Stříbrný poklad . . .
Moderátor: Moderátoři
Stříbrný poklad . . .
"Na případ upozornil policii anonym, který dodal i fotografie mincí."
. . . závist je hrozná vlastnost.
Ale na druhou stranu, kdyby mě někdo ukradl něco cenného a nějaký anonym by napomohl k navrácení, potom bych mu dlouho děkoval.
Když už tady nějaké zákony jsou, tak jsem rád že se lidi, kteří je porušují, občas dostanou před soud.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zajímalo by mě, na kolik by to teda vyčíslili. Pochybuji, že by jim dali víc jak 10 tisíc. Vynaložili určitou práci pro nalezení pokladu a měli by dostat pouze 10%, přijde mi to jako výsměch. Se nemůžou divit, že to potom nikdo nechce vracet.
Michal22 píše:Možná závist...
Ale na druhou stranu, kdyby mě někdo ukradl něco cenného a nějaký anonym by napomohl k navrácení, potom bych mu dlouho děkoval.
Ale oni přeci nic neukradli, teda podle mě. Tatřilo to nějakém um už mrtvému pracháčovi či sběrateli. Teď to akorát připadne městu. A jen, že někdo záviděl nejspíš toto bohatství, tak ho napřášil, jinej důvod proč tohle nahlásit nevidim. Takových pokladů bude po ČR nejspíš ještě spousty, proč to hledat, když to stejně musíte odevzdat státu?
Takže se nedivím nálezcům, co si nálezy ponechávají. A jestli se nemýlím, tak svýho času ta desetiprocentní odměna byla ne z historické hodnoty, protože ta je těžko průkazná, ale z ceny váhy nálezu, v tomto případě tedy ceny stříbra. Jaká je cena cca 60-ti deka stříbra, nevím.
Fakt je ten, že v jiných zemích jsou nálezci hodnotných historických předmětů motivováni k odevzdání nálezu značně pozitivněji, jak je tomu u nás.
stasek píše:ale z ceny váhy nálezu, v tomto případě tedy ceny stříbra. Jaká je cena cca 60-ti deka stříbra, nevím.
To by tedy dostali pěkně velký kulový. Stříbro se prodává na burze v trojských uncí, což by vyšlo asi na 192 t. uncí. Jedna unce má cenu k dnešnímu dni 470 Kč. Takže by dostal kolem 100 tisíc.
Hlavně jsem chtěl poukázat na to, že pokud už jednou takový zákon existuje, tak nesouhlasím s jeho obcházením.
Příště by mě třeba někdo vrazil kudlu do zad a pokud bych to přežil, tak bych se tu dočetl třeba že jsem stejně fušer a nic jiného si nezasloužím
(berte tohle prosím opět z nadsázkou).
Pokud se někomu tento zákon nelíbí, ať tlačí na svého pos.ance (dle libosti doplňte "l" nebo "r"), ať se snaží o jeho změnu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- scorpions-cz
Pokud naleznu věc, která mi nepatří, mám povinnost ji neprodleně a v původním stavu, odevzdat majiteli.
Pokud neznám majitele, jsem povinen věc odevzdat obecnímu úřadu, na jehož katastrálním území jsem předmět nalezl.
Pokud některý občan odloží svůj předmět do nádoby určené ke sběru odpadu, kontejneru na odpad, nebo na místě, ke shromažďování vyřazených předmětů obcí určenému, okamžikem jejího odložení, se stává věc majetkem obce a nikdo, bez svolení obce, není oprávněn se takto odloženého (nalezeného) předmětu zmocnit, ani s ním jakkoliv nakládat, natož ho rozebírat nebo dokonce zpeněžovat.
Nerespektováním těchto zásad, se z nálezce stává zloděj...
Odměna (nálezné), je až druhořadá záležitost a vyplývá ze splnění občanské povinnosti, uvedené výše...
Takže pánové, víte že i naši přičinliví spoluobčané, vozící na svých kárkách do výkupen kovy, přece vůbec nekradou, protože náklad na své kárce "někde našli"?
Prochy píše:stasek píše:ale z ceny váhy nálezu, v tomto případě tedy ceny stříbra. Jaká je cena cca 60-ti deka stříbra, nevím.
To by tedy dostali pěkně velký kulový. Stříbro se prodává na burze v trojských uncí, což by vyšlo asi na 192 t. uncí. Jedna unce má cenu k dnešnímu dni 470 Kč. Takže by dostal kolem 100 tisíc.
6 kg pánové.
jenže už jsou zkušenosti, že se to nechce "státu" vyplácet. Zato když jde o škodu, to i ten džbán bez mincí měl hodnotu statisíců.
Ve škole vás učili blbosti a čas to nakonec i potvrdil. A ještě uměli poroučet větru, dešti, lidem atd.
Zajisté. Mě před lety ve škole učili právě ty zásady, pro jejichž nerespektování, nepoctiví nálezci letos málem skončili v kriminále. Hluboce se skláním před Vašimi znalostmi školství a úrovní Vašeho právního povědomí.
Když hrabu základy na kůlnu na svém pozemku a najdu tam zlatý poklad, tak mě nezajímá, co mě učili v blbé škole podle nařízení jedné svaté strany, ale kdo mi zaplatí zlodějskou hypotéku na barák a dnes hlavně to, jestli mě nikdo neviděl. Potom teprve mohu přemýšlet o tom, jestli to dám starostovi, aby to prochlastal s ostatními radními nebo jestli to využiji sám.
Pletení do toho něčeho co nás učili ve škole nebo i v té církevní škole, je o něčem jiném. Osobně si myslím, že státu může být celkem ukradené to, co mám zahrabané na svém pozemku.
Ty bys běžel na úřad s vykopávkou z osmého století a přišel tak v zájmu státu a svůj barák bez náhrady ? Teda oni by ti ho po 10 letech rozkopaného zkoumání jistě vrátili, ale asi by to nebylo už ono.