Fotovoltaika v rodinom dome ? (SK)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Atlan

Fotovoltaika v rodinom dome ? (SK)

#1 Příspěvek od Atlan »

Dobry den. CHcem sa spytat ako je to na slovensku s instalovanim fotovoltaickych panelov na rodinny dom. A pripadne s vyrobou elektriny ci je mozne dodavat naspat do siete cez menič 5kW bez baterii (ak sa spise zmluva s elektrarnov).
Dnes mi bolo povedane ze je to mozne a ze investicia sa vrati do 7 rokov (nejako sa mi to cele nezda).
Tak ze ak ma niekto nejake overene informacie sem s nimy. Dakujem
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Při 14 % návratnosti se ti investice sice vrátí do 7 let, ale to se ti vrátí jen investované peníze (možná) a kde máš úroky, strženou daň atd. ?
Počítej s tím, že se to zaplatí ale až za těch dalších 7 let, což je celkem 14 let. Jako na to, aby se mi vložený 1 milion vrátil za 7 let a možná bez úroků, tak to ho nemusím nikde strkat - v bance mi vydělá víc. Ale možná se pletu a někdo už na tom těžce vydělává (samozřejmě bez dotací).
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

No u našeho tunelu už při dnes instalovaných FE nedostaneš za proud strkaný do sítě v podstatě nic a to si ani nesmíš ty panely na střechu namontovat sám . Je to ke zvracení . A to už dobře směřují veřejnost , aby tlačila na nynější vlastníky FE , jenže valná část to již koupila hotové a přeplatila ty původní "investory" , kteří těžily z pronesených zpráv od "zákonodárců" a včas urvali , jako v dalších oblastech , z peněz DP . Počkej ještě pár let , začnou se staré FE bourat a panel bude i třeba zdarma a potom si je namontuješ pro domácí potřebu , pokud tě neudá soused . :D Potřebuji zrekonstruovat plot k silnici , tak uvažuji o neprůhledném z panelů . :D
nokijec

#4 Příspěvek od nokijec »

Já bych teda chtěl vědět,která banka dává 14%.Hned tam letím.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

No, kdybys měl těch pár milionů, tak bys to věděl. A protože nemáš, tak dostaneš za rok jen 2 % (když budeš hodnej) a za těch 14 let celkem jen 30-35%. :lol:
Fakt si myslíš, že lidi co mají melouny, tak nevědí jak je obrátit, aby za 10 let z toho měli 2x tolik ? Ale ber to jen tak, že když je dáš do banky, tak ti za 7 let vyplatí to samé, co sis tam schoval - na to nemusíš 7 let účtovat elektřinu, to už jen obchodník má větší marži. :wink:
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Budeš , nokijče , jako já , navždy chud . :D
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenda_KL »

p32 píše:že lidi co mají melouny, tak nevědí jak je obrátit
Už nevědí, seděj doma a koumaj do čeho je vrazej aby z toho bylo alespoň 5% ročně. O jedné takové rodině vím.
BOBOBO píše:Budeš , nokijče , jako já , navždy chud
Zdá se, že nás asi bude povícero. Zdaleka nejsem součástí oné rodiny.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Pokud by ten původní plán měl být na to, použít výrobu elektřiny pro sebe a připadně ji prodávat, tak si myslím, že efektivnější by bylo vyrábět si takovým způsobem (sluncem) teplo a teplou vodu do baráku.

to Jenda_KL:
dělal jsem kdysi programy pro finanční poradenství a 5% nestíhají ? Asi by se měli někde poradit. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“