Čidlo svitu slunce.
Moderátor: Moderátoři
Čidlo svitu slunce.
Potřeboval bych automaticky ovládat cirkulaci vody do bazénu přes sluneční absorbéry nějakým čidlem, které by dokázalo spínat stykač čerpadla tak, že při plném svitu slunce stykač sepne a když bude slunce za mraky, stykač rozepne – čerpadlo přestane čerpat.
Znáte někdo způsob, jak to ubastlit?
Díky za každou radu
U nás stejně běží čerpadlo furt, protože trvale tlačí vodu do pískový filtračky. Zkoušeli jsme filtračku pouštět jen třeba půl hodiny nebo hodinu denně, ale voda se mnohem dřív zkazila - nebo pro udržení čistoty vyžadovala mnohem intenzívnější chemizaci...
A kutilmile - nelituju tě
- monterjirka
Strýček GÚGL poradí jak profi řešení, tak s odkazem na konstrukci v Praktické elektronice
když bych chtěl regulovat spínání čerpadla podle teploty panelů, nebo podle teploty vody, je to hračka. To ale nechci. Chci sepnout jen za plného svitu slunce a vypnout při mraku přes slunce. Zjistil jsem, že na rozdíl od solárních elektrovoltaických panelů prosté absorbéry se bez přímého svitu slunce neohřívají (nebo jen zanedbatelně).
jezevec píše:Zkus soumrakový spínač a čidlo dej za nějakou tmavší fólii.
Co tím myslíš? Pls přesněji. Dík
Díky všem za rady a pomoc
Zatím jsem si nevybral jak to udělat.
Čidlo "na soumrak" by bylo fajn, kdyby se dalo naregulovat na:
a) plný slunečný svit /sepnout relé/
b) zastínění slunečního svitu mraky /rozepnout relé/
Nevím ale jak
Zatím to dělám primitivně ručně tak, že když vidím slunce bez překážek (např. mraků) tak utíkám k bazénu zapnout cirkulaci.
Když však vidím že se zatáhlo (a tím pádem cirkuluje do bazénu jen studená voda), tak utíkám vypnout čerpadlo.
Asi dost ubohé pro 21. století že? A to jsem kutil elektrikář. Nevím si teda rady.
Já bych se přikláněl spíš k detekci toho tepelnýho účinku než k detekci osvětlení - protože teplo/ohřev je to, co je požadováno, nikoliv jako v případě fotovoltaiky nebo astronomických hejblat, světlo/osvětlení...
A kutilmile - nelituju tě
Jak dosáhnout zkrácení (zjemnění) reakce na změnu teploty?