Bezkontaktní infračervený teploměr
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Bezkontaktní infračervený teploměr
Vy co máte s těmito přístroji skušenosti, můžete mi k tomu něco napsat?
Děkuji za případné odpovědi.
Vepředu je čočka a pod ní malý senzor. Příjem infrapaprsků je kuželovitý, asi jako u rozsvícené baterky. Proto je dobré vědět, že laserový zaměřovač přístroje svou tečkou sice ukáže směr odkud je infračervené záření právě přijímáno, nikoliv však skutečně snímanou a měřenou plochu. Tím může být měření teploty malých předmětů zkresleno. Ale lze to: přiložit přístroj co nejblíže k měřenému předmětu a lesklé světlé povrchy, v místě měření předem natřít (nastříknout) tmavou matnou barvou. Pokud je předmět čistý a suchý, někdy stačí i černá izolačka, nebo černá samolepka.
Měřit s tím teplotu tranzistorů, nebo jiných elnických součástek, mě ještě nenapadlo.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Teplotu součástek s tím svým běžně měřím (na to jsem ho taky primárně kupoval) a problém není, ale měřit třeba teplotu odporu velikosti 0207 samozřejmě moc nejde. Na keramické odpory, TO220, DIP8 a podobné to naprosto dostačuje. A kdyby ti náhodou někdo vnucoval, že je dobré mít pyrometr s nastavitelnou emisivitou, tak věř tomu, že se na tobě především snaží vydělat.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Díval jsem se i na ebay, ale zajedno nemám paypal a myslím si že takto to bude daleko jednoduchší.
Jinak nyní jsem náhodně kliknul na ebay a ukázal se mi tento přístroj a jak tak koukám, tak i s dopravou by to vyšlo na nějakých 260Kč jestli se nemýlím (nemám v tom dosti jasno ani jsem nikdy odtamtud neobjednával).