Autonomní emulátor AE148a

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Autonomní emulátor AE148a

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Získal jsem toto zajímavé zařízení, výrobce Videopress Praha. Je to osazeno dvěma procesory - MHB8035 a západním 8039, krystal je na 6 MHz. Dále to obsahuje 15 ks paměti MHB2114. Byl u toho kabel pro propojení s PC-XT a příručky patřící k TEMS49, takže to bude asi nějaký ekvivalent. Je na nich razítko JZD Slušovice.
Je to plné studeňáků, po zapnutí se to občas představí jako AE-148.

Neznáte to někdo?
Přílohy
IMG_5936 (Custom).JPG
(222.47 KiB) Staženo 178 x
IMG_5935 (Custom).JPG
(275.01 KiB) Staženo 161 x
IMG_5934 (Custom).JPG
(269.45 KiB) Staženo 154 x
IMG_5933 (Custom).JPG
(163.84 KiB) Staženo 165 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Teď jsem měl čas se tím trochu zabývat a povedlo se mi o tom něco zjistit. Je to obdoba emulátoru TEMS49. Obsahuje to řídíci a výkonný procesor. Na řídícím procesoru běží monitor, výkonný procesor provádí uživatelský program, který má k dispozici programovou a datovou paměť. Monitor umožňuje nahrávání dat ze sériové linky do paměti, výpis z paměti na linku, prohlížení obsahu obou pamětí s možností editace, vyplnění oblasti paměti konstantou. Program je pak možno spustit buď klasicky, nebo lze ručně krokovat, nebo nechat krokovat samočinně rychlostí asi 2 kroky/sek. Při krokování se vypisuje adresa a obsah programové paměti. Je možno vkládat breakpointy. Síťový zdroj je tvořen trafem a spínaným stabilizátorem.
Uživatelský program bohužel nemá k dispozici klávesnici a displej, k tomu má přístup jen monitor.

Po propájení studeňáků to ožilo, zkusil jsem "naprogramovat" čítač a pěkně to čítá. Další informace jsou na http://www.nostalcomp.cz/tems4x.php . Ta deska TEMS8006 by se mi docela hodila,.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“