přes 40 let, kdy byly "diodové výstupy". Směšovací vstup vyzkouším, zapomněl jsem už, že tam se úroveň vstupu řídí potenciometrem tónové clony.

Hezký zbytek týdne v pondělí se ozvu
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

kosmit- já to asi pochopil dobře, jen jsem zbytečně nabádal k prohlížení celé signálové cesty.
Když se dívám do schematu, tak mě napadá vadný C221. Nebo pokud se úroveň indikátoru nemění při otáčení P206, tak je tento trimr vadný. Zkus spojit oba kanály, postupně. Podle toho nejrychleji půjde zjistit, kde je problém.
Přílohy
B73.jpg
(29.96 KiB) Staženo 176 x
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Na tu unitru mám asi schema. Je to ten na stojato, že?
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Ne, M531S je jen naležato. Kazeťák.
A schéma je v Bozděchovi.
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

kosmit píše:6/ Unitra M531S - při jeho provozu jiným zaviněním vylétl jistič. Po nahození jističe již magnetofon nehraje. Sluchátkový výstup, ani výstupy na zesilovač a na repro nejdou. Pojistky OK, uvnitř nic očouzeného. Motorek se normálně točí. Mohou tímto odejít oba konce i výstupy na DIN konektorech?

. . . mohou !
zesilovače a motorek mají samostatné usměrňovače a stabilizátory !
začni kontrolou T1(BC211) a napětí na něm !
Přílohy
M531S ANP493.jpg
(256.29 KiB) Staženo 240 x
Unitra_M531S_Bozdech.pdf
(237.02 KiB) Staženo 178 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“