Záleží, jaký výkon máte na mysli. U čerpadel bývá udáván výkon na hřídeli čerpadla i výkon hnacího motoru. Motory bývají k čerpadlům voleny z unifikované řady, vždy nejbližší vyšší výkon. Přitom je výkon uvažován při jmenovitém výtlaku a průtoku, v určitém pracovním bodu (H-Q charakteristika). Pokud čerpadlo není plně zatíženo, jeho spotřeba bude nižší. Proto je výhodné, když je motor čerpadla napájen z frekvenčního měniče, kterým je podle potřeby konkrétní instalace nebo zařízení, upraven kmitočet, a z toho vyplývající otáčky a výkon celého soustrojí (čerpadlo/motor).
Naposledy upravil(a) Otkundes dne 15 bře 2013, 21:34, celkem upraveno 1 x.
čerpadlo som zatial nemeral meral som mini brúsku menovitý výkon mala 260W nameral som 75W potom som meral napr čo som mal po ruke vysavač a nikdy som nenameral hodnotu zo štítka
U brusky je to obdobné: při chodu naprázdno motor hradí jen vlastní ztráty brusky. Při zatížení, třeba broušením sekyry, motor musí dodat navíc i energii, kterou při broušení spotřebujete (brzdíte sekyrou motor). Motor musí mít výkonovou rezervu, aby při práci jeho otáčky neúměrně "nepadaly".